Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Δεν έρχεται στην Αθήνα ο Τόμσεν!

Του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΑΡΙΝΟY

Την είδηση ότι ο Πολ Τόμσεν δεν θα έλθει στην Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία του κλιμακίου της τρόικας, στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη.
Η είδηση επιβεβαιώνεται από κύκλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν συνδέουν ωστόσο την καθυστερημένη έλευση του επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, με νέα άσκηση τελεσιγραφικών πιέσεων προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Παρά τις διαψεύσεις βέβαια, το κλίμα που διαμορφώνεται είναι αρνητικό, και θυμίζει το θρίλερ διαρκείας με την άρνηση της τρόικας να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης, πριν από μερικούς μήνες, και μετά το «αντάρτικο» του Ευάγγελου Βενιζέλου, που τελικά… εξαργυρώθηκε ακριβά.
Είναι βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εντείνουν τις πιέσεις τους προς την πλευρά της Ελλάδας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για το Μνημόνιο ΙΙ, που θα πρέπει να ακολουθηθεί από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την άνοιξη.
Η μη έλευση του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα, μαζί με τον Ματίας Μορς και τον Κλάους Μαζούχ είναι το πλέον ηχηρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, και ουσιαστικά διαμορφώνει και πάλι συνθήκες θρίλερ.