Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Θρίλερ… χωρίς αίμα. Κυβέρνηση Κάμερον-Κλεγκ… αλά ελληνικά, με στήριξη Λοβέρδου-ανεξάρτητων. Σαμαράς: Ορίζοντας τετραετίας, για να πιάσουν τόπο οι θυσίες

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos-Fotis-Kouvelis
Σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, συγκλήθηκαν εκτάκτως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά από σχετική οδηγία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν και πάλι φήμες για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση.
Οι πιο ψύχραιμοι πάντως εκτιμούσαν ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις, και ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει βγει οριστικά από την ατζέντα.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαρροές ότι διαπιστώθηκε διαφωνία στο θέμα της ΕΡΤ,  ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου στενούς συνεργάτες του, και υπουργούς της κυβέρνησης για να συζητήσουν τις εξελίξεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Για “πλήρη διαφωνία” μιλούν συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.
“Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το μαύρο και η βίαιη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ ήταν συγκεκριμένες επιλογές”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης, που επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στον Αντώνη Σαμαρά, και έθεσε θέμα “δημοκρατικής νομικότητας”.
Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ενώ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ακολούθησε δεν υπήρξε συμφωνία, και αύριο το πρωί θα υπάρξει νέα συνεδρίαση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, κάλεσε τη Δημοκρατική Αριστερά να παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τη νέα κυβερνητική συμφωνία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το θέμα της αποτροπής των εκλογών είναι πιο σημαντικό από το θέμα της ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι το Κίνημα θα συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, ενώ ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου: “Αν πάμε σε εκλογές, θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό”.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, και σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί προσβολές και αλαζονικές συμπεριφορές. “Δεν μας άκουσαν σε κρίσιμες στιγμές”, ήταν τα λόγια του.
Οι εξελίξεις οδηγούν σε μια κυβέρνηση Κάμερον-Κλεγκ… αλά ελληνικά, με τη ΔΗΜΑΡ να στηρίζει ανά περίπτωση, χωρίς να συμμετέχει, ενώ την κυβέρνηση αναμένεται να στηρίξουν και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως και το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.
O Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το υπουργείο που θα δοθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο μαζί με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τα υπουργεία Υγείας (με τη Φώφη Γεννηματά), Εργασίας και Εσωτερικών ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης (με τον Πάρη Κουκουλόπουλο).
Από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται ακόμη η συμμετοχή στην κυβέρνηση των: Εύης Χριστοφιλοπούλου, Θάνου Μωραϊτη, Γιάννη Μανιάτη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Για ορίζοντα τετραετίας της νέας κυβέρνησης μίλησε στο διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από άλματα προς το μέλλον. “Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν θέλει εκλογές, αλλά και κανείς δεν πρέπει να θέλει ακυβερνησία. Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αλλά θα προχωρήσω, έτσι κι αλλιώς”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, καλώντας τον Φώτη Κουβέλη να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, και ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, για να μπουν τα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ysterografa.gr