Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Εξευτελιστικοί μισθοί! 255 ευρώ μεικτά ο μισθός για νέους κάτω των 25 ετών για μερική απασχόληση

Εικονίδιο ειδοποίησης
Θα πρέπει να έχετε το Adobe Flash Player για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο. Κάντε λήψη του από την Adobe.
Εικονίδιο ειδοποίησης
- Ο μισθός για 4ωρη εργασία για νέους άνω των 25 ετών θα φτάνει τα 293,04 ευρώ μεικτά
- Σε πολλές περιπτώσεις για τη μείωση μισθού δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου
- Πολλές επιχειρήσεις θα βρουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το νέο μισθολογικό καθεστώς
- Κουτρουμάνης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν 13ος και 14ος μισθός

Στα 255,47 ευρώ μεικτά αναμένεται να φτάσει ο μισθός για έναν νέο άνθρωπο ηλικίας κάτω των 25 ετών και στα 293,04 ευρώ για έναν εργαζόμενο που είναι πάνω από 25 χρονών. Φυσικά, αυτοί είναι οι εισαγωγικοί μισθοί για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, δηλαδή τετράωρης εργασίας.

Αυτό φυσικά συμβαίνει μετά τις μειώσεις των κατώτατων μισθών της ΕΓΣΣΕΕ κατά 22% και 32% που ισχύουν μάλιστα και αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Πράξη που ενέκρινε και το υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο το θέμα που προκύπτει είναι πως πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται αυτό το νέο μισθολογικό καθεστώς, προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους για 4 ώρες εργασίας, αλλά κακά τα ψέματα σχεδόν ουδείς δεν πρόκειται να δουλεύει μόνο 4 ώρες.

Μάλιστα, η άμεση πρσαρμογή στα νέα μειωμένα μισθολογικά όρια για το τμήμα των αποδοχών που δεν ξεπερνούν τα όρια της ΕΓΣΣΕ, δεν χρειάζεται καν η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ
Για τετράωρη εργασία, οι νέοι κατώτατοι μισθοί πρέπει να αντιστοιχούν στο 50% των σχετικών ορίων της ΕΓΣΣΕ και είναι:

- ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 25 ΧΡΟΝΩΝ:

•Για προϋπηρεσία 0-3 ετών, 293,04 ευρώ ο άγαμος και 322,34 ευρώ ο έγγαμος.
•Για προϋπηρεσία 3-6 ετών, 322,35 ευρώ ο άγαμος και 351,65 ευρώ ο έγγαμος.
•Για προϋπηρεσία 6-9 ετών, 351,65 ευρώ ο άγαμος και 380,95 ευρώ ο έγγαμος.
•Για προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη, 380,95 ευρώ ο άγαμος και 410,25 ευρώ ο έγγαμος.

- ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ
•Για 0 - 3 έτη προϋπηρεσίας, 255,47 ευρώ ο άγαμος και 281,02 ευρώ ο έγγαμος.
•Για 3 έτη και πάνω, 281,02 ευρώ ο άγαμος και 306,57 ευρώ ο έγγαμος.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν ο 13ος - 14ος μισθός και οι συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι ''κινδυνεύουν αν δεν υπάρξει ανάπτυξη'', και όλα αυτά ενώ ξέρουμε πως πρόβλεψη για ανάπτυξη δεν υπάρχει πριν το 2014.

Μάλιστα για το ίδιο θέμα συνέχισε λέγοντας "οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Η πορεία της χώρας το 2012 θα κρίνει μισθούς και συντάξεις, για τα επόμενα χρόνια", ενώ ανέφερε ότι "η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση των μισθών. Θέλει και άλλα μέτρα και το έχουμε πει στην τρόικα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ


newsit.gr

Σαν να...μην έγινε - «Αστεράτο» προβάδισμα για τελικό

Ισχνό προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου απέκτησε στο Περιστέριμ μετά από ένα κάκιστο ματς  ο Αστέρας, ο οποίος απέσπασε 0-0 από τον Ατρόμητο και καλείται στη ρεβάνς της Τρίπολης να διαχειριστεί το αποτέλεσμα αυτό.
Οι δύο ομάδες μπορεί να βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση αλλά η κρισιμότητα του αγώνα δεν τους επέτρεψε να παρουσιάσουν το καλό τους πρόσωπο στο γήπεδο. Και οι δύο επέλεξαν να προφυλάξουν την εστία τους, έτσι οι φάσεις που δημιουργήθηκαν ήταν λιγοστές.
Ο Ατρόμητος δεν ήταν καλός. Είχε μόλις ένα δεκάλεπτο αξιόλογης απόδοσης, όπου έκανε και τρεις καλές στιγμές κόντρα σε έναν Αστέρα που ειδικά στην αμυντική του λειτουργία «έπιασε» σχεδόν το τέλειο, ενώ επιθετικά απείλησε στο 90' με ατομική προσπάθεια και σουτ του Ροτζέριο.
Τρεις πολύ καλές στιγμές είχε στο πρώτο 45λεπτο ο Ατρόμητος, ο οποίος «ξύπνησε» μετά το 20'. Διότι στο πρώτο 20λεπτο ο Αστέρας ήταν αυτός που έλεγχε το ρυθμό του ματς, είχε την κατοχή, αλλά όχι τη μεγάλη φάση.
Ο Ατρόμητος, λοιπόν, κατάφερε σε διάστημα δέκα λεπτών να απειλήσει τρεις φορές την εστία των Αρκάδων με την μπάλα, όμως, να μην μπαίνει στα δίχτυα των φιλοξενούμενων.
Στο 24' και στο 30', λοιπόν, οι Περιστεριώτες απείλησαν με ατομικές προσπάθειες του Κώστα Μήτρογλου που, όμως, δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, ενώ η σημαντικότερη ευκαιρία στον αγώνα χάθηκε στο 27' η γυριστή κεφαλιά του Φυτανίδη που πήρε την κεφαλιά από τον Μπαντή αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ. Ετσι το 0-0 έμελλε να παραμείνει ως την ανάπαυλα του ημιχρόνου, από τη στιγμή, μάλιστα, που και οι Αρκάδες δεν μπορούσαν επί της ουσίας να απειλήσουν τον Ιτάνζ.
Στην επανάληψη, ο Ατρόμητος ναι μεν είχε την κατοχή της μπάλας, όμως δεν μπορούσε να απειλήσει την εστία του Μπαντή, την ώρα που οι Αρκάδες προσπαθούσαν με αντεπιθέσεις να φέρουν σε δύσκολη θέση την άμυνα των Περιστεριωτών.
Ο χρόνος, πλέον, περνούσε ευεργετικά για τον Αστέρα, ο οποίος μέχρι το 70' είχε επί της ουσίας κινδυνεύσει μία φορά στο 61' με τον Μπρίτο να μπαίνει στην περιοχή, όμως να τα χαλάει στην τελική προσπάθεια. Οι Τριπολιτσιώτες κρατούσαν άνετα το 0-0 και προσπαθούσαν να γίνουν πιο επιθετικοί, όμως αυτή τους η προσπάθεια δεν μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία.
Ετσι το 0-0 έμελλε να μην αλλάξει με τις δυο ομάδες να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς της Τρίπολης με τον Αστέρα, ενδεχομένως, να ΄χει ένα ισχνό προβάδισμα λόγω έδρας. Και αυτά γιατί στο 87' ο Δημούτσος και στο 90' ο Ροτζέριο έκαναν ωραίες ατομικές ενέργειες, όμως τα σουτ που επιχείρησαν, δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.
Πλέον οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Τρίπολη εκεί όπου θα κριθεί αν ο Αστέρας θα προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό κυπέλλου ή αν ο Ατρόμητος θα δώσει για δεύτερη σερί χρονιά το παρών στον τελικό.

Ατρόμητος (Γιώργος Δώνης): Ιτανζ, Σκόνδρας, Γιαννούλης, Φυτανίδης, Ζουέλα (63' Νάστος), Σφακιανάκης, Δημούτσος, Επστάιν (61' Πίτου Γκαρσία), Μπρίτο, Τάτος (70' Καραγκούνης), Μήτρογλου

Αστέρας Τρίπολης (Σάκης Τσιώλης):  Μπαντής, Τσαμπούρης, Πιπίνης, Πουλίδο, Μπαρτολίνι, Χουανίτο, Ουσέρο, Ροτζέριο Μάρτινς, Ναβάρο (76' Χούλι), Ράγιος (85' Φορμίκα), Σολάκης (28' Μπρέσκα).

Υστερία και διασυρμός Παπακωνσταντίνου στην TV απο τον καθηγητή Γιώργο Κοντογιώργη

O βασιλιάς είναι γυμνός. Ή τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν όσοι παρακολούθησαν την τηλεοπτική μονομαχία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον καθηγητή Γιώργο Κοντογιώργης.
"Το πολιτικό αδίκημα τιμωρείται αυστηρότερα γιατί ακόμη κι όταν είναι ίδιο μ' αυτό που κάνει ένας πολίτης, βλάπτει πολλούς" παρατήρησε ο κ. Κοντογιώργης επικαλούμενος τη ρήση του Αριστοτέλη.
"Πολλά πράγματα απ' αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βλάψει τον κόσμο. Έκοψα μισθούς και συντάξεις, αύξησα το ΦΠΑ,
εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόσαμε η χώρα μπήκε σε μεγαλύτερη ύφεση απ' ότι έπρεπε...", ομολόγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου προκαλώντας σοκ σε όσους παρακολουθούσαν την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1.
"Όλα αυτά έγιναν επειδή ήταν ο μόνος τρόπος για να μην πτωχεύσει η χώρα...", υπεραμύνθηκε των χειρισμών του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
"Το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο είναι ψευδές", συνέχισε ο καθηγητής Κοντογιώργης επισημαίνοντας ότι η κρίση δημιουργήθηκε από την πολιτική τάξη που διαχειρίστηκε το κράτος, νομοθετούσε και προκάλεσε την υπερχρέωση της χώρας.
"Αλλάξατε τη νομοθεσία που οικοδομεί τη διαφθορά και στραγγαλίζει κάθε επενδυτική δραστηριότητα; αλλάξατε το πολιτικό σύστημα; Αγγίξατε τη δημόσια διοίκηση;", συνέχισε το κατηγορώ του ο καθηγητής που στο παρελθόν έχει χρηματίσει υπηρεσιακός υφυπουργός Τύπου.
"Θα συμφωνήσω μαζί σας...", απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και αμέσως έσπευσε να ανασκευάσει λέγοντας ότι το κάνει ως υπόθεση εργασίας για να συνεχιστεί η κουβέντα...
Στη συνέχεια όμως ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον εαυτό του και εξερράγη. Χειρονομώντας επιτέθηκε στον κ. Κοντογιώργη: "Τι θα κάνατε στη θέση ενός υπουργού Οικονομικών που έβλεπε μπροστά του το φάσμα της χρεοκοπίας" αναρωτήθηκε ο συνήθως ψύχραιμος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δημιουργώντας την αίσθηση ότι την κρίσιμη περίοδο πριν την υπογραφή του μνημονίου μπορεί και να μην ήξερε τι να κάνει και πως να χειριστεί την κατάσταση...
Ο διάλογος των δύο αντρών μονοπώλησε το ενδιαφέρον. "Μας έκανε να ανέβει η πίεσή μας", εξομολογήθηκε στο τέλος της εκπομπής του ο Γιώργος Παπαδάκης.
Η κόντρα του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Κοντογιώργη συνεχίστηκε. "Τη χώρα την έχετε πτωχεύσει" κατηγόρησετε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο καθηγητής και απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: "Λεηλατήσατε τη χώρα!"
 "Πάτε με στη δικαιοσύνη", προκάλεσε το συνομιλητή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
 "Η Βουλή είναι άντρο συγκάλυψης των σκανδάλων" συνέχισε ο κ. Κοντογιώργης και εκανε λόγο για "ολιγαρχικό σύστημα που έχει συγκροτηθεί με όρους συμμορίας"!
 "Ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι να λέτε ότι οι εκλεγμένοι από το λαό είναι συμμορία; Εγώ δεν έχω έρθει να συζητήσω με κάποιον ο οποίος λέει ότι η Βουλή είναι μια συμμορία 300 ατόμων!"
 "Ποιον εκπροσωπείτε εσείς; Εγώ κρίνομαι, κρίθηκα και κρίνομαι απ' αυτά που κάνω...", εξερράγη και πάλι ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε: "Δεν το δέχομαι! Δεν αποδέχομαι να συζητάμε εδώ πέρα σε όρους "η συμμορία των 300", αυτά οδηγούν τη χώρα σε καταστάσεις που ζήσαμε, σε καταστάσεις δικτατορίας, φασισμού.
Δεν θα με κρίνει ένας κύριος που μιλάει για συμμορία...".
Διαβάστε περισσότερα στο ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

Εγκύκλιος για συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων

Εγκύκλιος για συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνωνΔιευκρινιστική εγκύκλιος, για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα, οι οποίες είναι ασφαλισμένες στα πρώην Ειδικά Ταμεία, πριν την 1.1.1983, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:
-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης μέχρι 31.12.1992, θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με αυτές τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 42ου έτους της ηλικίας τους.
-Μητέρες που συμπλήρωσαν 15 έτη ασφάλισης κατά το μεταβατικό διάστημα από 1.1.1993 μέχρι 31.12.1997, κατά το οποίο αυξήθηκε ο προβλεπόμενος από τις καταστατικές διατάξεις συντάξιμος χρόνος, καθώς και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά έξι μήνες κάθε έτος και μέχρι τη συμπλήρωση των 17 ετών και έξι μηνών και των 44 ετών και έξι μηνών αντίστοιχα, κατοχύρωσαν το συντάξιμο χρόνο και το όριο ηλικίας που ίσχυε κατά τη συμπλήρωση της 15ετίας, κατά την οποία αναζητείτο και η ανηλικότητα του παιδιού.
Από 1.1.1998 μέχρι 31.12.2002, ο συντάξιμος χρόνος καθορίζεται στα 17 1/2χρόνια ασφάλισης, ενώ ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση ορίζεται το 50ό και ως εκ τούτου η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται με τη συμπλήρωση αυτού του συντάξιμου χρόνου κατά τον οποίο πρέπει να συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού.
Για τις ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στα πρώην Ειδικά Ταμεία, στα οποία ο προβλεπόμενος από τα καταστατικά τους συντάξιμος χρόνος ήταν τα 20 έτη ασφάλισης, απαιτούνταν μέχρι το έτος 2003 η συμπλήρωση συντάξιμου χρόνου 20 ετών ασφάλισης με όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση το 50ό.

eklogika.gr

Εγκύκλιος: Ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία με έκπτωση 40%

Εγκύκλιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία  με νέο προσωρινό διακανονισμό που παρέχει έκπτωση 40 % επί των προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης μέχρι 31-12-2011 οφειλής τους, απέστειλε σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.
Επείγουσα εγκύκλιος Γ. Κουτρουμάνη προς τα Ταμεία για ρύθμιση οφειλών με έκπτωση 40% και «σφυχτές» προθεσμίες. Η εγκύκλιοςΗ καταληκτική ημερομηνία προκειμένου οι οφειλέτες να έχουν τις προβλεπόμενες εκπτώσεις επί του ποσού των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών είναι η 30η Μαρτίου  για την υποβολή της αίτησης υποβολής στη ρύθμιση και η 30-4-2012 για την καταβολή του συνόλου της οφειλής ή της πρώτης δόσης.
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:
«Γνωστοποίηση ρυθμίσεων των άρθρων  21-25  και 28 του ν.4038/2012  
Σας γνωρίζουμε, ότι στο ΦΕΚ 14/τ.Α΄/2-2-2012 δημοσιεύθηκε ο ν.4038/2012 «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015» και επί των άρθρων 21 έως 25 και 28 αυτού σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

Νέος υπουργός Οικονομικών ο Φ. Σαχινίδης - Ποιος είναι

Νέος υπουργός Οικονομικών ο Φ. Σαχινίδης – Ποιος είναιΟ επί 2,5 χρόνια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, είναι ο αντικαταστάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Σαχινίδης, ορκίστηκε το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κάτι το οποίο είχε προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση του ονόματος.
Συνάντηση μισής ώρας είχαν ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, μετά την τελετή της ορκωμοσίας του νέου υπουργού Οικονομικών. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτώμενος για την ημερομηνία των εκλογών, ο κ. Παπαδήμος περιορίστηκε να πει "Κάντε λίγο υπομονή".
Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση να ορίσει νέο «τσάρο» της Οικονομίας τον  κ. Σαχινίδη έπειτα από πολλά διαφορετικά σενάρια, όπως το να αναλάμβανε το υπουργείο ο ίδιος, ή ο νυν  Τάσος Γιαννίτσης από το υπουργείο Εσωτερικών. Επελέγη τελικά ο κ. Σαχινίδης, με γνώμονα την αποφυγή αλλαγών που θα μπορούσαν  να επηρεάσουν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δανειακής σύμβασης.
Βιογραφικό
Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε το 1963 και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου τελείωσε το Λύκειο.
Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης (Queens College), ενώ απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έλαβε υποτροφία από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας.

Την περίοδο 1991 - 1994 δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Σχολή Διοίκησης).

Διατέλεσε τραπεζικό στέλεχος. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.
Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής «Απασχόληση: Κίνδυνοι, Προκλήσεις, Προοπτικές» και μέλος της Επιτροπής «Κράτος- Αγορά και Παροχή Δημόσιων Αγαθών», του ΙΣΤΑΜΕ.

Στις εκλογές του 2007 εξελέγη Βουλευτής Λάρισας. Την περίοδο 2007 - 2009 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 2009 επανεξελέγη Βουλευτής και ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και ακολούθως της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου.

eklogika.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΠ

Χρήστος Μαρκογιαννάκης : Το θυμάται άραγε αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης;

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 
«Η Δημοκρατική Συμμαχία συμφωνεί με την εξαγγελία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης θα χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις ένοπλες δυνάμεις. Πρέπει να υπενθυμίσω όμως στον κ. Χρυσοχοΐδη όταν το 2009 έκανα παρόμοια πρόταση, ως αρμόδιος υπουργός, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις όχι απλά αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.α. αλλά και ξεσήκωσαν τις τοπικές κοινωνίες για να μην υλοποιηθεί η σχετική απόφαση. Το θυμάται άραγε αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης;»

Αίτημα για παρουσία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Αίτημα παρουσίας του κ. Πρωθυπουργού και των κ.κ. αρχηγών των κομμάτων στην από κοινού συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατέθεσαν σήμερα 33 βουλευτές ύστερα από πρόταση που απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής προς όλους τους βουλευτές.

Το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας επιστολής έχει ως ακολούθως: 

« Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κ.κ.  αρχηγοί των κομμάτων, Με την παρούσα επιστολή οι συνυπογράφοντες βουλευτές επιθυμούμε να διατυπώσουμε με κάθε σαφήνεια ότι θεωρούμε χρήσιμο, κρίσιμο και αναγκαίο να αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική βαρύτητα η συζήτηση που οργανώνεται στα πλαίσια της από κοινού συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την εθνική εκκρεμότητα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις, αποζημιώσεις και αρχαιολογικοί θησαυροί). Το γεγονός ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Συνθήκη Ειρήνης, αλλά συνθήκη μη πολέμου, καταδεικνύει ότι και η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την ως άνω εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα αίτημα πάνδημο, πανελλήνιο και πανεθνικό που ενώνει όλους τους Έλληνες, ενώ η αντιμετώπιση και λύση του θα συμβάλλει στην πλήρη ψυχική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο λαών.Όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία κ. Ι Μπουρλογιάννης προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χάρτμαν).  Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι γερμανικές διαμαρτυρίες συνιστούν ένα επιπλέον επιχείρημα στη διαπραγματευτική μας φαρέτρα σήμερα που, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, το ελληνικό κοινοβούλιο συζητά για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο αυτό το μείζον εθνικό θέμα. Κύριε Πρωθυπουργέ και κ.κ. αρχηγοί των κομμάτων, με βάση τα ως άνω, είναι σκόπιμο και εθνικά ωφέλιμο, η συζήτηση στην από κοινού συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, να πλαισιωθεί με την παρουσία σας προκειμένου να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική σημασία και αξία». Την επιστολή υπέγραψαν οι κ.κ. βουλευτές: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγάτσα Αριάδνη, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Αμοιρίδης Ιωάννης, Βούρος Γιάννης, Γαληνός  Σπυρίδων, Δαβάκης Αθανάσιος, Δαμιανάκης Ευτύχιος, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θεόδωρος, Θεοδωρίδης Ηλίας, Καϊλή Εύα-Ευδοξία, Καμμένος Παναγιώτης, Καραγκούνης Κώστας, Κασαπίδης Γεώργιος, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Κουράκης Αναστάσιος, Κουρουπάκη Ευαγγελία, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λεβέντης Αθανάσιος, Μουλόπουλος Βασίλειος, Μπεκίρης Μιχαήλ, Νταλάρα Άννα, Οικονόμου Βασίλειος, Παπαδημούλης Δημήτριος, Παπαμανώλης Γεώργιος, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Σακοράφα Σοφία, Σκραφνάκη Μαρία, Στρατάκης Εμμανουήλ και Τσούκαλης Νικόλαος.

Ειδικοί επιστήμονες έπιασαν δουλειά στο Δερβένι

Εξετάστηκε ενδελεχώς το πρόβλημα, έγινε αυτοψία από ειδικούς επιστήμονες και πάρθηκαν σοβαρές και εμπεριστατωμένες αποφάσεις για παρεμβάσεις από Τατούλη και Δέδε

Ο κ. Π. Τατούλης και ο κ. Γ. Δέδες, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας αντίστοιχα, έδρασαν άμεσα και με υπευθυνότητα για το σοβαρό πρόβλημα με την καταβύθιση της παραλίας στο Δερβένι κι αυτό πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια. Άλλωστε οι εποχές δεν ενδείκνυνται για τέτοια, αλλά για γρήγορες και σωστές αποφάσεις προς όφελος των πολιτών. Στην περιοχή κινδύνευαν όχι μόνο σπίτια και περιουσίες, αλλά και ζωές πολιτών, οπότε το θέμα έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά όχι επιπόλαια. Έτσι εξετάστηκε ενδελεχώς το πρόβλημα από όλες τις σκοπιές, έγινε αυτοψία από ειδικούς επιστήμονες και πάρθηκαν σοβαρές και εμπεριστατωμένες αποφάσεις για παρεμβάσεις…

Γεωτρύπανο υπό την εποπτεία ειδικών επιστημόνων
Πέραν της αυτοψίας των ειδικών, υπήρχε ανάγκη για τεχνικά μέσα και εξοπλισμό για να γίνει σωστή μελέτη του φαινομένου. Γιατί πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο όσον αφορά τα γεωλογικά φαινόμενα ανά τον κόσμο! Το γεωτρύπανο λοιπόν έπιασε δουλειά στα συγκεκριμένα σημεία, υπό την εποπτεία ειδικής ομάδας επιστημόνων, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών με τον γνωστό καθηγητή, -για τέτοια φαινόμενα- κ. Γ. Φερεντίνο.  Αρκετά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όσο γίνεται συντομότερα για το φαινόμενο: Πόσο μήκος της παραλίας κινδυνεύει και σε ποιο βαθμό;  Σε τι οφείλεται το γεγονός της καταβύθισης που δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα σε αρκετά σπίτια της περιοχής; Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο που να επιδεινώνει το πρόβλημα και δεν το ξέρουμε ακόμα;
Από την πρώτη στιγμή διασφαλίστηκαν ζωές και περιουσίες…
Ο Γ. Δέδες σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη φρόντισε από την πρώτη κιόλας στιγμή να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων και να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο κινδύνου για την ζωή τους. Παράλληλα έπεσαν τόνοι από ογκόλιθους μπροστά από τα σπίτια που κινδυνεύουν, πάντα βέβαια με τη συνδρομή ειδικών. Ο ίδιος ανέφερε, ότι παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, θα γίνουν στην περιοχή όλα τα απαραίτητα έργα, ώστε να διασφαλιστεί η ζωή και η περιουσία των πολιτών και τα συμφέροντα της περιοχής.  Ο κ. Δέδες συνοδευόμενος από τον Νάκο Παπαιωάννου, αναπληρωτή γενικό διευθυντή Τεχνικών έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Κώστα Πανδή διευθυντή τεχνικών έργων Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τον κ. Νικολάου διευθυντή ΙΓΜΕ, τον κ. Φερεντίνο καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικευμένους μελετητές λιμενικών έργων και φαινομένων επί των ακτογραμμών, βρέθηκε στην πληγείσα παραλία Δερβενίου συνομίλησε με τους πολίτες της περιοχής και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Ανδρέα Καραβά και είχε σημαντική συνεργασία με όλους τους επιστήμονες.


Λεμόνια γίγαντες στο Ναύπλιο

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο Λεμονιά να κάνει τόσο μεγάλα λεμόνια και μάλιστα σε μέγεθος πεπονιού. Πράγματι η λεμονιά του κ. Δημόπουλου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στο σπίτι του στο Ναύπλιο παράγει μεγάλα λεμόνια κι όπως μας είπε χαρακτηριστικά ,χωρίς φάρμακα και λίπασμα.
Πάντως είναι αξιόλογο φαινόμενο κι όλη η γειτονιά του ζητά λεμόνια μιας και με ένα τέτοιο λεμόνι γεμίζεις μία ολόκληρη κούπα.
Στην φωτό η λεμονιά στο σπίτι του κ. Δημόπουλου όπου μας δείχνει τα λεμόνια η σύζυγος του.

http://argolikeseidiseis.blogspot.com/

isthmos.gr

Στο 10% η διαφορά Ν. Δ. - ΠΑΣΟΚ , Στο 11% το κόμμα του Π. Καμμένου


Διαφορά 10% ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία «VPRC» και θα δημοσιευτεί αύριο στο περιοδικό «Επίκαιρα».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 22,5%, έναντι 12,5% του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, 12% του ΣΥΡΙΖΑ, 11,5% της Δημοκρατικής Αριστεράς, 11% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 3,5% της Χρυσής Αυγής, 3% του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, 2,5% των Οικολόγων και 2% της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Σε σχέση με την εικόνα του πολιτικού σκηνικού που είχαν καταγράψει μετρήσεις άλλων εταιρειών το τελευταίο διάστημα, η δημοσκόπηση της «VPRC» δείχνει μια αισθητή υποχώρηση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, και μια εντυπωσιακά υψηλή παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Του κόμματος που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος, και κάνει τα πρώτα βήματά του στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των εκλογών.

ΔΗΝΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ / statesmen.gr

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ​Σ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ "ΞΑΝΑ-ΣΚΕΨ​ΟΥ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, παραβρέθηκε σήμερα, στην παρουσίαση του έργου «Ξανά-σκέψου την Αθήνα» και στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, που οργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε:

«Συγχαρητήρια στο Ίδρυμα Ωνάση για την επίκαιρη πρωτοβουλία και για την παρέμβαση αισιοδοξίας. Η ανάπλαση και η διαμόρφωση του κέντρου έχει, πλέον, γίνει αναγκαία, γιατί η Αθήνα είναι πια μια πόλη ανοργάνωτη, ανοχύρωτη, χωρίς φαντασία, όπου κυκλοφορεί ελεύθερα η ασχήμια, η παραίτηση, πολλές φορές η ίδια η εγκατάλειψη.
Επομένως, ο συμβολισμός αυτής της πρωτοβουλίας είναι και βαρύς και πολυσήμαντος. Γιατί, μεταξύ άλλων, σηματοδοτεί την ανάγκη αναμόρφωσης, όχι μόνο της πόλης της Αθήνας, αλλά όλων των μεγάλων πόλεων, που σήμερα έχουν στιγματιστεί από την ίδια ακριβώς παθογένεια, που έχει και η Αθήνα.
Ως εκ τούτου, γίνεται και μια πρόταση αλλαγής, αναμόρφωσης, ανάπλασης της ίδιας της νοοτροπίας μας, για να μην πω της συνείδησής μας απέναντι στις προκλήσεις των πόλεων, στο σήμερα  και στο αύριο.
Θέλω, κυρίως, να συγχαρώ τον Πρόεδρο για τις λέξεις που ακούστηκαν, διαφάνεια, αυτή η μέθεξη όλων, η συμμετοχή των πάντων, Πολιτισμός, Ψυχαγωγία και Παιδεία, τα οποία είναι και τα καλύτερα συστατικά για να υπάρξει αυτή η προοπτική ενός οράματος, για το οποίο είμαι βέβαιος ότι, πέρα και πάνω από κόμματα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα δώσουν τα πάντα για να πετύχουμε στη στόχευση αυτή.
Συγχαρητήρια και πάλι ευχαριστώ πολύ».

Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση

Καθώς εισήλθαμε στην προεκλογική περίοδο είναι προφανής η αγωνία του κ. Βενιζέλου να αποστασιοποιηθεί από τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου, που οδήγησαν τη χώρα στην περιδίνηση μιας πρωτοφανούς κρίσης και στα πρόθυρα της οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας. Το ίδιο αγχωτική είναι η προσπάθειά του να εμφανίσει τη θητεία του στο υπουργείο οικονομικών ως επιτυχημένη λόγω της κατάληξης του «κουρέματος» και της δανειακής σύμβασης.
Και είναι τουλάχιστον εξοργιστική η τοποθέτησή του ότι το κόμμα του και ο ίδιος επιζητούν μια αυτοδύναμη Ελλάδα, ενώ κάποιοι, υπονοώντας τη ΝΔ, ζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και υποτιμάται βάναυσα η νοημοσύνη των πολιτών όταν χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα ο αρχηγός του κόμματος που οδήγησε τη χώρα δέσμια στο ΔΝΤ και στην επιτροπεία, που καταβαράθρωσε την αυτοπεποίθηση των πολιτών, που απαξίωσε το όνομα της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο.     
Οι πολίτες, όμως, έχουν μνήμη και κρίνουν. Και δεν λησμονούν τις ευθύνες όσων μας έφεραν ως εδώ. Και δεν λησμονούν και τις ευθύνες του κ. Βενιζέλου σε όλες τις κυβερνητικές του θητείες, και ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη υπό τον Γ. Παπανδρέου.  
Και γι’ αυτό η ρητορική του υπερβολή δεν είναι ικανή ούτε να του εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας ούτε να τον αναγάγει, όπως αυτοπροβάλλεται, σε ρόλο εγγυητή για τη πορεία της χώρας.
Πολλώ δε μάλλον που  ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών τους προηγούμενους μήνες προέβη σε πλήθος αντιφατικών αποφάσεων και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων. Όπως για παράδειγμα:
·         Στις 22 Ιουλίου 2011 θριαμβολογούσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής λέγοντας: «Προκειμένου οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο, προκειμένου το σχέδιο να εφαρμοστεί και να αποδώσει, χρειάζεται πάτος στο βαρέλι του δημοσίου χρέους. Και χθες έγινε αυτό: μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους».
Ø  Και επειδή κανένας πάτος δεν μπήκε, πολύ σύντομα στις 11 Οκτωβρίου  2011 διευκρίνιζε ότι εκτός από την ενεργοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου το επόμενο βήμα είναι: «η έναρξη της εφαρμογής ενός νέου προγράμματος που δίνει οριστική και πειστική απάντηση στο μείζον ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».
·         Στις 23 Ιουνίου του 2011, διατράνωνε την άποψή του ότι  «Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό».  
Ø  Ωστόσο στις 11 Σεπτεμβρίου 2011, ανακοίνωσε την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, τέλος που αρχικά εμφανίζεται ως προσωρινό για να γίνει μόνιμο: «…μέτρο άμεσης καθολικής εφαρμογής, αλλά κλιμακωμένο δίκαια με κοινωνικά χαρακτηριστικά, είναι ένα ειδικό τέλος στην χτισμένη επιφάνεια, στην ακίνητη περιουσία, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».
·         Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 με σπουδή δηλώνει ότι: «Δεν πρόκειται λοιπόν να υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς, σε σχέση με συντάξεις ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 εφόσον όλα όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται».
Ø  Λίγους μήνες αργότερα, λαμβάνονται και νέα μέτρα, ώστε να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα».
·         Τον Σεπτέμβριο του 2011, μας καθησύχαζε ότι η Τρόϊκα αποχώρησε από την Ελλάδα μετά από συμφωνία.
Ø  Στη συνέχεια, μαθαίνουμε ότι επρόκειτο για μια αποτυχημένη μπλόφα του κ. Αντιπροέδρου, ο οποίος, ακολούθως, παρακαλούσε την τρόικα να επιστρέψει. Μια μπλόφα που στοίχισε ακριβά στη χώρα.
Τελικός κριτής της πολιτικής αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας που έχει επιδείξει ο καθένας είναι ο ελληνικός λαός. Πολύ σύντομα, στις εκλογές, με τη ψήφο του θα αποδώσει τις ευθύνες όπου αναλογούν και θα επιλέξει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα φέρει και πάλι την ελπίδα στον τόπο.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗ​ΤΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ​Σ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ & ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥ​Σ κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ​ΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, καθώς και στις δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για το “φούσκωμα” του ελλείμματος του 2009.

  • Για το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε:

«Μετά την καταστροφική πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα -που να μην ξεχνάμε στήριξε ο Βενιζέλος- και οδηγούσε τη χώρα, με μαθηματική ακρίβεια, εκτός ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τρεις στόχους:
Να φύγει ο Παπανδρέου από πρωθυπουργός, να γίνει το κούρεμα του χρέους και να πάει άμεσα η χώρα σε εκλογές.
Οι δύο πρώτοι στόχοι επετεύχθησαν.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μιλήσει ο λαός. 
Οι εκλογές -και το τονίζω- πρέπει να γίνουν άμεσα. Η 29η Απριλίου ή, το πολύ, η 6η Μαΐου καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις.
Η άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι θέμα συνέπειας, αλλά και Δημοκρατίας.
Είναι αξίωση του λαού να επιλέξει μια νέα κυβέρνηση, που να δώσει Ελπίδα στον κόσμο και Προοπτική στην Πατρίδα μας.
Γι’ αυτό ακριβώς ζητούμε αυτοδυναμία.
Για να βάλουμε, χωρίς καθυστερήσεις, σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας.
Αλλά και διότι το αντίθετο της αυτοδυναμίας δεν είναι η συγκυβέρνηση.
Είναι η ακυβερνησία.
Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί».

  • Για τους ισχυρισμούς Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το έλλειμμα του 2009, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε:

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι -και μάλιστα με απόφαση του Οικονομικού Εισαγγελέα- κατηγορούμενος για το “φούσκωμα” του ελλείμματος του 2009.
Οι ευθύνες του είναι αυταπόδεικτες αφού, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, εξέταζε τουλάχιστον δύο διαφορετικά σενάρια, που θα έφερναν το έλλειμμα από το 12,5 έως και το 14,8% του ΑΕΠ. Και ασφαλώς δεν μπορεί να τις συγκαλύψει με μια Εξεταστική Επιτροπή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Η αλήθεια θα αναζητηθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο, από μια νέα Επιτροπή, που θα συγκροτηθεί από τη νέα Βουλή και θα διερευνήσει –όπως δεσμεύτηκε η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς- το “πως φτάσαμε στο Μνημόνιο”».

Κώστας Κόλλιας: «Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι θα απαλειφθεί το Καζίνο από τις χρήσεις γης στο Ελληνικό»

Ομιλία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Κόλλιας είχε επαφές τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και με τον Υφυπουργό κ. Σηφουνάκη. Και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι θα απαλειφθεί από τις χρήσεις γης στο Ελληνικό η περίπτωση δημιουργίας Καζίνο. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα στη Βουλή να εκθέσω το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργήσει στο Νομό μας μια πιθανή δημιουργία Καζίνο στο Ελληνικό. Το ανέφερα στην ομιλία μου, ενημέρωσα τους συναδέλφους μου και, κυρίως, το συζήτησα με τους καθ’ ύλην αρμοδίους, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.  Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός ενδιαφέρθηκαν για το θέμα και άκουσαν τα επιχειρήματά μου, τα οποία πιστεύω εκφράζουν τις ανησυχίες όλων των συμπολιτών μου.
Αναφέρθηκα στις χρήσεις γης, οι οποίες περιγράφονται στο άρθρο 2, παράγραφος 3α του νομοσχεδίου. Εκεί αναφέρεται ότι οι επιτρεπόμενες χρήσεις καθορίζονται από το άρθρο 11 του νόμου 3986 – δηλαδή από το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το άρθρο προβλέπεται και η δημιουργία καζίνο. Επεσήμανα ότι μέχρι σήμερα ο νομοθέτης είχε προβλέψει τη χωροθέτηση καζίνο μακριά από το κέντρο των μεγάλων πόλεων, ως μέσο αποτροπής των επισκεπτών. Αυτή η πρόνοια θα ανατραπεί από τη  δημιουργία Καζίνο στον Ελληνικό, τις χειρότερες όμως συνέπειες θα τις υποστεί η Κορινθία.
Ενημέρωσα τον Υπουργό και τον Υφυπουργό ότι σήμερα στο Καζίνο Λουτρακίου εργάζονται 1.700 εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κορίνθιοι. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα χαθούν, διότι είναι αυτονόητο ότι το Ελληνικό θα απορροφήσει το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών. Τους επεσήμανα όμως ότι και οι έμμεσες επιπτώσεις είναι εξίσου ολέθριες και πολύ πιο εκτεταμένες. Διότι μαζί με το Καζίνο θα χαθούν εκατοντάδες ντόπιες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είτε τροφοδοτούνται με πελάτες χάρη στην παρουσία του Καζίνο είτε τροφοδοτούν με προμήθειες τις υποδομές του.
Οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκης έδειξαν να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και με διαβεβαίωσαν ότι η διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία Καζίνο στο Ελληνικό θα απαλειφθεί. Βεβαίως εάν δεν δω αυτήν την τροποποίηση στο σώμα του νομοσχεδίου και στον τελικό νόμο δεν μπορώ να εφησυχάσω, ούτε βεβαίως πρόκειται να αφήσω το θέμα εάν εντέλει η δέσμευση δεν υλοποιηθεί.
Ελπίζω ωστόσο ότι έχει γίνει αντιληπτό από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η προοπτική δημιουργίας Καζίνο στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν ωφελεί κανέναν. Για τους μεν επενδυτές υπάρχουν άφθονες προσοδοφόρες εναλλακτικές. Για τη χώρα, υπάρχουν άλλες προτάσεις, πιο αναπτυξιακές και χρήσιμες. Για τους κατοίκους της Αθήνας, υπάρχουν υποδομές πολύ πιο απαραίτητες από το Καζίνο – άλλωστε υπάρχουν ήδη δύο σε κοντινή απόσταση. Και βεβαίως, οποιαδήποτε άλλη επιλογή πλην του Καζίνο θα είναι σωτήρια για την Κορινθία και το Λουτράκι. Ελπίζω το Υπουργείο να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και να μην θυσιάσει το μέλλον του Νομού μας σε πρόσκαιρες οικονομικές σκοπιμότητες.»

Όταν η Ελλάδα άλλαξε γενιά…


Του  ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Η 21η Μαρτίου είναι η μέρα που σημειολογικά υπογράφει τον πρόλογο του ερχομού της Άνοιξης. Ίσως της εποχής με το πιο χιλιοτραγουδισμένο εννοιολογικό περιεχόμενο, καθώς και μια απλή εκφορά της λέξης, φέρνει στο μυαλό και την καρδιά εικόνες ελπίδας και προσδοκίες. Εικόνες γεμάτες φως.
Πριν από 15 χρόνια, στις 21 Μαρτίου του 1997, η Κεντροδεξιά αλλά και συνολικά η πολιτική ζωή της Ελλάδας γύριζαν σελίδα. Άλλαζαν γενιά, χωρίς ενδεχομένως να συνειδητοποιούν τότε πλήρως τη δύναμη του μηνύματος της στιγμής. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία μετρούσε ήδη δυο εκλογικές ήττες την τρέχουσα εκείνη δεκαετία, το 1993 με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το 1996 με τον Μιλτιάδη Έβερτ, έκανε… παράκαμψη γενιάς. Και παρέδιδε τα ηνία της Παράταξης σε έναν 41χρονο Μακεδόνα πολιτικό, με ονοματεπώνυμο… πιο βαρύ από την Ιστορία.
Ο Κώστας Καραμανλής ήρθε για να εκφράσει και στην Ελλάδα το πολιτικό ρεύμα της γενιάς των «σαραντάρηδων» που έφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Μπιλ Κλίντον, για να ακολουθήσει μερικά χρόνια αργότερα το παράδειγμα του και στη Μεγάλη Βρετανία ο Τόνι Μπλερ.
Μια «τρίτη λύση» την οποία προώθησαν ιστορικοί θεματοφύλακες του καραμανλισμού, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, που «σαν αστραπή» κέρδισε έδαφος στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, υπερβαίνοντας το πολωτικό δίλημμα Μιλτιάδης Έβερτ ή Γιώργος Σουφλιάς, με τον τελευταίο να έχει τη στήριξη και της μητσοτακικής πτέρυγας.
Εκείνη η αλλαγή γενιάς που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία, απέδωσε σε βάθος χρόνου. Στις εκλογές του 2000, ένα κατακερματισμένο κόμμα πέτυχε να αναδειχθεί σχεδόν… ισόπαλο του ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τελικά οριακά εκείνη την «περίεργη» αναμέτρηση. Η Ιστορία ωστόσο είχε αρχίσει να γράφει ήδη το νέο κεφάλαιό της, όπως επιβεβαίωσε η σαρωτική επικράτηση της Κεντροδεξιάς στις εκλογές του 2004, καθώς και το repeat των εκλογών του 2007. Των εκλογών όπου κάποιοι έκαψαν την Ελλάδα.
Η εκλογή Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή του παραδοσιακά συντηρητικού πόλου του πολιτικού φάσματος, ήταν ένα τόλμημα που δεν μιμήθηκε ποτέ η αυτοαποκαλούμενη «προοδευτική» παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε, και το οποίο ταλαιπώρησε την Ελλάδα, παρεμβαίνοντας άτσαλα και εν πολλοίς βίαια στο dna της χώρας, δεν άλλαξε ποτέ γενιά. Ούτε με τον Κώστα Σημίτη, ούτε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Παραγνωρίζοντας την αυταπόδεικτη ισχύ του μέλλοντος που έρχεται, και δεν μπορεί να εκφραστεί επαρκώς και πειστικά από το… τρέχον φθαρμένο πολιτικό σκηνικό. Ένας πολιτικός χώρος, η πολιτική ζωή ενός τόπου ευρύτερα, που προωθεί την ανακυττάρωση, δίχως συμπλέγματα, στρογγυλέματα, ισορροπίες και συμβιβασμούς, δικαιούται να ελπίζει ότι μπορεί να εκφράσει το μέλλον.
Ένα μέλλον το οποίο, παρόλο που, μερικές γενιές όπως εκείνη του Πολυτεχνείου που σταμάτησε την πρόοδο, προσπαθούν να καθυστερήσουν, έρχεται. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, έρχεται θυμωμένο.

statesmen.gr

H Ντόρα Μπακογιάννη, για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 
«Η σημερινή ημέρα δασοπονίας βρίσκει ξανά το δασικό χώρο της Ελλάδας σε καθεστώς ημιδιάλυσης. Δεν υπάρχει δασική πολιτική, δεν υπάρχει φροντίδα και σεβασμός για το φυσικό περιβάλλον, παρά μόνον από αληθινούς πατριώτες, άτομα και φορείς. Αυτή είναι η τραγική αλήθεια. Το μόνο πράγμα που προχωρά κάπως είναι, σε ορισμένες περιοχές, το δασολόγιο.Η Δασική Υπηρεσία είναι ημιδιαλυμένη από το 1998. Τεράστιες εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων που καταστράφηκαν έκτοτε, αλλά και παλαιότερα, από πυρκαγιές, αφέθηκαν στην τύχη τους. Απ’ άκρου εις άκρον της χώρας υπουργοί, περιφερειάρχες και άλλοι αξιωματούχοι παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, που επιτάσσει την αναδάσωσή τους. Αλλά δεν γίνεται τίποτα, ενώ εντύπωση προκαλεί και η αδράνεια της δικαιοσύνης απέναντι σ’ αυτήν την γιγαντιαίων διαστάσεων παρανομία των «αρμοδίων». «Νωπή» ακόμα είναι η υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης ότι θα αναδασώσει 100.000 στρέμματα στην Πεντέλη, όπου όμως-καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας- μόνον εθελοντές και διάφοροι ιδιωτικοί φορείς και ΟΤΑ πραγματοποιούν φιλότιμα κάποιες, περιορισμένες αναγκαστικά, αναδασώσεις.Αλλά και η διαχείριση των δασών είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ανύπαρκτη. Απέραντες εκτάσεις που, σύμφωνα με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θα μπορούσαν, κατόπιν παραχώρησης από το κράτος, να αναδασώνονται από κοινοπραξίες νέων ανθρώπων που σήμερα ψάχνουν για δουλειά, μένουν ανεκμετάλλευτες, ενώ τα δάση λεηλατούνται τώρα και πάλι σε ολόκληρη τη χώρα για καυσόξυλα, λόγω και της μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Αν υπήρχε σωστή διαχείριση οι πολίτες θα προμηθεύονταν νόμιμα ξύλα και το δάσος θα απαλλασσόταν από την υπέρμετρη βιομάζα, μια βασική αιτία πυρκαγιών. Θα θεραπευόταν δε, έστω και εν μέρει, η συναλλαγματική αιμορραγία των εισαγωγών ξυλείας.
Η δασική «πολιτική» της Ελλάδας είναι μια εθνική αυτοκαταστροφική τρέλα –επειδή απλώς δεν υπάρχει.
Πότε θα ξυπνήσουμε ως χώρα να καταλάβουμε ότι τα δάση και η προστασία των εδαφών μας από την ερημοποίηση είναι εξίσου σοβαρό θέμα με την εθνική άμυνα;» 

 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:  

Ο κομματισμός και το πελατειακό κράτος θριάμβευσαν και πάλι. Το ΠΑΣΟΚ, πιστό στη νοοτροπία του βολέματος ημετέρων, μετέταξε εντελώς παράνομα υπαλλήλους με άσχετες ειδικότητες, από τον προβληματικό ΟΣΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με την ανοχή και την κάλυψη της συγκυβερνώσας ΝΔ. Κι όλα αυτά την ώρα που για τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για την ανεργία που ξεπερνά το 1.000.000 και για τη μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ευθύνεται αποκλειστικά το προβληματικό μέγεθος του κράτους, η καθυστέρηση υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων και η εμμονή στις πελατειακές εξαρτήσεις και εξυπηρετήσεις.Οι εξαγγελίες για αξιοκρατία και αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, όταν προωθούνται τέτοιες αποφάσεις από την πίσω πόρτα, αποδεικνύονται κούφια λόγια. Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ούτε που βρισκόμαστε, ούτε τι συμβαίνει γύρω τους.  
*Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη 22 Μαρτίου και ώρα 11:30, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (Λ. Συγγρού 47).

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:

“Η σημερινή μέρα, μέρα εισόδου της Άνοιξης, της Ελπίδας και της Αναγέννησης συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα, που είναι αφιερωμένη στην Ποίηση και τους δημιουργούς της.
Με λόγο συνοπτικό, συμβολικό, περιεκτικό, πολλές φορές και ακατάληπτο η Ποίηση διαχρονικά μετουσιώνει σε λέξεις τα συναισθήματα, τους φόβους, τις αγωνίες, την ελπίδα, την πίστη, τη ζωή και τον έρωτα των ανθρώπων.
Ο Ελληνικός πολιτισμός από τον Όμηρο μέχρι τον Σεφέρη και τον Ελύτη, αλλά και το Νικηφόρο Βρεττάκο, προσέφερε στην παγκόσμια κοινότητα ποιητικά κείμενα υψηλής αισθητικής και νοηματικής αξίας.
Ο Έλληνας ποιητής, γράφοντας τραγωδίες ή κωμωδίες, εξυμνώντας πολεμικά κατορθώματα μέσα από τα έπη του Διγενή, εκφράζοντας τον πόνο της ξενιτιάς μέσα από το Ανώνυμο Δημοτικό Τραγούδι, διατυπώνοντας το εθνικό αίσθημα στους Ελεύθερους Πολιορκημένους, δημιουργεί μία μακραίωνη αλυσίδα συνέχειας λόγου, αξιών και ιδεών.
 Στην εποχή της πολυδιάστατης κρίσης οφείλουμε να κάνουμε μόνο τούτο: να αφουγκραστούμε τους στίχους της ελπίδας, να αντλήσουμε θάρρος και να οπλιστούμε με πίστη και ακατάβλητη θέληση. Το Ελληνικό γένος έχει επιβιώσει δυσκολότερων καταστάσεων, μα επέζησε και γέννησε αξεπέραστα δείγματα Λόγου.
Ας μη τα λησμονούμε…”.

Στις βουλευτικές εκλογές το Κίνημα Ανέργων

Την κάθοδο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σχεδιάζει το Κίνημα Ανέργων, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπός του, Γαβριήλ Αβραμίδης.
Για τον σκοπό αυτό απευθύνθηκε στους ανέργους όλης της χώρας και άλλα κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, να συσπειρωθούν και να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο, με στόχο την κατάρτιση ψηφοδελτίων και την είσοδο του σχήματος στη Βουλή.
Όπως είπε, το Κίνημα Ανέργων -που μέχρι τώρα στηρίζει με κάθε τρόπο τους ανέργους και προωθεί τα προβλήματα τους- επιδιώκει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα Ανέργων επιχειρεί κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές, μετά την εμφάνιση του στις ευρωεκλογές του 1999, όπου ο στόχος ήταν απλώς η παρουσία και καταγραφή του.

newsbeast.gr

Κατσέλη-Καστανίδης: Παρόντες στις εξελίξεις και μετά τις εκλογές

«Οργανωνόμαστε, προχωράμε και θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και στις εκλογές και μετά από αυτές», τόνισε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Χάρη Καστανίδη, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.
Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής των εκλογών για να υπάρξει δημοκρατική νομιμοποίηση και ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με στελέχη για την προσχώρησή του στο κόμμα.
«Θα προσπαθήσουμε και προεκλογικά να συνάψουμε προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις με κόμματα που ασπάζονται τις δικές μας ιδέες», τόνισε η κ. Κατσέλη.
Παράλληλα, οι συνιδρυτές της Κοινωνικής Συμφωνίας χαρακτήρισαν τη νέα δανειακή σύμβαση «επικίνδυνη που δένει χειροπόδαρα τη χώρα» και μίλησαν για ιστορικές ευθύνες τόσο του Ευ. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών, όσο και της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου για την «πρόσδεση» της χώρας μέσω αυτής.

E.T.