Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Είναι σε κίνδυνο το Erasmus; Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου


 
Στρασβούργο, 25 Οκτωβρίου 2012
Ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε., το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» κινδυνεύει με απώλεια ζωτικών πόρων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί, ευρωβουλευτές και Επιτροπή στηλίτευσαν την απροθυμία των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα και κάλεσαν το Συμβούλιο να συμφωνήσει σε άμεση κάλυψη του ποσού των 90 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που έχει προκύψει για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Erasmus που ενισχύει, μεταξύ άλλων, και οικονομικά τη δυνατότητα των φοιτητών να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος από αυτό που σπουδάζουν, φέτος ολοκληρώνει 25 έτη επιτυχούς πορείας με πάνω από 3 εκατομμύρια φοιτητές να έχουν επωφεληθεί από αυτό, ενώ συμβάλει καταλυτικά στον στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της κινητικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης των νέων. Οι αυξανόμενες, ωστόσο, αιτήσεις φοιτητών από τις 33 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αναγκάσει την Επιτροπή να μεταβιβάσει ήδη για το τρέχον έτος  το 99% των πόρων που προβλέπονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες, με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν να ανεβάζουν τα απαιτούμενα πρόσθετα κονδύλια μέχρι το τέλος του έτους σε 90 εκατομμύρια ευρώ (και σε 180 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, μέρος του οποίου αποτελεί το Erasmus). Το έλλειμμα αυτό εξάλλου, συνυπολογίζοντας τις περιστολές των δαπανών στον κοινοτικό προϋπολογισμό εξαιτίας της κρίσης, δημιουργεί αθροιστικό πρόβλημα καθώς μεταφέρει πρόσθετα βάρη στο επόμενο οικονομικό έτος (2013-2014).

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας και παρουσία του Επιτρόπου Γ. Λεβαντόβσκι και του εκπροσώπου της Προεδρίας του Συμβουλίου, Υφυπουργού κ Α.  Μαυρογιάννη, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα Erasmus αποτελεί εγχείρημα – φάρο της Ε.Ε., του οποίου η ύπαρξη όχι μόνο δεν πρέπει να αμφισβητείται, αλλά η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει περαιτέρω στην επόμενη δημοσιονομική περίοδο.

Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην τοποθέτηση του τόνισε:

«Το Erasmus κατά κοινή παραδοχή όλων μας είναι από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε. Ένα πρόγραμμα που είναι ταυτισμένο με το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ως εκ τούτου, συζητώντας σήμερα για το εάν αυτό το πρόγραμμα είναι σε κίνδυνο, για μια ακόμα φορά θέτουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς σε αμφισβήτηση. Το ίδιο κάναμε και το προηγούμενο διάστημα και για το χώρο Σένγκεν, πράγμα ανεπίτρεπτο.

Συνεχίζοντας αυτά που ειπώθηκαν σήμερα, θέλω να ζητήσω από όλα τα νέα παιδιά, όλους τους φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, στις 33 χώρες όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα αυτό, να συνεχίσουν να κάνουν αιτήσεις. Να είναι βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διδάσκοντες και σε όλους εκείνους που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος, οι οποίοι πολλές φορές και με προσωπικές θυσίες φροντίζουν να πάνε όλα καλά γιατί συχνά οι πόροι από το Erasmus δεν επαρκούν. Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει λάθη. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δείξουμε ότι τα αυτονόητα δεν τα ξανασυζητάμε. Αν στο μέλλον έχουμε και πάλι μια τέτοια δυσάρεστη συζήτηση, δεν θα είναι γιατί το Erasmus θα έχει πρόβλημα, αλλά γιατί η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

*το σχετικό βίντεο της παρέμβασης είναι διαθέσιμο στο: