Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Έρχονται περικοπές μέχρι και 30% στο εφάπαξ στο πλαίσιο του νέου μνημονίου

Χωρίς τέλος μοιάζουν να είναι ο περικοπές που προκύπτον από το νέο μνημόνιο, στο στόχαστρο του οποίου εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις, είναι και οι εφάπαξ αποζημιώσεις στο δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Έρχονται περικοπές μέχρι και 30% στο εφάπαξ στο πλαίσιο του νέου μνημονίου - Δν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοια ποσοστά είπε ο υπουργόςς Εργασίας, Γ. ΚουτρουμάνηςΤα εφάπαξ, αναμένεται βάσει του νέου μνημονίου να κοπούν σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως 30% και μάλιστα με διαδικασίες – εξπρές, καθώς το υπουργείο Εργασίας φέρεται να έχει ήδη αποστείλει επείγον έγγραφο προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ζητώντας οικονομικά και στατιστικά στοιχεία.
Ο επικεφαλής του υπουργείου, Γ. Κουτρουμάνης, μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», δεν διέψευσε το θέμα. Δήλωσε, όμως, ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών στο εφάπαξ αυτή τη στιγμή, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές εκτός της περικοπής, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη του μήνα. Ο κ. Κουτρουμάνης, είπε ακόμη ότι πρόθεση του υπουργείου σε ό,τι έχει να κάνει με το ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, είναι να διατηρηθεί το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα. Επίσης, διέψευσε ότι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Ο κ. Κουτρουμάνης, είπε ακόμη ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και πως για τα επόμενα χρόνια, το ύψος των συντάξεων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης.

Συμψηφισμός εφάπαξ με οφειλές από δάνεια;
Εν τω μεταξύ, με άλλες δηλώσεις που έκανε ο κ Κουτρουμάνης, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συμωηφιστεί το εφάπαξ με τις οφειλές από δάνεια σε τράπεζες. Μάλιστα, ο κ. Κουτρουμάνης είχε επαφές γι΄αυτό το θέμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις τράπεζες, ενώ σήμερα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο. Το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.
Ο κ. Κουτρουμάνης, είπε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για μείωση του εφάπαξ και αυτό ισχύει για όλα τα Ταμεία. Σημείωσε, επίσης, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, διευκρίνισε. Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και προσέθεσε ότι σε ορισμένα Ταμεία, όπου έχει ζητηθεί από τα ίδια, εξετάζεται η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα.

eklogika.gr