Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Συνάντηση Ζελένσκι με Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι - Στο επίκεντρο η παράδοση όπλων και η ένταξη της Ουκρανίας στη ΕΕ

 Συνάντηση Ζελένσκι με Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι - Στο επίκεντρο η παράδοση όπλων και η ένταξη της Ουκρανίας στη ΕΕ

Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο συναντώνται ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρουμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Κλάους Γιοχάνες, όπως και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, μετά την επίσκεψή τους στο μαρτυρικό Ιρπίν νωρίτερα την Πέμπτη, 16/6.

Σύμφωνα με τη γερμανική «Bild», στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται η παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία καθώς και οι ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας. Ακόμα, είναι πιθανό να συζητηθούν οι τρόποι άρσης του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, ούτως ώστε οι εξαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων να μπορέσουν να συνεχισθούν.

Ο Όλαφ Σολτς μάλιστα προσκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Ουκρανία να λάβουν μέρος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των G7, που θα λάβει χώρα από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου. Βραχυπρόθεσμα η Ουκρανία επιδιώκει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδανικά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 23 και 24 Ιουνίου. Η Κομισιόν ετοιμάζεται αύριο να κάνει τη σχετική εισήγηση, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβουν ομόφωνα οι 27, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονται απρόθυμοι για ένταξη στην ΕΕ μιας εμπόλεμης χώρας, ακόμα και αν η διαδικασία αυτή κρατήσει «δεκαετίες», όπως έχει προβλέψει ο Μακρόν.

Από τους τέσσερις ηγέτες που συναντώνται σήμερα με τον Ζελένσκι, ο Ντράγκι κι ο Γιοχάνις εμφανίζονται πιο ανοικτοί, ο Σολτς είναι επιφυλακτικός, ενώ ο Μακρόν ελπίζει να σταλεί στο Κίεβο μήνυμα ότι ανήκει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», αποφεύγοντας. κάτι πιο συγκεκριμένο για να μη διαταραχθεί η ενότητα των 27. Εξάλλου κράτη μέλη όπως η Ολλανδία, η Δανία κι η Αυστρία θέτουν αυστηρούς όρους, ειδικά όσον αφορά στο κράτος Δικαίου στην Ουκρανία και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητήσουν οι ηγέτες αφορά την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, κάτι που η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως και έχει επανειλημμένα ζητήσει.

Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από το Βερολίνο και επιμένουν να ζητούν περισσότερες συστοιχίες πυροβόλων από τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Τέλος, ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τους Ρώσους και η άρση αυτού είναι κάτι ακόμα που αναμένεται να συζητηθεί. Η άρση του αποκλεισμού και η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών, ειδικά από την Οδησσό, είναι αποφασιστικής σημασίας για να αμβλυνθεί η επισιτιστική κρίση και, κατ’ επέκτασιν, ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.

Το Κρεμλίνο έκρινε σήμερα πως οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι “ανώφελες” την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκονται στο Κίεβο.

“Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (…) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο και θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα”, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε πως “αντίθετα, ελπίζουμε πως θα προτρέψουν τον (Ουκρανό) πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι πρόσφατες μειώσεις στην παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δεν ήταν προσχεδιασμένες, αλλά οφείλονται σε προβλήματα με τη συντήρηση των τουρμπίνων που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις.

Η παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε περαιτέρω σήμερα προκαλώντας ανησυχίες για την αναπλήρωση της αποθήκευσης αερίου για τον χειμώνα και οδηγώντας σε διπλωματική αντιπαράθεση καθώς ο ρωσικός πάροχος Garprom επέρριψε την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την παρεμπόδιση των εργασιών συντήρησης.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χλεύασε στα αγγλικά την επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, χαρακτηρίζοντάς τους “[έναν] ειδικό στα βατραχοπόδαρα, εκείνον [που είναι ειδικός] στα λουκάνικα και εκείνον που είναι ειδικός στα μακαρόνια”.

Όπως είπε, η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του Μάριο Ντράγκι έχει “μηδέν χρησιμότητα” και υπαινίχθηκε πως θα μεθύσουν με “horika”, ουκρανική βότκα.

“Υπόσχονται εκ νέου ένταξη στην ΕΕ, παλιά ολμοβόλα, στη συνέχεια θα τα κοπανήσουν με horika, θα επιστρέψουν στο σπίτι με το τρένο όπως πριν από 100 χρόνια”, έγραψε στο Twitter ο Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2020, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του ισχυρού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση στις προτάσεις που υπέβαλε στο Κίεβο σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών.

Μετά τη διεξαγωγή, με διακοπές, συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία τον Μάρτιο, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν καταρρεύσει από τότε. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι δεν διαπραγματεύονται με καλή πίστη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, πως ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί λόγω προβλημάτων με την επιδιόρθωση των τουρμπινών του στον Καναδά.

Η Gazprom δήλωσε προχθές Τρίτη ότι μείωσε την παροχή αερίου μέσω του αγωγού στη Γερμανία έως τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από 167 mcm, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή εξοπλισμού που είχε σταλεί για επιδιόρθωση.