Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

RE:THINK=Κοινωνική Διαχείριση Απορριμάτων @ Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία 10-12 Ιουνίου 2016

«Κοινωνική Οικονομία = Κοινωνική Διαχείριση των απορριμμάτων = Πόρτα στα συμφέροντα- 
To παράδειγμα του RE:THINK PROJECT».

Με τον τίτλο αυτό και στην ενότητα: Οικολογία, Ενέργεια, Περιβάλλον και Κοινωνική     Οικονομία θα παρουσιάσουμε  το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής διαχείρισης των    οργανικών απορριμάτων RΕ:THINK PROJECT, το οποίο λειτουργούμε εδώ και 5 χρόνια  στην     πόλη της Καλαμάτας, μέσω του οποίου έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται σταδιακά το πρώτο     Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο  Καλαμάτας.

Συμμέτεχουμε έτσι ενεργά  στο διάλογο για τα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας και τη σύνδεση                        τους με το χώρο της κοινωνίας των πολιτών στο Ανοικτό Συνέδριο της Κοινωνίας Πολιτών για την    κοινωνική οικονομία το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 10-12 Ιουνίου 2016, στο Πάντειο Πανεπιστἠμιο.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) σε σύμπραξη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. Σκοπός του συνεδρίου είναι, η συγκρότηση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας, η ενδυνάμωσή του για να αποτελέσει κοινωνικό εταίρο που θα διαβουλεύεται με την πολιτεία και την Ε.Ε. για τη χάραξη πολιτικών για την κοινωνική οικονομία και την κατανομή των σχετικών πόρων.
Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί το πρώτο εγχείρημα που ξεκινά από τα κάτω, δηλαδή από τους ίδιους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, στον δρόμο προς την εδραίωση και αναγνώριση της ως τον τρίτο αναπτυξιακό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ
(Κτίριο ΔΕΣΚΟΙ, ΧαριλάουΤρικούπη1 & Λαγουμιτζή 22).
Θεμελιωτής  του προγράμματος RE:THINK PROJECT  είναι η RΕ:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ με κύριους υποστηρικτές  τους πολίτες της Καλαμάτας, οι οποίοι ενεργοποιούνται τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ελαχιστοποίηση των οργανικών απορριμάτων και διαχειρίζονται το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης, με κοινή χρήση των κομποστοποιητών, όπου από παραγωγοί απορριμμάτων μετατρέπονται σε παραγωγοί κομπόστ. Η αποτελεσματικότητα του Δικτύου, η κοινωνική του διάσταση, αλλά και η εμφανής αλλαγή στην καθημερινότητα της πόλης φαίνεται από τα 61 σημεία συνοικιακών κομποστοποιητών που υπάρχουν ήδη στην πόλη,  από τους 400 τόννους οργανικου υλικού που έχει διαχειριστεί το Δίκτυο , από το πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας του, από την ανταποδοτικότητα σε πόρους προς τους χρήστες του και φυσικά από την αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών σε αυτό.
Η Κοινωνική Οικονομία για εμάς ειναι ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας, κοινωνικού ελέγχου των δημοσίων αγαθών καταπολέμησης της ανεργίας αλλά και παραγωγής κοινωνικού έργου, από την στιγμή που είναι κατανοητοί και διαφανείς οι στόχοι και από την στιγμή που αναπτύσεται η καταλληλη παιδεία για την κατανόηση του περιεχόμενου της κοινωνικής οικονομίας.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
“RE:THINK-ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΟΙΦΑ”  
Πρόκειται για μια περιβαλλοντική και πολιτισμική σύμπραξη  με στόχο την διάδοση του "πολιτισμού της καλλιέργειας".
To έργο της στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
α) την αυτοδιαχείριση της απορριμάτων και β) την αυτοδιαχείριση της τροφής μας.
  Πιο συγκεκριμένα οι δύο παραπάνω άξονες λειτουργούν συμπληρωματικά, στοχεύουν στην ανάδειξη και διάδοση του “πολιτισμού της καλλιέργειας” , ενώ μέσα στα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια ο οργανισμός έχει καταφέρει να αλλάξει  την καθημερινότητα της πόλης, μεταγγίζοντας της αξίες του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και την αξιοποίησή του, για μία ποιοτικότερη ζωή των κατοίκων της.
 Στοχευμένες δράσεις για την διάδοση του πολιτισμού της καλλιέργειας:
          
1. Δημιουργία και ανάπτυξη του πρώτου και μοναδικού Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου οι παραγωγοί απορριμάτων του αστικού ιστού, γίνονται παραγωγοί του δικού τους κομπόστ, το οποίο και μπορούν να χρησιμοποιούν για ιδία και δωρεάν χρήση. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης προσφέρεται εκπαίδευση των χρηστών στο κομμάτι της αυτοδιαχείρισης των απορριμάτων για χρηστικό αλλά και καλλιτεχνικό σκοπό μέσω ανοιχτών εργαστηρίων στο δημόσιο χώρο αλλά και εκθέσεων. Παράλληλα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση καθώς το δίκτυο συνεχώς επεκτείνεται σε νέα σημεία και με νέους παραγωγούς-χρήστες.
            2. Δημιουργία και ανάπτυξη της μοναδικής Ανοιχτής Τράπεζας Σπόρων στην Πελοπόννησο με πάνω από 300 ποικιλίες παραδοσιακών ειδών. Η συγκεκριμένη δράση διαφυλάττει την τοπική βιοποικιλότητα, ενημερώνει τους καλλιεργητές (εν ενεργεία και εν δυνάμει) για αντίστοιχα ζητήματα και στο πλαίσιο της έχουν διοργανωθεί μέχρι στιγμής 7 τοπικές ανταλλαγές σπόρων. Επιπλέον έχει δημιουργήσει και συνεχώς αναπτύσσει σημαντικό δίκτυο εθελοντών –σποροφυλάκων σε όλη  την  Ελλάδα. Τέλος η τράπεζα έχει ήδη συνδεθεί με αντίστοιχα εγχείρηματα στο εξωτερικό
            3.Το αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα  αποτελεί  έναν μοναδικό οικοσύστημα-χώρο πολιτισμού, παιδείας, ενημέρωσης και ποικίλων δραστηριοτήτων., μέσα στον αστικό ιστό. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό επισκέψιμο Περιαστικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα με ποικίλα εργαστήρια, εκδηλώσεις πάνω στην αει-καλλιέργεια, την οικοτεχνία, την χρήση των βοτάνων για την υγεία μας και την διατροφή μας. Στον χώρο του αγροκτήματος έχουν δημιουργηθεί καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που απευθύνονται σε σχολεία και φορείς με κύριο στόχο την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και όλους τους παραπάνω τομείς.. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό χώρο για περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές, κοινωνικές εκδηλωσεις.
            4. Μέσα στο αγρόκτημα δημιουργήθηκαν και συντηρούνται η Αγροτική Συλλογή του 

πρώην Αγροτικού Σταθμού της Μεσσηνίας καθώς και διατηρείται το πρώτο Κεραμοποιείο 

της περιοχής μας, που λειτουργούσε με υδροκίνηση. Μέσω αυτών διασώζονται βασικά 

πολιτισμικά στοιχεία του πολιτισμού της καλλιέργειας, από όπου αναδεικνύεται η σοφία των 

παλαιότερων γενεών στην διαχείριση της γης αλλά και ο σεβασμός που κατείχαν απέναντι σε αυτήν, 

δείχνοντάς μας τον δρόμο για μία ουσιαστική επαφή με την φύση μέσω της αξιοποίησή των πόρων της και όχι την

πρόσκαιρη εκμετάλλευσή της.
            Οι δράσεις στηρίζονται από συμπράξεις και συνεργασίες με τον Δήμο Καλαμάτας, το 

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ερευνητικό ίδρυμα  ΕΛΓΟ-

ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανισμών όπως 

ΕΛΛΕΤ, ΠΕΕΚΠΕ, ΚΑΝΕ, , κ.ά.. 

Βασικοί υποστηρικτές όλων των παραπάνω είναι οι πολίτες της Καλαμάτας που έχουν 

αγκαλιάσει όλες τιςπαραπάνω δράσεις και βοήθούν  ενεργά με όποιον τρόπο ο καθένας

μπορεί. "  


https://www.facebook.com/farmafifapermaculture/
http://www.rethink-project.gr/

Re:Think /// Αγρόκτημα Φοίφα