Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

«Πετύχαμε το στόχο για τις 2.000 απολύσεις»

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση πέτυχε το στόχο για 2.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως, δηλαδή, είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο οι τρεις αρχηγοί, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε προς τους εκπροσώπους της τρόικας ότι έχουν απολυθεί οι 2.656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που δόθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας η κυβέρνηση με το «κλείσιμο» της ΕΡΤ εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων:«Εκπληρώσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει με ορίζοντα το τέλος Σεπτεμβρίου για τις αναγκαστικές αποχωρήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών κοινωνικών υπηρεσιών» επισημαίνεται.
Διευκρινίσεις ΣτΕ…
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ΣτΕ σε νέες διευκρινίσεις του τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών  και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ1-ΕΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Αυτός ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.
…που διαψέυδονται από τον πρόεδρο
Ωστόσο με δήλωσή του αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΤΕ Κ. Μενουδάκος τόνισε  ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ και προσέθεσε ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτή δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

aftodioikisi. gr