Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Πάνω από 1.500 δονήσεις σε δυο μήνες στον Κορινθιακό κόλπο. Τι λένε οι σεισμολόγοι, Γεράσιμος Χουλιάρας και Άκης Τσελέντης

 https://gnomip.gr/wp-content/uploads/2021/02/seismoi-korinthiakos.jpg 

Την έντονη σεισμική δραστηριότητα στον δυτικό Κορινθιακό Κόλπο το τελευταίο διάστημα αποτύπωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ. Χουλιάρας κάνει λόγο για περισσότερους από 1.500 σεισμούς στην περιοχή από την αρχή της χρονιάς.

Η ανάρτηση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών προκάλεσε τη ανησυχία των πολιτών που τον παρακολουθούν, με συνέπεια και να τον ρωτούν εάν επηρεάζονται οι Αλκυονίδες.

Ο κ. Χουλιάρας απάντησε από την πλευρά του πως «δεν έχει άμεση σχέση με τα ρήγματα στην περιοχή των Αλκυονίδων η σεισμικότητα που φαίνεται στον χάρτη. Όσο για το αν είναι συχνό το φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο, σημείωσε πως ίδιο πράγματα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και στην Κρήτη

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΔΙΕΓΕΡΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Ιδιαίτερα διεγερμένη είναι η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σύμφωνα και με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο οποίος έφθασε προχθές στα Αραχωβίτικα.
Σε ανάρτησή του έγραψε: «Με το που έφτασα στα Αραχωβίτικα Πατρών χθες βράδυ με «προϋπάντησε» ένας από την ομάδα των σεισμών, που όπως είχα αναφέρει 10 μέρες πριν, θα είναι αρκετοί αλλά ευτυχώς μικροί.
Σας παρουσιάζω ότι παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού είναι αρκετά συγκεντρωμένοι! Η περιοχή του Κορινθιακού φαίνεται ότι είναι διεγερμένη έχουμε βάλει περαιτέρω σεισμολογικά όργανα προς το ανατολικό τμήμα ενώ παρακολουθούμε και με τα ΒΑΝ και με το δίκτυο ραδόνιο που έχουμε εγκαταστήσει την ευρύτερη περιοχή.
Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί 24 h το εικοσιτετράωρο την περιοχή από Αίγιο έως την Θήβα Μπορεί να μην έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα προβλεπόμενα γνωστά μέτρα.

Δύο σεισμικές δονήσεις σε διάστημα 3 λεπτών σημειώθηκαν και χθες το μεσημέρι και έγιναν αισθητές και στην Πάτρα.
Η πρώτη έγινε στις 12:47 με μέγεθος 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Ναύπακτο και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα και η δεύτερη στις 12:50 με μέγεθος 3 βαθμών, έχοντας ίδιο εστιακό βάθος και επίκεντρο με την πρώτη.