Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε τα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος


«Δεν πρόκειται για ένα ακόμα κόμμα που το κάνουν τρείς υπουργοί για να πούν ωραία πράγματα. Εχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα»  δήλωσε ,μεταξύ άλλων, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη, η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αννα Διαμαντοπούλου.
Η κα Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επιτυχία του εγχειρήματος, επειδή, όπως είπε, τα κοινωνικά δεδομένα έχουν αλλάξει και ο κόσμος δεν κοιτά πλέον πρός τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα εκατομμύριο ψηφοφόροι, πρόσθεσε δηλώνουν πώς δεν θα ψηφίσουν ή δεν ξέρουν τί θα ψηφίσουν.
Ακόμη, τόνισε ότι ο νέος προοδευτικός χώρος πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στο σχέδιο ΝΙ , δηλαδή στους νέους
Αναλυτικά η κα Διαμαντοπούλου είπε :

*Για την πρωτοβουλία συγκρότησης της νέας κίνησης στον κεντρώο χώρο και την εκδήλωση στη Θεσ/νίκη, στις 15 Ιανουαρίου
« Θα γίνουν 5 συναντήσεις, η πρώτη στη Θεσσαλονίκη και καλούνται κυρίως πολίτες και όλοι οι βουλευτές των κομμάτων του κέντρου κάθε περιοχής.
Είναι μια πρόσκληση ανοικτή και στα κόμματα και στους πολίτες και η συζήτηση θα αφορά την ουσία και τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου, ενοποιημένου χώρου στο Κέντρο. Λέω ενοποιημένου χώρου γιατί υπάρχει ανάγκη να είναι όλα τα έως σήμερα υπάρχοντα στελέχη , κινήσεις, πολίτες -ζωή να έχουν -είναι 5 τα κόμματα στο χώρο του Κέντρου. Αναφορικά με το νέο, έγκειται στο ότι όλα αυτά θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν χώρο με νέες δομές και διαδικασίες που θα βοηθήσουν, δηλαδή μια συντακτική συνέλευση,ή για να το πώ καλύτερα, μια πρώτη συνάντηση που θα συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη διαδικασιών. Μια συντακτική συνέλευση στην οποία θα μετέχουν όλοι και μια εκλογή αρχηγού από τη βάση, θα δώσει δυνατότητα πολιτικής αναζωογόνησης του χώρου, με την έννοια ότι θα ειπωθούν προτάσεις, ιδέες, πράγματα έξω από αυτά που ακούμε μέχρι τώρα και που σε μεγάλο βαθμό περιορίζονται στο άν τηρείται ή όχι, το μνημόνιο,ώστε ο προοδευτικός χώρος να μπορέσει να δώσει το στίγμα αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, με την έννοια του πόλου .
Νομίζω ότι και άλλη φορά έχουμε συζητήσει ότι η λογική του να έχουμε έναν ενδιάμεσο χώρο και κόμματα που όλα μαζί συγκεντρώνουν 3, 4, 5% ή 10% , όλη αυτή η διασπορά δεν βοηθούν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, αλλά μόνον στο να διασφαλίζονται συγκεκριμένες καριέρες ή στην αμετάβλητη παραμονή ορισμένων χώρων, κάνοντας το 3% , 5% ή και 7%, δεν είναι έτσι , δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Από τη στιγμή που θα γίνει πόλος δεν θα είναι ο ενδιάμεσος, θα είναι ο άλλος πόλος του συστήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε –και για αυτό είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή- ότι επρόκειτο για μια μεγάλη αυταπάτη,που αν ήταν καλοπροαίρετη υπάρχει αφέλεια και άγνοια σε βαθμό κακουργήματος για τη χώρα, ή κακοπροαίρετη, με μόνο λόγο να παρθεί η εξουσία.
Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι δεν έχουν να προσβλέπουν σε ένα κόμμα που θα φέρει την ελπίδα, μόνον με φρούδες ελπίδες και ψέμμα, ούτε και επιστρέφουν στα μικρά κόμματα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις , όπως αυτή του Παν/μίου Μακεδονίας, ειδικά για τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως οπαδοί του κεντρώου χώρου, ζητούν σε ποσοστό 58% τη δημιουργία ενός νέου χώρου που θα συνενώσει ».
Δημοσιογράφος: Να προσδιορίσουμε λοιπόν αυτόν το νέο χώρο. Το κέντρο είναι χωροταξικός όρος έναντι του νέου δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, με ένα πρόσημο που εσείς προσδιορίσατε ως προοδευτικό; Τι είναι αλήθεια προοδευτικό σε εποχή που και το δίπολο Αριστερά – Δεξιά δεν φαίνεται να είναι τόσο ευδιάκριτο, όπως παλαιότερα, ή με άλλους όρους, ενδεχομένως.
Α . Διαμαντοπούλου: «Γύρω από αυτό το ερώτημα, αλλάζουν όλα σήμερα σε όλον τον Δυτικό κόσμο, όπου κυρίως είχαμε την εξέλιξη αυτού του συστήματος που είχε μέσα τη σοσιαλδημοκρατία, τα συντηρητικά και τα αριστερά κόμματα.
Σε όλη την Ευρώπη έχουμε πλέον δημιουργία νέων κομμάτων και ρευμάτων, επειδή τα σημερινά mainstream κόμματα και κυρίως η σοσιαλδημοκρατία που είχε στην σπονδυλική της στήλη την αναδιανομή του πλούτου ,μέσω του κοινωνικού κράτους και του ελέγχου της αγοράς εργασίας, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, στα μεγάλα επιτεύγματα που είχε στις δεκαετίας του 1970, του 80 ή και του 90.
Σε μια εποχή όπως σήμερα, η παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει πλεύση. Εχουμε μεταφορά τρομερού πλούτου στην Ανατολή και παραγωγικές δυνάμεις στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας αφήνουν τη Δύση με ένα μεγάλο κενό, διότι δεν μπορεί αυτή να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές των κοινωνικών κρατών που είχε μέχρι τώρα και από την άλλη πλευρά δεν έχει αναπτύξει το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα πρέπει να έχει για να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο,δεδομένης της παγκοσμιοποίησης. Αρα οι χώρες οφείλουν να πάρουν μέρος στην παγκοσμιοποίηση επιθετικά και ανταγωνιστικά πρός όφελος των πολιτών τους.
Δημοσιογράφος: Αυτή είναι μια πολιτική ανάλυση με βάση τα οικονομικά δεδομένα;
Α. Διαμαντοπούλου: Ξεκινάμε από την οικονομία γιατί άν δεν έχεις παραγωγή και πλούτο, όλες οι συζητήσεις περί αναδιανομής και κοινωνικού κράτους είναι μόνον ρητορικές.Δεν υπάρχει -ξέρετε- σοσιαλδημοκρατία, σε χώρες χωρίς πλούτο.
Δημοσιογράφος: Κάνω αυτή την επισήμανση περί οικονομίας με την έννοια ότι οι νέες προκλήσεις και τα στοιχήματα της παγκοσμιοποίησης, συνδέονται και με το προσφυγικό, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναζητώ την έννοια του προοδευτικού σε αυτό.
Α.Διαμαντοπούλου:Το προσφυγικό με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένταξής τους στην κοινωνία, πως θα γίνει άν δεν υπάρχουν οι δομές και οι οικονομικές δυνατότητες ;Και πόσος κίνδυνος υπάρχει για συγκρούσεις στο εσωτερικό των κοινωνιών, ακόμα και άν οι κυβερνήσεις έχουν μια απολύτως θετική άποψη.
Από αυτό ξεκίνησα, αλλά φυσικά δεν είναι το μόνο. Αν θέλαμε να τα βάλουμε τίτλους είναι, το θέμα της παραγωγής και αναδιανομής πλούτου με νέους όρους, η μετακίνηση πληθυσμών σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στην Ευρώπη, λόγω των τρομακτικών αλλαγών στην Αφρική, η τρομοκρατία, αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος ..
Την ερχόμενη Πέμπτη , εμείς ως Δίκτυο, χωρίς φυσικά αυτό να έχει την παραμικρή σχέση με τις κομματικές εξελίξεις, θα κάνουμε ανακοινώσεις με μια μεγάλη ανάλυση γιατί τα βασικά στοιχεία που ορίζαν τη σοσιαλδημοκρατία έχουν αλλάξει, πχ με την πολυπολιτισμικότητα που δεν υπήρχε ως στοιχείο των κοινωνιών πριν από 30 χρόνια, παρά μόνον ως μειονότητα.
Ερχόμαστε τώρα στο ερώτημά σας. Προοδευτικό είναι η συγκεκριμένη πρόταση με επιχειρήματα, μέτρα,χρονοδιαγράμματα και αλήθειες που θα δώσουν στη χώρα ένα άλλο στίγμα από την απλή υλοποίηση του μνημονίου. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να το κάνουμε και δεν το κάναμε . Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει. Και το λέω σε εσάς, που ανήκετε στους δημοσιογράφους , οι οποίοι με την εκπομπή τους, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να πούμε πολλά πράγματα, όπως για το χρέος, για μια διαφορετική πρόταση στο ασφαλιστικό, για μια άλλη οπτική στο παραγωγικό μοντέλο και τη στήριξη των επιχειρήσεων.. Ο νέος προοδευτικός χώρος πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στο σχέδιο ΝΙ , δηλαδή στους νέους. Το αφαλιστικό;τι θα γίνει με τους 20άρηδες, 40ρηδες. Η παιδεία; πώς θα επενδύσουμε ώστε να μπούν στην παραγωγή αυτές οι γενηές. Οι επιχειρήσεις; πως θα βοηθήσουμε τους νέους. Κίνητρα; πώς θα φέρουμε μέσα αυτούς που είναι έξω κλπ.

Δημοσιογράφος: Διερωτώμαι για το άν όσοι αναλαμβάνετε αυτή την πρωτοβουλία , εκτός από εσάς και οι κκ Φλωρίδης και Ραγκούσης, έχετε σκεφτεί αν υπάρχουν ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινωνία για να σας ακούσουν. Είναι αντικείμενο ευρύτερης κοινωνικής όσμωσης και ανάγκης ή αποτέλεσμα διαπιστώσεων έμπειρων πολιτικών,αλλά χωρίς κοινωνική απόδοση;
Α. Διαμαντοπούλου: « Το θέσατε πολύ ευγενικά ως ευγενής άνθρωπος που είστε κα Καραγιάννη. Το ερώτημα μπαίνει πολιτικά με πολύ αγριότερο τρόπο.Δηλαδή ποιοί είστε εσείς, υπουργοί που μας φ΄λερατε εδώ που είμαστε και γιατί να σας ακούσουμε. Αυτά δεν λένε ; Το πρώτο στοίχημα είναι να φανεί ότι δεν είναι μια ιστορία που μας αφορά προσωπικά, για να μπούμε στο σύστημα. Οταν θέλει κανείς αξιώματα ο εύκολος δρόμος είναι να μπεί σε ένα κόμμα.Ο λαός λέει ενωθείτε, πείτε αλήθειες, κάνετε κάτι.. Αυτό κάνουμε».
Δημοσιογράφος : Αρα, γιατί υφιστάμενα κόμματα και βουλευτές τους, να αφήσουν την … ασφάλεια που τους παρέχουν και να ενταχθούν σε εσάς και να αναζητήσουν κάτι άλλο; Διότι καλείτε και τις ηγεσίες των κομμάτων του κέντρου. Αν το δούμε από πλευράς ηγεσίας ΠΑΣΟΚ εύκολα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί ένα κόμμα να αυτοδιαλυθεί για να οδηγηθεί σε κάτι άλλο. Απο πλευράς δε του ΠΟΤΑΜΙΟΥ θα λέγαμε ότι εξίσου ενδιαφέροντα ζητήματα έλεγε και έθιγε και εκείνο , αλλά δεν τα κατάφερε.
Α. Διαμαντοπούλου: Τα μικρά κόμματα δεν δίνουν δυνατότητα αναπαραγωγών.Το νέο είναι ζητούμενο σε όλες τις εποχές και είναι λογικό. Λέμε για τους 35ρηδες, αλλά ποιός είναι ο διάδρομος για να απογειωθεί αυτή η νέα γενηά;
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν άρα ζητήματα που συνδέονται και με την προσωπικότητα των ηγετών που βγαίνουν μπροστά; Γιατί να σας ακολουθήσουν και να μετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα ηγεσίες υφιστάμενων κομμάτων, αφής στιγμής έχουν ήδη δομημένα κόμματα;
Α. Διαμαντοπούλου :«Η πολιτική είναι πρόσωπα, οργάνωση και ιδέες. Οι ιδέες γίνονται πολιτικές , μέτρα που πείθουν ή όχι τον λαό. Η οργάνωση είναι μια δομή που ξεικάει από την κορυφή και φτάνει έως και την πιο απομακρυσμένη πόλη, με ανθρώπους που λένε την άποψή τους. Οι ιδέες και οι πολιτές μεταφράζονται σε λαικό αφήγημα.Οσο για τα πρόσωπα, καλύπτεις όλη τη γκάμα των γενεών και κοινωνικο-οικονομικών κατηγοριών με διαφορετικές απόψεις ,όπου γίνεται διάλογος. Στα μικρά κόμματα αυτό είναι πιό δύσκολο.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξη- πρώτη φορά -για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος.Επειδή τα κοινωνικά δεδομένα έχουν αλλάξει και ο κόσμος δεν κοιτά πιά πρός τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα εκατομμύριο ψηφοφόροι δηλώνουν πώς δεν θα ψηφίσουν ή δεν ξέρουν τί θα ψηφίσουν και αυτή η διαπίστωση έχει κατατεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από όλους. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει στο συνέδριό του για τη δημιουργία νέου φορέα και ανάδειξη αρχηγού από τη βάση,ώστε να αναζωογονηθούν οι ιδέες. Δέστε πώς άλλαξαν τα πράγματα στη ΝΔ με την εκλογή νέου αρχηγού».
Δημοσιογράφος: Μήπως ένας στόχος είναι ενδεχομένως η αυτοεξαίρεσή σας από την εκλογή αρχηγού;
Α.Διαμαντοπούλου: Δεν το βάζω καθόλου στην ατζέντα, δεν με αφορά , δεν αυτός ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια. Να το κάνω καθαρό. Είμαι εκτός κομματικής ζωής 4 χρόνια.Γιατί να μην πήγαινα στο ΠΑΣΟΚ;
Στόχος μας είναι να πεισθούν οι πολίτες πώς όλο αυτό δεν γίνεται απλώς για να γίνει ένα ακόμα εγχείρημα. Στόχος είναι αυτός ο φορέας να μπορέσει να προσελκύσει την κοινωνία και να γίνει ο πόλος του συστήματος προσελκύοντας τη κρίσιμη μάζα νέων από τους οποίους θα βγεί το νέο που όλοι ζητούμε .Το νέο ή θα διορισθεί, όπως έγινε με τον Α.Τσίπρα ο οποίος και εξελίχθηκε ή θα γίενι ένα μεγάλο κόμμα που θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να αναδειχθούνε
Το νέο ούτε διορίζεται. ούτε κάποιος δηλώνοντας νέος αποκτά ταυτόχρονα πολιτική ταυτότητα.Αυτό το έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν υλοποιήθηκε , όπως και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» .
Δημοσιογράφος: Στις 14 Ιανουαρίου η κα Γενημματά απηύθυνε πρόσκληση σε πρώην στελέχη και βουλευτές για μια ανοικτή συζήτηση,θα πάτε;
Α.Διαμαντοπούλου : «Σας διαβεβαιώ , δεν κλήθηκα .Οι ανθρώπινες σχέσεις και υπήρχαν και υπάρχουν παρά τις όποιες διαφορές….
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 20 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ δεν μπήρε ούτε μία από αυτές πρέπει να χτυπήσει καμπανάκια.Εαν θέλουμε να κάνουμε ένα μικρό κόμμα λίγο μεγαλύτερο από το μικρό υτό δεν ενδιαφέρει την κοινωνία».
Δημοσιογράφος: Ακούω δύο διαφορετικά πράγματα για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα.Είτε ότι επιχειρείται η ανακοπή της πορείας της ΝΔ πρός τη διακυβέρνση της χώρας , είτε ότι προετοιμάζεται ένας πολιτικός φορέας που να δώσει προοδευτικό πρόσημο στη ΝΔ με μια μορφή κυβερνητικής συνεργασίας.
Α. Διαμαντοπούλου: «Κατηγορηματικά δεν συμβαίνει τίποτε από τα δύο. Εξήγησα ήδη ότι δεν έχει ενδιαφέρον ένα ακόμη μικρό κόμμα είτε λίγο πιό αριστερά της ΝΔ, είτε λίγο δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ από μόνη της θα κάνει την πορεία της και τον εκσυγχρονισμό της ».
Δημοσιογράφος : Τρία ονόματα ακούγονται :Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης ,Ραγκούσης και οι τρείς προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ, είσασταν πρώην υπουργοί . Σας απασχολεί το ενδεχόμενο αυτή η κομματική ανφορά να μην είναι ελκυστική ελαχιστοποίησης της ελκτική για κάποιους που δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ;
Α. Διαμαντοπούλου : «Υπήρξε μια εστίαση στα τρία αυτά ονόματα, που είναι γνωστά αλλά το εγχείρημα δεν μπορεί επ ουδενί να σταματήσει σε αυτά.
Οι υπογραφές θα μπούν μετά από την Θεσσαλονίκη και στο τέλος των διαδικασιών οπότε θα βγεί το κείμενο και θα φανεί ότι το εγχείρημα είναι μια πρόσκληση » .
Δημοσιογράφος: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το άνοιγμα των διαδικασιών του νέου φορέα ή ενδεχομένως και την αναστολή της συγκρότησής του;
Α.Διαμαντοπούλου: «Ολα είναι επί τη βάσει των εξελίξεων και θα εξαρτηθούν από την κοινωνική δυναμική και ανάδραση. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα κόμμα που το κάνουν τρείς υπουργοί για να πούν ωραία πράγματα. Εχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα» .
ysterografa.gr