Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Γιατί οι κερδοσκόποι “ψηφίζουν” Ρόμνεϊ

Barack-Obama-Mitt-Romney
Την 6η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού θα αποφασίζουν για το ποιος θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως… οικοδεσπότης και ουχί φιλοξενούμενος, ο υπόλοιπος πλανήτης θα δυσκολεύεται να συγκρατήσει την αγωνία του.
Όχι φυσικά επειδή διαπιστώνεται ξαφνικά ένα ενθουσιώδες ενδιαφέρον για την πολιτική, που υπερβαίνει χρονικά και γεωγραφικά όρια, αλλά για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι στην ακραία εκδοχή της παγκοσμιοποίησης την οποία βιώνουμε σήμερα, ο… βήχας της Ουάσινγκτον αρκεί για να προκαλέσει επιδημία στον υπόλοιπο πλανήτη.
Από το τι θα αποφασίζει κάθε φορά η πολιτική και οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ, εξαρτάται ο χρόνος, ο τρόπος και τα απόνερα της διαδικασίας εξόδου των παγκόσμιων δημοσιονομικών μεγεθών, από τη βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση την οποία διέρχονται.
Αν κερδίσει ο Μπαράκ Ομπάμα, θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα και ακραία στρατηγικά χτυπήματα: Στη δεύτερη και τελευταία θητεία του, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου θα αισθάνεται και θα είναι απελευθερωμένος από πλείστες εξαρτήσεις. Θα διατηρήσει τον Τίμοθι Γκάιτνερ στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τον Μπερν Μπερνάνκι σε εκείνη του επικεφαλής της Fed. Σχεδόν μετά βεβαιότητας δε, θα στρέψει τα πυρά του κατά της Γερμανίας, μιας και στην Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένοι ότι η διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης από την πλευρά του Βερολίνου τα δυο τελευταία χρόνια, είχε ως περίπου αυτοσκοπό τη διόγκωση των κερδών για τη γερμανική οικονομία. Και μόνο.
Αν κερδίσει ο Μιτ Ρόμνεϊ, σε θεωρητική τουλάχιστον βάση αρχίζουν τα προβλήματα. Ο Μορμόνος επιχειρηματίας και άλλοτε Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, έχει το δικό του concept για την οικονομία. Πιο κοντά σε εκείνο που είχε αναπτύξει ο Τζορτζ W Μπους, πολύ μακριά από το μοντέλο της “νέας οικονομίας”, στο οποίο είχε στηριχτεί ο Μπιλ Κλίντον. Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντικαταστήσει τον Μπερνάνκι από τη Fed, ενώ θα προσπαθήσει να τα βάλει ταυτόχρονα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα. Αν προλάβει μάλιστα… και με τη Ρωσία.
Μια πιθανή εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ στην Προεδρία των ΗΠΑ όμως, ελλοχεύει έναν πρόσθετο κίνδυνο: Να επηρεαστεί καταλυτικά η πολιτική στρατηγική και η στόχευσή του, από τις ακραίες φωνές του Tea Paty. Το οποίο έχει σιγήσει επιμελώς τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να βοηθήσει όσο μπορεί την εκλογή Ρόμνεϊ, όσοι ωστόσο θυμούνται ότι οι εκπρόσωποί του, οι οποίοι ελέγχουν σχεδόν πλήρως τους Ρεπουμπλικανούς κόντεψαν να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε χρεοκοπία το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή την άρνηση να συναινέσουν στην επέκταση του ορίου δανεισμού, ελάχιστες αμφιβολίες έχουν για το… τι μας περιμένει.
Με βάση τα παραπάνω, είναι εύλογο και εύγλωττο το γιατί η πιθανότητα εκλογής του Μιτ Ρόμνεϊ στην Προεδρία των ΗΠΑ… ενθουσιάζει τους διεθνείς κερδοσκόπους. Όσους ποντάρουν στην αναστάτωση και την αβεβαιότητα, προκειμένου να κερδίσουν από τη δυστυχία των κοινωνιών. Όπως έκαναν με την ευρωζώνη και τα CDS.

ysterografa.gr