Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Δίκαια τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τους παγόπληκτους της Κορινθίας»

Ξεκίνησε η κοινοποίηση των πορισμάτων για τις αποζημιώσεις στους αγρότες, όπως είχε δεσμευθεί ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έπειτα από τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Όπως είχα δεσμευθεί, η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, καθώς ήδη παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νεμέας έλαβαν τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις για τον παγετό του Μαρτίου. Όπως είχα διαβεβαιώσει τους αγρότες της Κορινθίας, τα χρήματα των αποζημιώσεων για τις ζημιές αυτές θα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς πριν το τέλος του χρόνου.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί τα μηνύματα που λαμβάνω από την περιοχή της Νεμέας ως προς την αποτίμηση των ζημιών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικά. Οι ζημιές που καταγράφονται φτάνουν το 90%, ώστε είναι βέβαιο ότι οι αποζημιώσεις θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος της καταστροφής. Οφείλω να επισημάνω ότι υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις παραγωγών για τους οποίους τα πορίσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Για αυτούς δεσμεύομαι ότι στη δεύτερη φάση της διαδικασίας και μετά τις ενστάσεις που θα υποβάλλουν, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε οι επανεκτιμήσεις που θα γίνουν να είναι σωστές και οι αποζημιώσεις δίκαιες.
Για τη λοιπή Κορινθία και για το σύνολο των ζημιών, δηλαδή για τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου και τον καύσωνα, τα πορίσματα αναμένεται να κοινοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Η διαβεβαίωση που έχω είναι ότι η όλη διαδικασία, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Υπενθυμίζω ότι ο ΕΛΓΑ απέδωσε τις καθυστερήσεις στο ότι είχαμε σε μικρό χρονικό διάστημα αλλεπάλληλες καταστροφές από διαφορετικά αίτια στα ίδια αγροτεμάχια και για το λόγο αυτό προτιμήθηκε η διενέργεια εκτιμήσεων για το σύνολο των ζημιών.
Για αυτές τις ζημιές έχω επισημάνει στη διοίκηση του ΕΛΓΑ ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, ιδιαίτερα στις περιοχές που παράγουν επιτραπέζιο σταφύλι ανώτερης ποιότητας. Θα πρέπει να προστατευθούν οι πληγέντες αγρότες που είτε δεν τρύγησαν καθόλου είτε αναγκάστηκαν να διαθέσουν την παραγωγή τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές για άλλη χρήση. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα μέχρι την πλήρη δικαίωση όλων των πληγέντων αγροτών της Κορινθίας.»