Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Νέα επιδείνωση του καιρού - Χιόνια και παγετός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν όλη σχεδόν την εβδομάδα ενώ προβλέπονται καταιγίδες στα νότια και χιόνια στα ορεινά. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι και οι ισχυροί άνεμοι και ο παγετός που θα υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Ο καιρός στην Αθήνα προβλέπεται επίσης άστατος, ενώ μέχρι το πρωί της Τρίτης στα βόρεια προάστια του νομού σε περιοχές όπως οι Θρακομακεδόνες, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Εκάλη, Βαρυμπόμπη θα έχει χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα είναι υπό το μηδέν.
ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ:

- ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
- ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ)
-ΑΧΑΙΑ (ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ)
- ΛΑΚΩΝΙΑ (ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ)

ΤρίτηΣτην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.Οι άνεμοι θα πνέουν  ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νοτιοδυτικά 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στα βόρεια.

Τετάρτη
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ενώ λίγες νεφώσεις αναμένονται στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 πρόσκαιρα στα νότια μέχρι 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.

Πέμπτη
Αναμένονται λιγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως στα νοτιοδυτικά θαλάσσια τμήματα.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 πρόσκαιρα στα βόρεια μέχρι 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή και Σάββατο Ο καιρός θα είναι άστατος και κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές με σταδιακή βελτίωση το Σάββατο από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ που βαθμιαία την Κυριακή από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

newsit.gr

Παρουσίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της σύμβασης κατασκευής νέας διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Διακοπτό-Ελαιώνας, Σιδηροδρομικών Σταθμών και Στάσεων στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη

Παρουσίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, από τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη και από τον Διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Πετρόπουλο, της σύμβασης κατασκευής της ΕΡΓΟΣΕ : «Κατασκευή υποδομής νέας διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα  Διακοπτό-Ελαιώνας, Σιδηροδρομικών Σταθμών και Στάσεων στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη».
Η αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  της Βουλής ενημερώθηκε stiw 23/12 από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ Ιωάννη Πετρόπουλο για το έργο, προϋπολογισμού 116 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής ΙΙ. Η διενέργεια του διαγωνισμού έγινε στις 7 Ιουνίου 2011 και η θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 6 Οκτωβρίου 2011.
Εκτιμάται ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι  τριάντα (30) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ο Σιδηροδρομικός Άξονας Αθήνα-Κιάτο-Ροδοδάφνη-Πάτρα, μήκους 215,6 χλμ. περίπου αποτελεί το νότιο τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕ/Π, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί στόχο του Επενδυτικού Προγράμματος του ΟΣΕ.
Η νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Αθήνα (ΣΚΑ) – Κιάτο, μήκους 104 χλμ., έχει ήδη παραδοθεί ηλεκτροκινούμενη σε εμπορική χρήση από τον Δεκέμβριο του 2010.
Στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη, μήκους 71 χλμ, κατασκευάζεται νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων με σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροκίνηση.
Στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο, μήκους 27,6 χλμ, προγραμματίζεται η κατασκευή νέας διπλής γραμμής με σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροκίνηση.
Για το τμήμα Ρίο-Πάτρα, μήκους 13 χλμ., θα προωθηθεί η μελετητική ωρίμανση του έργου στο τμήμα από τη Νέα Στάση του Ρίου έως το νέο λιμένα Πατρών.
Το έργο για το ο οποίο εν ημερώθηκε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφορά:
  • στην κατασκευή της υποδομής του τμήματος Διακοπτό-Ελαιώνας ,
  • στην κατασκευή των κτιρίων επιβατών, των αποβάθρων, των στεγάστρων, των υπογείων διαβάσεων, των Η/Μ εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου των Σιδηρ. Σταθμών Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου, καθώς και των Σιδηρ. Στάσεων Ν. Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης.
  • στην κατασκευή , των Η/Μ εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού των οδικών έργων (Άνω και Κάτω Διαβάσεων) σε όλο το τμήμα από Κιάτο έως Ροδοδάφνη
Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται οι εργασίες υποδομής του τμήματος Κιάτο – Ροδοδάφνη μήκους 71χλμ και θα ακολουθήσει η σύμβαση κατασκευής της επιδομής και σηματοδότησης το 1ο εξάμηνο του 2012, η οποία βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας των τευχών των δημοπράτησης ώστε να αποδοθεί σε κυκλοφορία το 2014 το πρώτο λειτουργικό τμήμα Κιάτο –  Διακοπτό και το 2015 το δεύτερο λειτουργικό τμήμα Διακοπτό – Ροδοδάφνη.
Επίσης επίκειται στις αρχές 2012 η δημοπράτηση της κατασκευής της υποδομής του τμήματος Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος  που περιλαμβάνει και τη σήραγγα Παναγοπούλας.
«Στόχος και προτεραιότητα της χώρας είναι μέχρι το 2015 να έχει ολοκληρωθεί η βασική Σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Αθήνα- Θεσ/νικη- Προμαχώνας- Εύζωνοι και ταυτόχρονα να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για ανάπτυξη του Σιδηρόδρομου και στις άλλες περιοχές της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Γ. Μαγκριώτης.
Πρόσθεσε πως η ΕΡΓΟΣΕ έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους πόρους που θα προκύψουν από την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

peloponnisiaki.gr

ΟΙ 11 βουλευτές που σήκωσαν τις καταθέσεις τους

Οι βουλευτές ελέγχονται για τυχόν εκροή χρηµάτων στο εξωτερικό, καθώς εµφάνισαν κατά τον έλεγχο «πόθεν έσχες» µειωµένες καταθέσεις (από 100.000 ως 400.000 ευρώ), χωρίς ωστόσο να δηµοσιοποιήσει τα ονόµατά τους. Πάντως, ήδη στους «διαδρόµους» της Βουλής κυκλοφορούν κάποια ονόµατα βουλευτών, νυν και πρώην (θυµίζω ότι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που δηµοσιοποιήθηκαν προ ηµερών αφορούσαν τη χρήση του 2009), οι οποίοι φέρονται ως ελεγκτέοι. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι είναι οι νυν Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Θ. Καράογλου , Γ. Βαγιωνάς, Μάγια Τσόκλη, Ελενα Κουντουρά και Τσαµπίκα Ιατρίδη και οι πρώην Γ. Ορφανός, Σπ. Λιβανός και Π. ∆ούκας, αν και για τον τελευταίο λέγεται ότι αιτιολόγησε τη διαφορά που εντόπισαν οι ορκωτοί ελεγκτές σε αγορά µετοχών. ∆εν γνωρίζω αν οι 11 θα πληρώσουν για τις αµαρτίες ολόκληρου του πολιτικού συστήµατος. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι οι φήµες και οι σπερµολογίες δεν µπορούν να υποκαταστήσουν τη διασταυρωµένη και επίσηµη εξήγηση που πρέπει να δώσει µε στοιχεία και ονόµατα ο αρµόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής.

troktiko.eu

Το Ισραήλ συζητά την αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων

Νέο πλήγμα στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας

Μία επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, μέτρο που αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Η επιτροπή εκπαιδευτικών θυμάτων θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση νόμο που θα ορίζει την 24η Απριλίου --την ημέρα που ξεκίνησαν οι σφαγές στην Αρμενία το 1915-- ως ημέρα μνήμης της «σφαγής του αρμενικού λαού».

Το κοινοβούλιο είχε απορρίψει μια παρόμοια πρόταση το 2007, όταν το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούσαν στενούς δεσμούς. Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν μετά το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σταματήσουν το στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010. Τον Οκτώβριο, η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και ακύρωσε τις στρατιωτικές συμφωνίες που είχε συνάψε με τη χώρα.

«Είναι χρόνια που επεξεργαζόμαστε αυτό το νομοσχέδιο», είπε η Ζορζέτ Αβακιάν, μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Ελπίζουμε πως ήρθε η ώρα», πρόσθεσε.

«Επί χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση αρνιόταν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία για κυνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, που συνδέονταν με τις σχέσεις της με την Τουρκία», είπε η Ζαχάβα Γκαλ-Ον, βουλευτής με το αριστερό κόμμα Μερέτζ, που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Η σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1985 ως γενοκτονία, όμως η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το χαρακτηρισμό κάνοντας λόγο για νεκρούς σε μάχες και για απελάσεις. Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα αντέδρασε έντονα όταν το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι παγώνει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Γαλλία, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και κατηγόρησε με τη σειρά της τους Γάλλους για γενοκτονία στην Αλγερία.
 
newsbeast.gr

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για τον εμπρησμό των δασών μας

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση.

 «Οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας  του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας. Δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση.
Δεδομένου ότι οι καμένες εκτάσεις  στα νησιά αυτά ήταν, την εποχή εκείνη, αναλογικά 1200% περισσότερες απ´ ό, τι στην υπόλοιπη Ελλάδα μεταδικτατορικά (αυτό τα λέει όλα) και επειδή τα λόγια είναι φτώχεια, καλώ την κυβέρνηση:
α) Να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα.
β) Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.
γ) Το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά
».