Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αρκαδία - Έκλεισε η εθνική οδός σε μήκος 20 χιλομέτρων!


Ο εφιάλτης δεν λέει να τελειώσει για τους κατοίκους της Αρκαδίας. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν την εθνική Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας και στα δυο ρεύματα από το 178ο χλμ έως το 198ο χιλιόμετρο. Η εκτροπή γίνεται από την παλαιά έθνική οδό Τριπόλεως - Καλαμάτας.
Τα μέτωπα είναι αυτή την ώρα σε: Ανεμοδούρι και Ραψωμάτι. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι πυροσβέστες η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ανακόπτεται όταν συναντά τα περσινά καμμένα αλλά φουντώνει όταν βρίσκει δάσος! Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι ισχυρές και συνεχώς ενισχύονται! Είναι και ένας από τους λόγους που έκλεισε και η εθνική.

Η φωτιά απειλεί αρκετά χωριά της περιοχής ενώ έχουν εκκενωθεί και περιοχές.
Στην Κορινθία, στον Σολωμό η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα όχι όμως κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Επι τόπου 37 πυροσβέστες, 19 οχήματα και 5 αεροσκάφη.
Μιλώντας στο Newsit, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοικησης Πελοποννήσου, Ιωάννης Κονδύλης, είπε ότι η κατάσταση είναι δραματική και στις 2 φωτιές. Ειδικά στον Σολωμό Κορινθίας οι δυνατοί άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση. Αυτό που καίγεται, όπως είπε, είναι πευκοδάσος και είναι πολύ δύσκολη η κατάσβεση αφού τα κουκουνάρια λειτουργούν ως μολότωφ και εξαπλώνεται η φωτιά.
Νωρίτερα, με απόφαση του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και η δεύτερη μοίρα αλεξιπτωτιστών έσπευσε να βοηθήσει τους πυροσβέστες, που δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες. 
Δεκάδες είναι οι πολίτες με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα λογω του πυκνού καπνού. Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν πολλές περιοχές

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Κω που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι. Στην περιοχή Καρδάμαινα είχαν εκκενωθεί 4 ξενοδοχεία κοντά στα οποία εκδηλώθηκε η φωτιά. Η εκκένωση των ξενοδοχείων έγινε λόγω των καπνών και αρκετοί τουρίστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Λίγο μετα τις 19:15 η φωτια τέθηκε υπό έλεγχο και οι τουρίστες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους.
Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζονται με την συνδρομή και δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Φωτιά στο Άγιο Όρος
Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 15:00 το μεσημέρι, ξέφυγε από τον έλεγχο και αυτή τη στιγμή πλησιάζει απειλητικά τη Μονή Χιλανδαρίου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε γεωργική έκταση και εξαπλώθηκε στο πευκοδάσος.

Στην περιοχή επιχειρούν τρία υδροφόρα οχήματα της Μονής και από αέρος δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ καθ' οδόν προς το σημείο βρίσκονται τέσσερα υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής και δύο πεζοπόρα τμήματα.

ΔΝΤ, Standard & Poor, Γιούνκερ, Ρουμπινί, βλέπουν αρνητική εξέλιξη και νέο κούρεμα

Standard & Poor , Γιούνκερ και Ρουμπινί, βλέπουν αρνητική εξέλιξη στα οικονομικά της Ελλάδας          
Πυκνώνουν οι αρνητικές δηλώσεις στο εξωτερικό για την κατάσταση της οικονομίας στη Ελλάδα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Την προοπτική αξιολόγησης του ελληνικού χρέους από «σταθερή» σε «αρνητική» υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor. «Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη αλλά δεν είναι επιθυμητή» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες, ενώ σήμερα την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και την κατάρρευση της κυβέρνησης μέσα στο 2013 προβλέπει ο οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί.
Αναλυτικότερα:

3 αρχηγοί: Λύση άμεση για την ναυπηγοεπισκευαστική, όχι στην εφεδρεία

Λύση άμεση για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με πρόσληψη ειδικού αποφάσισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. όχι στην εφεδρεία από Κουβέλη
         
Επείγοντα πρακτικά μέτρα αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση, ώστε όχι μόνο να μην απολυθούν οι 2.500 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά να λυθεί το εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα που αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Ελλάδα και η τύχη της είναι ποιο δύσκολο πρόβλημα και από αυτό της «Ολυμπιακής»! Επίσης, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα και την εντολή της τρόικας για την επαναφορά της εφεδρείας στο δημόσιο καθώς ο κ. Κουβέλης την απέρριψε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς την ως «φιάσκο».
Σήμερα όλη η Ελλάδα έμαθε για πρώτη φορά, ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, έχει μηδενική ναυπηγική δραστηριότητα και μηδαμινή ναυπηγοεπισκευαστική!

Συνάντηση πολιτικής στήριξης του Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα

Συνάντηση πολιτικής στήριξης του Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα
          
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πρόκειται να έχει στις 4 μ.μ. ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μια επίσκεψη που έχει κυρίως τον συμβολικό χαρακτήρα της πολιτικής στήριξης του υπουργού, μετά από την επίθεση που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το θέμα της εφεδρείας στο δημόσιο, που προκαλεί αναταράξεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μετά από τη συνάντησή του, την Τρίτη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο κ. Σουρνάρας άφησε ανοιχτό το ζήτημα της εφεδρείας, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Τόνισε, επιπλέον, πως από το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων εκκρεμούν μέτρα ύψους περίπου 3,5 – 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν ένταση κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Εξετάζεται επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας
Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μένει να φανεί το κατά πόσο αυτό θα εφαρμοστεί, αλλά και ο τρόπος που θα γίνει αυτό. Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε πως «η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συζητηθεί», και έδωσε μια άλλη διάσταση στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας πως «με τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού, χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι». Ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, αλλά και ανάγκη εξορθολογισμού στο Δημόσιο.
Τα νέα σενάρια δεν αφορούν μόνον την κάλυψη των 15.000 αποχωρήσεων κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015.

eklogika.gr

Ο Β. Πολύδωρας διόρισε την κόρη του στη Βουλή όταν ήταν πρόεδρος για μια ημέρα!

     Ο Β. Πολύδωρας διόρισε την κόρη του στη Βουλή όταν ήταν πρόεδρος για μια ημέρα! Σε οργανική θέση στο γραφείο του πρώην προέδρου της ΒουλήςΠοικίλες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας διόρισε μια από τις κόρες του σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής, δηλαδή στο δικό του. Ο διορισμός έγινε όταν ο Βύρων Πολύδωρας ήταν πρόεδρος για μια μέρα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ.φ. 344, 23/7/2012, υπ'αριθμ.8574/6100/11-7-2012), μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης αναφέρεται: «Με την υπ’ αριθμ. 8581/6107/11-7-2012 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται στο Γραφείο του πρώην Προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, στη Βουλή, μετά την κατά νόμο πρόταση του, σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 παρ. 1Ε του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄, ΦΕΚ 51/Α/97), όπως ισχύει, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 41 και 42 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Μαργαρίτα Πολύδωρα του Βύρωνα (Α.Δ.Τ. Χ565658) με Γ' βαθμό και το 2ο Μ.Κ. του βαθμού αυτού, όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΠΕ κατηγορίας του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α/2011), όπως ισχύει, θεωρούμενης, σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 2 του προαναφερόμενου Κανονισμού, της διακοπείσης την 18η Μαΐου 2012 θητείας της ως μετακλητής υπαλλήλου κατά την ΙΓ΄Βουλευτική Περίοδο, συνεχιζόμενης. (Αριθμ. εγκρίσεως δαπάνης Διευθύνσεως Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής 8586/6112/11−7−2012)».
Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, η Βουλή συνεκλήθη κανονικά και εξέλεξε πρόεδρο. Την επομένη η Βουλή διαλύθηκε εκ νέου, καθώς προκηρύχθηκαν νέες εκλογές. Σημειώνεται ότι ο Βύρων Πολύδωρας είχε βρεθεί και πάλι στη δίνη του κυκλώνα λόγω της συμφωνίας που είχε κάνει με τους υπαλλήλους του κοινοβουλίου που ζητούσαν δύο εκλογικές αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 4.000 ευρώ. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής διαπραγματεύτηκε με τους υπαλλήλους και τελικά όρισε το ύψος της αποζημίωσης στα 1.000 ευρώ. Η απόφασή του ακυρώθηκε από τον νυν πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που προκλήθηκε από τη γενικευμένη κατακραυγή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει εκλογική αποζημίωση για τους υπαλλήλους της Βουλής.

eklogika.gr

Άμεση ενημέρωση για τις αιτίες και τα πορίσματα των πυρκαγιών ζητά με επιστολές του από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο Πέτρος Τατούλης


Άμεση ενημέρωση για τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών για τις πυρκαγιές, καθώς και την απόδοση των ευθυνών στους υπαιτίους ζητά με επιστολές του στους Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κο Δένδια Νικόλαο και  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κο Ρουπακιώτη Αντώνιο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με αφορμή την εκδήλωση των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις επιστολές προς τους δύο νέους Υπουργούς ζητά την παρέμβαση και την άμεση συνεργασία τους προκειμένου να διερευνηθούν τα συχνά περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς που παρατηρούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κα τα οποία απειλούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες συμπολιτών μας.
"Η πολιτεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα  αυστηρή  προς τους υπαίτιους των πυρκαγιών για τον κίνδυνο που προκαλούν στις ζωές των συμπολιτών μας, αλλά και για την καταστροφή των περιουσιών τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάτι που αποτελεί και το τελειωτικό πλήγμα στους πληγέντες συμπολίτες μας" σημειώνει στις επιστολές του ο Πέτρος Τατούλης καταλήγοντας ότι "Πέραν των κινδύνων αυτών η κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κόστος που επιβαρύνει τη χώρα μας τις δύσκολές οικονομικά συνθήκες που αντιμετωπίζουμε".


ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΝ Α.Ο. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

pao ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
Με αρκετά νέα και νεανικά πρόσωπα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Αυγούστου η πρώτη συγκέντρωση των οράνιε για την καινούργια χρονιά στο αθλητικό κέντρο
Sport Camp
Τους ποδοσφαιριστές καλωσόρισε ο πρόεδρος της ομάδας κ. Θωμάς Καναβός οποίος ζήτησε απ’όλους να είναι αγαπημένοι, να διατηρήσουν το άψογο οικογενειακό κλίμα της ομάδας, να δουλεύουν σκληρά στις προπονήσεις και από τους νεαρότερους ειδικά να δείξουν υπομονή και να βελτιώνονται συνεχώς.
Ο γραμματέας της ομάδας, κ. Δημήτρης Γέρου, εξήρε την επιλογή των παλαιότερων και έμπειρων ποδοσφαιριστών (Κορδώσης, Μαυρέλης, Χρυσαφίδης, Αποστολάκης, Αντωνίου) οι οποίοι προτίμησαν να παραμείνουν στην ομάδα για να συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους στην εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών του συλλόγου.
Τέλος, ο κ. Φάνης Σιτές, απευθυνόμενος στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, τους παρότρυνε να προσπαθήσουν μέσω της σκληρής δουλειάς να καταξιωθούν στο ποδοσφαιρικό στερέωμα του νομού μας.

Πύρινα μέτωπα σε Κορινθία και Αρκαδία

Πύρινα μέτωπα σε Αρκαδία, Κορινθία - Εκκενώθηκαν οικισμοί
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Σολομό Κορινθίας καθώς και στην Αρκαδία.

Στο Σολομό υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την μορφολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να επιχειρήσουν, και έχει κάψει πολλά στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τριπόλεως, από το 84,5 χλμ. στην αρχή του αυτοκινητοδρόμου από Κόρινθο προς Τρίπολη, έως το 100ο χλμ., στον κόμβο Αγίου Βασιλείου και γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας η οποία διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Άργους.

Στην Αρκαδία εκδηλώθηκε και νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Μεγαλόπολης, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι κοντά στα χωριά Ελινίτσα και Ποταμιά. Η νέα αυτή πυρκαγιά απειλεί την Ποταμιά και κατευθύνεται με ένταση προς την ιερά Μονή Μπούρας. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την έκταση του πύρινου μετώπου της Αρκαδίας, που από χθες έχει αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου και δυσπρόσιτου της περιοχής. Α
υτή την ώρα η φωτιά καίει ανατολικά του Ραψομμάτη και απειλεί το χωριό για δεύτερη φορά από χθες, ενώ λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας από το 178,1 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Αθήναιου, έως το 198,6 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Παραδεισίων, και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται και διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης – Μεγαλόπολης – Καλαμάτας. Από τις φλόγες τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, δύο πολίτες και τέσσερις πυροσβέστες, προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, αγροτόσπιτα και εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι. Σοβαρότερα έχει τραυματιστεί ένας 60χρονος που στην προσπάθεια του να σώσει την περιουσία του έπαθε σοβαρά εγκαύματα, διακομίστηκε από το Παναρκαδικό νοσοκομείο στο ΚΑΤ και νοσηλεύεται στη μονάδα εγκαυμάτων. Σήμερα με το πρώτο φως, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Πληροφορίες από diogenis-press.gr

Κατάργηση κενών οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε συνολικά 54 σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων αναφορικά με την κατάργηση και διατήρηση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΔΔ αυτών (1 Περιφέρειας, 27 Δήμων και 26 ΝΠΔΔ), κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1α του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει.
Σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις, το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 63,4% ενώ το ποσοστό διατήρησης στο 36,6%.
Ακόμα, ο κ. Στυλιανίδης υπέγραψε σήμερα αποφάσεις επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2012 για έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Οι επιχορηγήσεις αφορούν:
- Την «Ανάπτυξη Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στην ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης» για ποσό ύψους 348.432 ευρώ.
- Την «Ανάπτυξη Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στην ΤΕΔΚ Ν. Έβρου» για ποσό ύψους 178.704 ευρώ.
- Την «Ανάπτυξη Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στην ΤΕΔΚ Ν. Ημαθίας» για ποσό ύψους 139.385 ευρώ.
- Την «Ανάπτυξη Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στο Νομο Ιωαννίνων» για ποσό ύψους 136.052 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τους 42 βαθμούς Κελσίου


Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η ζωή μακριά από το air condition, θα μεταβληθεί σε "κόλαση". Η θερμοπληξία καραδοκεί. Ποιες ομάδες κινδυνεύουν και τι πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; Τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έχουν εκδώσει χρήσιμες οδηγίες για να προφυλαχτούμε.

Πέθανε ο Γιώργος Κατσιφάρας

Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 77 ετών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατσιφάρας, θείος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.
Ο Γιώργος Κατσιφάρας είχε υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση πριν από λίγες μέρες.
Ο Γιώργος Κατσιφάρας γεννήθηκε στο Καλέντζι το 1935 και τελείωσε το Β' Γυμνάσιο Πατρών. Στην περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών ήταν εξόριστος στο χωριό Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας όπου βρισκόταν απομονωμένος και υπό διαρκή επιτήρηση.
Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρώτος υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την διακήρυξη ίδρυσης του.
Διετέλεσε υφυπουργός αθλητισμού την περίοδο 1981-1982 στην πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι υφυπουργός Προεδρίας από 21 Οκτωβρίου 1981 ως 5 Ιουλίου 1982.
Στην κυβέρνηση του 1985 διετέλεσε αρχικά υφυπουργός εμπορίου από 26 Ιουλίου 1985 ως 25 Απριλίου 1986 κι έπειτα διορίστηκε υπουργός εμπορίου από 25 Απριλίου 1986 ως 31 Οκτωβρίου 1986[6]. Στην κυβέρνηση του 1993 διορίσθηκε υπουργός εμπορικής ναυτιλίας από 13 Οκτωβρίου 1993 ως 22 Ιανουαρίου 1996.
Χαρακτηριστική ήταν και μία από τις δηλώσεις του που έκανε πριν χρόνια: “Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας”!
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για το θάνατο του Γιώργου Κατσιφάρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο Γιώργος Κατσιφάρας ήταν μία χαρακτηριστική φυσιογνωμία της δημοκρατικής παράταξης.
Ένας ειλικρινής και πρακτικός πολιτικός, που τίμησε την προσωπική του σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκφράζω την λύπη μου για το θάνατό του και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη.

Νέα παράταση για τις δηλώσεις μέχρι τις 10 Αυγούστου

Νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε και επισήμως την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Αυγούστου 2012».

Η παράταση αυτή κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ.049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μετά την 10η Αυγούστου 2012, επιφέρει μεταξύ άλλων εκτός από προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής ή προστίμου, την απώλεια του αφορολογήτου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας διότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049, καθώς και τη δυνατότητα του αυτοελέγχου για τους επιτηδευματίες».

www.protothema.gr

Tουρνουά "ΚΩΣΤΑΣ ΒΥΖΑΣ 2012"




 
Από τον Αστέρα Δερβενίου ανακοινώνεται η διεξαγωγή του τουρνουά "ΚΩΣΤΑΣ ΒΥΖΑΣ 2012" τη Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012 με τη συμμετοχή των ομάδων: Αστέρας Δερβενίου, Ατρόμητος Χιλιομοδίου και Πέλοπας Κιάτου. Οι αγώνες θα έχουν διάρκεια 45 λεπτών και στο τέλος θα απονεμηθούν αναμνηστικά κύπελλα στους συμμετέχοντες. Το τουρνουά γίνεται στη μνήμη του αξέχαστου Κώστα Βυζά, ο οποίος πρόσφερε ύψιστες υπηρεσίες στον Αστέρα , αφού χρημάτισε επί σειρά ετών Πρόεδρος και εμψυχωτής της ομάδος

Επιδίωξή μας είναι αυτό το τουρνουά να διεξάγεται κάθε χρόνο τη πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη στα πλαίσια της προετοιμασίας των ομάδων.
Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:
2/9 17:30: Αστέρας Δερβενίου - Πέλοπας Κιάτου
2/9 18:30: Πέλοπας Κιάτου - Ατρόμητος Χιλιομοδίου
2/9 19:30: Αστέρας Δερβενίου - Ατρόμητος Χιλιομοδίου
proetoimasia3 
Στο μεταξύ συνεχίζεται η προετοιμασία του Αστέρα Δερβενίου για την αγωνιστική περίοδο 2012-13. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό και όλοι ελπίζουν σε μια χρονιά καλύτερη της περσινής. Το παρόν στην προετοιμασία δίνουν παλιοί και νέοι παίκτες ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και νέες αφίξεις. Επίσης με την ανδρική ομάδα προπονούνται και κάποιοι νεαροί παίκτες που προωθήθηκαν από τη παιδική ομάδα.
Ο Αστέρας Δερβενίου ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με το ποδοσφαιριστή Χρήστο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τη περασμένη αγωνιστική περίοδο αγωνίστηκε στον Πέλοπα Κιάτου.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΙΚΩΝ

Το πρόγραμμα των φιλικών αγώνων προετοιμασίας της ανδρικής ομάδας του Αστέρα έχει ως εξής:
  • Σάββατο 18/8: Αστέρας Δερβενίου - Πανκαμαριακός
  • Τεράρτη 22/8: Ηρακλής Λεχαίου - Αστέρας Δερβενίου
  • Σάββατο 25/8: Αστέρας Δερβενίου - ΠΑΟ Λουτράκι
  • Τετάρτη 29/8: Αστέρας Δερβενίου - ΑΟ Ακράτα
  • Κυριακή 2/9: Τουρνουά "ΚΩΣΤΑΣ ΒΥΖΑΣ 2012"
  • Τετάρτη 5/9: Πανκαμαριακός - Αστέρας Δερβενίου



Αγωνία για 70.000 δημοσίους υπαλλήλους – Διώχνουν 25.000 συμβασιούχους – Η εφεδρεία επιστρέφει για να βρεθούν 4 δισ. ευρώ


- Πρόταση για αύξηση της εφεδρείας από ένα σε τρία χρόνια
- «Βλέπουν» την έξοδο όσοι απέχουν 5 χρόνια από τη συνταξιοδότηση
- Φεύγουν 25.000 συμβασιούχοι από ΟΤΑ και Οργανισμούς
- Η τρόικα θέλει να φύγουν 30.000 εργαζόμενοι μέσα στο 2012
- Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν την τελική απόφαση
- Ξεκίνησαν ήδη τα... όργανα, φραστικό επεισόδιο Κουβέλη-Στουρνάρα, με τον Σαμαρά παρατηρητή

Η εφεδρεία βάζει «φωτιές». Όχι μόνο στις σχέσεις των πολιτικών αρχηγών (ήδη τα... έσπασαν Κουβέλης-Στουρνάρας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μιλά για φιάσκο) αλλά κυρίως στους δημοσίους υπαλλήλους, που κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει! Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την εφεδρεία (που σαν αντιπολίτευση δεν ήθελε ούτε να ακούει) αλλά όλα παραμένουν στον αέρα.

Μαζί τους και σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι. Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει εναγωνίως 4 δισ. ευρώ και αποφάσισε ότι θα τα βρει μέσω της εφεδρείας. Επί της ουσίας, μέσω απολύσεων στο Δημόσιο. Απλά τις βαφτίζουν εφεδρεία...

Τι προβλέπει το σχέδιο; Διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία από το 2013 και μαζική έξοδο συμβασιούχων με στόχο τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 70.000 μέχρι το 2015, γράφει το Έθνος. Κι όλα αυτά; για να γεμίσει η τρύπα των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο του 2013-2014, αλλά και για να πείσει την τρόικα πως δε χρειάζεται να διώχνουν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι το 2015, ενώ δε θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων.

Δεν αποκλείεται να δουν την πόρτα της εξόδου ακόμη κι εκείνοι που απέχουν 5 χρόνια από τη σύνταξη έναντι του ενός που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Μελετάται επίσης η επιμήκυνση της διάρκειας της εφεδρείας σε τρία χρόνια από έναν χρόνο και το «τσεκούρι» των αποδοχών κάτω από το 60% του βασικού μισθού!

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους
Δε θα ανανεωθεί τουλάχιστον το 50% των συμβάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι και το 90% όπως των αναπληρωτών καθηγητών και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Θα παραμείνει μόνο ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός για να μη νεκρώσουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Έθνος.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να βγάλει από το συρτάρι την εφεδρεία αφενός λόγω της εμμονής της τρόικας για απολύσεις αφετέρου (σύμφωνα με πληροφορίες) γιατί οι τροϊκανοί απέρριψαν μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέων, αναφέρει το Έθνος.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις άμεσες απολύσεις. Και με την εφεδρεία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποκάλυψε –σύμφωνα με το Έθνος- ότι έκθεση των τεχνικών κλιμακίων κάνει λόγο για την ανάγκη απομάκρυνσης από το Δημόσιο 30.000 εργαζόμενων εντός του 2012 μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

newsit.gr

Ξαφνική άσκηση στο Αιγαίο με σενάριο από τα Ίμια! Με εντολή Α/ΓΕΕΘΑ νέα ενεργοποίηση των ΕΔ

Οι ΕΔ της χώρας φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Στις 07.45 το πρωί ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος ενεργοποίησε και πάλι την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης,αιφνιδιαστικά.

Με την κωδική ονομασία ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ, βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση με σενάριο κατάληψης Πολεμικού πλοίου!

Το σενάριο μόνο τυχαίο δεν είναι! Αυτό ήταν ένα από τα σενάρια που είχαν εξεταστεί τις κρίσιμες ώρες των Ιμίων. Τότε οι επικεφαλής της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, είχαν προτείνει να καταλάβουν με ομάδα τους πολεμικό πλοίο των Τούρκων ως “αντίποινα” για την αποβίβαση των Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα Ίμια. Είχαν προτείνει να καταλάβουν το πλοίο ,να το φέρουν στο Ναύσταθμο και με την “πίεση” των τηλεοπτικών πλάνων να αναγκάσουν σε αποχώρηση τους Τούρκους.

Το σενάριο φυσικά ούτε που το συζήτησαν στο ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ.Σημίτη, ο οποίος είχε πάρει τις γνωστές αποφάσεις του πολύ πριν την αποβίβαση των Τούρκων.

onalert.gr

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τον μήνα Ιούλιο 2012

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά την διάρκεια του μηνός Ιουλίου του 2012 , στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Ι. Τροχαία Ατυχήματα.
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφερείας Πελοποννήσου, σημειώθηκαν 81 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 93 που σημειώθηκαν το 2011 (μείωση 13%) . Ειδικότερα σημειώθηκαν:

Αρκαδία: «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

 

Το σχέδιο «Δευκαλίων» του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε στην Αρκαδία για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει δασική έκταση από χθες το απόγευμα. Έτσι, η δεύτερη μοίρα αλεξιπτωτιστών σπεύδει να βοηθήσει τους πυροσβέστες, που δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες. Τις τελευταίες ώρες, οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό Ραψωμάτη. Επί τόπου επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 59 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Χθες, εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά (Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι) και τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Μεγαλόπολη καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο χωριό Ανεμοδούρι επεκτάθηκε με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να φτάσει τη νύχτα τα 10 χιλιόμετρα.

Όλο το βράδυ οι πυροσβέστες στη Μεγαλόπολη προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που τραυμάτισε έξι ανθρώπους και έκαψε σπίτια και περιουσίες.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, που κατά τόπους έφταναν και τα 8 μποφόρ, έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ισχυρότατες. Στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν 135 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 45 τμήματα πεζοπόρο, 13 υδροφόρες δήμων, 3 ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη.

Στα σπίτια τους επέστρεψαν οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι που εκκενώθηκαν χθες για λόγους ασφαλείας.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας "αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στο βουνό πάνω από το Ραψωμάτι και στο βουνό στο Ανεμοδούρι όπου υπάρχουν ενεργές εστίες. Απο το πρωί κάνουν ρίψεις νερού πυροσβεστικά εναέρια μέσα. Ελπιζουμε πως θα ελεγχθεί η κατάσταση και δε θα έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς που θα εχει ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν χθες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σε κάποιες περιοχές όπως στο Ρούτσι αλλά και αλλού έχουν καταστραφεί οι πυλώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην έχουν ρεύμα αλλά και νερό οι κάτοικοι. Συνεργεία της ΔΕΗ δίνουν μάχη να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΥΚΝΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης και των γύρω περιοχών λόγω του πυκνού καπνού. Δεκάδες πολίτες συρρέουν στο κέντρο υγείας με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα επεσήμανε ο κύριος Μπούρας.

ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ - Ο ΕΝΑΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Από τα 6 άτομα που τραυματίστηκαν οι 4 είναι πυροσβεστες που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και οι 2 είναι πολίτες, μια γυναίκα και ένας άντρας 60 ετών πολυεγκαυματίας ο οποίος διεκομίσθη σε σοβαρή κατάσταση στο ΚΑΤ.

Όπως δήλωσε το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος, αντιστράτηγος Νότιας Ελλάδας, η κατάσταση με το πρώτο φως της ημέρας είναι καλύτερη, η φωτιά έχει περιοριστεί σε μια δύσβατη περιοχή. Εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη και ενδέχεται σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο.

Η φωτιά στην Αρκαδία δεν είναι η μοναδική που πρέπει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική. Από τις 02:30 τα ξημερώματα είναι σε εξέλιξη φωτιά σε πευκοδάσος στην περιοχή Σολομός Κορινθίας. Επί τόπου επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Ανάβρα Μαγνησίας, στο Δαμάσι Λάρισας και στην περιοχή Μοναστήρι στις Οίνουσες.

ΣΥΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ


Μπορεί του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να του βγουν τα νούμερα, να λέει «όχι» στις απολύσεις αλλά «ναι» στην εφεδρεία*, ωστόσο, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, δε φαίνεται να συμφωνεί η κυβερνητική «τρόικα» στο μέτρο αυτό, δημιουργώντας ένα ακόμη σοβαρό ρήγμα στη συγκυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να λέει «όχι», καθώς το μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνεται στην Προγραμματική Συμφωνία των τριών. Η πρώτη σοβαρή διαφωνία είχε προκληθεί με την αντίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην άμεση εφαρμογή των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Τότε είχε πετάξει το «μπαλάκι» στον Πρωθυπουργό, τώρα όμως, λέει «ναι», αλλά με «βαριά καρδιά» στην εργασιακή εφεδρεία.
Να σημειωθεί πως στην περίπτωση που περάσει το μέτρο της εφεδρείας , το οποίο επανέφερε η τρόικα, με στόχο τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στο τρέχον έτος και τις 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015, ένας από τους υπουργούς που τοποθέτησε στην κυβέρνηση πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, θα κληθεί να το εφαρμόσει, την ώρα που ουκ ολίγες φορές έχει διαβεβαιώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα γίνουν απολύσεις ή εφεδρεία εργαζομένων παρά μόνον μετατάξεις. Αναλυτικότερα:

Το νόμιμο και το ηθικό και στην Αγροτική

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αν κατάλαβα καλά, βρισκόμαστε πάλι ενώπιον της αδυναμίας να διαχωριστεί το «νόμιμο» από το «ηθικό».

Μετά την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Θ. Πανταλάκης επιβεβαίωσε πως μετέφερε στο εξωτερικό ένα θηριώδες ποσό της τάξης των 8 εκ ευρώ, αλλά, όπως είπε, πρόκειται για νόμιμα, δηλωμένα και φορολογημένα χρήματα.

Σωστά, αλλά αν δεν κάνω λάθος ο διοικητής μιας κρατικής τράπεζας, διορίζεται από την κυβέρνηση (δηλαδή από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Οικονομικών), που λειτουργούν κατ’ εντολήν του ελληνικού λαού (έστω και κακή τη μοίρα, όπως συνέβη με την περίπτωση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου).

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο

Ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των υφισταμένων υποδομών του ΟΣΕ στην  Πελοπόννησο παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλη στον Πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, κατά τη συνάντηση εργασίας τους, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Αυγούστου 2012, παρουσία του νέου Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΟΣΕ κ. Γρηγόρη Σαμπατακάκη και του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Λάμπρου Μπούκλη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου του Λουτρακίου, απευθείας από την Αθήνα, μέσα από δίκτυο κανονικού εύρους και με ηλεκτροκίνηση, μέχρι την οδό Αιγαίου και για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να επισπευστεί η εκπόνηση των μελετών από τον ΟΣΕ με σκοπό την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Πέραν αυτού εξετάστηκε η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναλειτουργίας δρομολογίων στις γραμμές Κόρινθος – Μυκήνες – Άργος – Ναύπλιο, Καλαμάτα – Μεσσήνη και Αχλαδόκαμπος – Παραδείσια.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα πρόσκλησης ενδιαφέροντος για σιδηροδρομική, αλλά και παράλληλη αξιοποίηση των υφισταμένων σιδηροδρομικών γραμμών, με τρενοποδήλατα, ανακαίνιση και αξιοποίηση των σιδηροδρομικών σταθμών, ανάπτυξη φωτοβολταϊκών κατά μήκος τους, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το δίκτυο.
Συζητήθηκε τέλος και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο επέκτασης του δικτύου του προαστιακού σιδηροδρόμου από το Κιάτο μέχρι και το Ρίο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Ο κ. Θεοφανόπουλος συμφώνησε απόλυτα με την πολιτική πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και, για την επίσπευση, αλλά και την εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών των έργων αυτών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου , στην Τρίπολη, μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Προέδρου του ΟΣΕ και υπηρεσιακών παραγόντων την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.


Οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε ο τρόπος χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ το έργο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε ο τρόπος χρηματοδότησης, μέσω του ΕΣΠΑ, του πολύ σημαντικού έργου της επίλυσης του ζητήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά τη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον Ειδικό Γραμματέα του ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ την Τρίτη 7 Αυγούστου 2012.

Ο κ. Τατούλης, αφού χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ένα ακόμα μεγάλο και σημαντικό βήμα για την επιτυχία του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά την πολιτική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι «η λύση του πολύ δύσκολου και διαχρονικού προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν συνεισφέρει απλώς στη δημιουργία ενός νέου τομέα οικονομίας, αλλά θα συμβάλλει καθοριστικά στο στόχο να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και Περιφέρεια της αειφορίας».

Επείγουσα έκκληση για υδροφόρες στην φωτιά στην Αρκαδία στην περιοχή Λεοντάρι


Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου μετά από σχετική ενημέρωση από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί όλες τις διαθέσιμες υδροφόρες, ερπυστριοφόρα και μηχανοκίνητα της ΔΕΗ να κατευθυνθούν προς την περιοχή του Λεονταρίου Αρκαδίας όπου κατευθύνεται η φωτιά αυτή την ώρα και να τεθούν στην διάθεση των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος επί τόπου.

Γίνετε ιδιαιτέρως έκκληση ς στους πολίτες των χωριών Βουτσαρά και Σκουλάρι να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές που βρίσκονται στην πορεία της φωτιάς.

Το ψυχικό τραύμα του ΠΑΣΟΚ

Προφανώς και η συμπεριφορική προσέγγιση της πολιτικής συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώνουν τα πολλαπλασιαζόμενα το τελευταίο διάστημα κρούσματα… αποξένωσης του Κινήματος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το πρόβλημα ωστόσο γίνεται μεγαλύτερο για τη χώρα, από τη στιγμή που θολώνει το μήνυμα το οποίο εκπέμπει η Ελλάδα, για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου.
Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να υποφέρει από μόνιμο… ψυχικό τραύμα. Το οποίο βέβαια έχει αυτοπόδεικτες πολιτικές και ιδεολογικές προεκτάσεις και παραμέτρους. Την εποχή που ορισμένοι προσδοκούσαν ότι, απλώς και μόνο πετώντας… στη θάλασσα τον Γιώργο Παπανδρέου (και τους «κηπουρούς») θα κατάφερναν να ανακτήσουν τον ψυχικό δεσμό του ΠΑΣΟΚ με τις κοινωνικές ομάδες και τα ιδεολογικά ρεύματα που ιστορικά το αγκάλιασαν και το στήριξαν, κάποιοι, λίγοι, έβλεπαν και διάβαζαν περισσότερο καθαρά την πραγματικότητα.
Το αντικειμενικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήταν το Μνημόνιο. «Κομιστής» του οποίου ήταν φυσικά, κατά κύριο λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν ήταν όμως ο μόνος. Το Μνημόνιο σήκωσε στις πλάτες του στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στο πολιτικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, μπορεί εύκολα να εντοπίσει κανείς θήλακες συλλογικής ενοχής.
Στη βάση αυτής της ανάμνησης, το σημερινό ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρατήσει όσο πιο διακριτές αποστάσεις γίνεται, με ο, τιδήποτε θυμίζει… κάτι από Μνημόνιο. Το πρώτο λάθος λοιπόν, μετατρέπεται σε μόνιμο και διαρκές, από τη στιγμή που το σημερινό ΠΑΣΟΚ αρνείται να κατανοήσει ότι, για να απαλλαγεί η Ελλάδα, από ορισμένους έστω οδυνηρούς όρους του Μνημονίου, θα πρέπει να ανακτήσει πρώτα τη χαμένη αξιοπιστία της.
Μια αξιοπιστία που χάθηκε εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ. Της ηγετικής ομάδας, των στελεχών και της… κουλτούρας τους.
statesmen.gr

Η πολιτική ομηρία της Μέρκελ

Τον Σεπτέμβριο του 2013, οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες, για να ανανεώσουν ή να… παζαρέψουν την εμπιστοσύνη τους προς την Άνγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος που ουσιαστικά… παίζει με το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρώπης, γνωρίζει ότι στις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, που θα διεξαχθούν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, θα κριθεί η στρατηγική την οποία ακολουθεί, επιχειρώντας να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε… Γερμανική. Απευθυνόμενη στο θυμικό και την ψυχοσύνθεση των συμπολιτών της.
Μετά ωστόσο από δυο θητείες στην Καγκελαρία, αρχικά ως επικεφαλής του Μεγάλου Συνασπισμού CDU-SPD και στη συνέχεια της κυβέρνησης συνεργασίας CDU με τους… Βεστερβέλε και Ρέσλερ, η Άνγκελα Μέρκελ υφίσταται την αυτονόητη κόπωση και φθορά που προκαλεί η άσκηση της εξουσίας.
Έτσι, και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί συμφωνούν με την πολιτική της, και η πλειοψηφία θα της δώσει το προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, όπως προβλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να αποφύγει την επανάληψη της συγκατοίκησης με το SPD στην εξουσία. Την επανάληψη του Μεγάλου Συνασπισμού.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ασυλία που απολαμβάνει μέχρι σήμερα, και η προχωρημένη ευχέρεια κινήσεων και πρωτοβουλιών που την χαρακτηρίζουν, δύσκολα θα… ξαναείναι μαζί μας και στο μέλλον. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα απαιτήσουν συμβιβασμούς στην πολιτική στρατηγική του Βερολίνου, για να δεχθούν να παραχωρήσουν στην Άνγκελα Μέρκελ το προνόμιο να συνεχίσει εκείνη να ηγείται της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει.
Σε αυτή τη διαδικασία αναζήτησης και επίτευξης συμβιβασμών, η υπόλοιπη Ευρώπη, επομένως και εμείς στην Ελλάδα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα χαθεί… η αυστηρότητα την οποία επιδεικνύει μέχρι σήμερα το Βερολίνο. Το SPD δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη της περιόδου του πρώτου Μεγάλου Συνασπισμού, που οδήγησαν ουσιαστικά, αρχικά στον πολιτικό ευνουχισμό του, και στη συνέχεια στην πολιτική περιθωριοποίησή του.
Έτσι, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία της «επόμενης μέρας» των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013, θα είναι μια Γερμανία η οποία δεν θα απορρίπτει χωρίς καν συζήτηση την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου. Δεν θα… σνομπάρει την ανάπτυξη. Δεν θα μπλοκάρει την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο βωμό της προάσπισης της αυτονομίας και του ηγετικού imperium της Μπούντεσταγκ.
Μια τέτοια Γερμανία θα είναι πραγματικά χρήσιμη για την Ευρώπη του κοινού μέλλοντός μας. Αν μάλιστα το SPD είχε μια ηγεσία που έπειθε περισσότερο ότι θα ακολουθήσει στραγηγική «take no prisoners», στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ, τότε το μέλλον μας θα ήταν περισσότερο διασφαλισμένο.

statesmen.gr

Συνάντηση Κουίκ - Μαυραγάνη


Συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη είχε χθες το,απόγευμα (Τρίτη 7 Αυγούστου) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ για το κορυφαίο ζήτημα της ρύθμισης των χρεών, που απασχολεί περισσότερο από 1.000.000 φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο.

Μετά τη συνάντηση ο Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:
«Συναντήθηκα σήμερα με τον κ. Υφυπουργό σε συνέχεια της Επίκαιρης Ερώτησης που του είχα υποβάλλει στη Βουλή πριν δέκα μέρες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.
Δυστυχώς  διαπίστωσα ότι η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει ακόμα να δώσει απάντηση για ρύθμιση πάνω από 60 δόσεις σε 1.000.000 φορολογούμενους, συνεπής στις υποχρεώσεις τους μέχρι πέρυσι και πρόπερσι και οι οποίοι σε ένα κλίμα βαθειάς ύφεσης και με το μπαράζ των χαρατσιών και της ενισχυμένης φορολογίας, έρχονται όλοι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του Εφόρου, του Εισαγγελέα, των χειροπέδων και των κατασχέσεων, επειδή έτσι το έχει επιβάλλει η Τρόικα και έτσι το αποδέχθηκαν νομοθετικά  μνημονιακοί Υπουργοί και βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή, πλέον, της ΔΗΜΑΡ.
Το μόνο που ξανάκουσα ήταν τα περί αποποινικοποιήσεων, που ο κ.Μαυραγάνης είχε πει στη Βουλή, αλλά χωρίς συγκεκριμένη χρονολογική δέσμευση κατάθεσης του νομοσχεδίου, που αφορά και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Συγκρατώ τελικά τα όσα μου είπε στη Βουλή, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, σε μία ολιγόλεπτη συνομιλία μας πριν τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών για το θέμα της ΑΤΕ:
«Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων δεν μας επιτρέπει ειδικότερες ρυθμίσεις η ίδια η Τρόικα».
Με λίγα λόγια, ο Τόμσεν και οι λοιποί υπάλληλοι της Τρόικας, δηλαδή  εκείνοι που επιτάσσουν την οικονομική δολοφονία της Ελλάδας και των Ελλήνων, ζητούν εφαρμογή των όσων νομοθετικά ισχύουν με δική τους συνταγή και εντολή, από την 1η Αυγούστου 2012.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, δεν τολμά να αναλάβει πρωτοβουλίες και  εξακολουθεί να υποτάσσεται στην τρόικα.
Και επιβεβαιώνεται  για μία ακόμα φορά ότι ο ίδιος ο Αντώνης  Σαμαράς εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με τις προεκλογικές εξαγγελίες του για...επαναδιαπραγματεύσεις.