Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε η επικεφαλής της επιτροπής μετά την έκθεση για το χρέος και τον εξάψαλμο του Βενιζέλου

Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ τελικά έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής της επιτροπής, κ. Στέλλα Σάββα Μπαλφούσια παραιτήθηκε τελικά από την θέση της. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Πετσάλνικο και παρά τις πιέσεις του, τελικά δεν κατάφερε να την πείσει να παραμείνει στη θέση της. Η κ. Μπαλφούσια σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανένδοτη στην απόφαση της να παραιτηθεί μετά και τις σκληρές κουβέντες του κ. Βενιζέλου.

Σήμερα το πρωί τους έβαλε ''χέρι'' ο Ε.Βενιζέλος αφού ουσιαστικά τους χαρακτηρίζει ως άσχετους.
"Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι προφανές ότι δεν διαθέτει ακόμη τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα υπεύθυνων διεθνών οργανισμών. Το χθεσινό κείμενο, συνεπώς, δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων".

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αντίθεση με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιον τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Ο Βενιζέλος επικαλέστηκε και δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ορίστηκε επί υπουργίας στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Παπακωνσταντίνου και με διακομματική συμφωνία. Η αρχή δηλαδή αυτή είναι ανεξάρτητη και προκαλεί εντύπωση του ντόρου που έχει δημιουργηθεί, αφού σε ανάλογη έκθεση της επιτροπής μέσα στο καλοκαίρι έκανε πάλι λόγο για ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους, αλλά τότε "δεν άνοιξε μύτη".
 
newsit.gr