Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAYUAyQeislAxo3amFemKlIR48gVg3yT33tkSLxN5ohxsSR_f074VujvM17XCgf3gdoWSZryN1DKjM_bJ_Cwl3I1Zwy_6ZGIYKyB3uWKa4Pqa1VCP-fghOV8ZDvg9wy4iOrZOijRxFaxU/s1600/IMG_2951.JPGΟ Βουλευτής Κορινθίας, κ. Γιώργος Ψυχογιός, ορίσθηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Ν.Δ. με θέμα το Προσφυγικό στην Ολομέλεια της Βουλής , τη Δευτέρα 21 Μαρτίου. Στην Ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στα εξής σημεία:

«Είμαστε όλοι μάρτυρες της υπερπροσπάθειας που καταβάλλει αυτή η Κυβέρνηση κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν, για να αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση. Υπάρχει πλήρης συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία σχεδιάζουν την αντιμετώπιση του προσφυγικού, βρίσκουν και προετοιμάζουν χώρους φιλοξενίας σε συνεργασία με τον Στρατό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία.
Σημαντική είναι και η παρουσία αρκετών ΜΚΟ και εθελοντών, αλλά και αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και συμβάλλουν στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των προσφύγων. Επίσης, συγκινητική και ελπιδοφόρα είναι και η πρωτοφανής αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός, ο οποίος πάρα την κινδυνολογία κάποιων και τη συντονισμένη προσπάθεια να του μεταδώσουν φόβο, ρατσισμό και ξενοφοβία, στέκεται δίπλα στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους προσφέροντας απλόχερα ό,τι μπορεί.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση αναρωτιόμαστε για ένα πράγμα: Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό ζήτημα;  Εφόσον μας κάνετε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, θα έπρεπε να μας παρουσιάσετε κάποια τεκμηριωμένη και λεπτομερή αντιπρόταση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής. Αντίθετα, είτε παρακολουθείτε ως αμέτοχοι θεατές τις εξελίξεις είτε δηλώνετε με αοριστίες το τι θα κάνατε εσείς. Και χρησιμοποιείτε αοριστίες, γιατί πιθανώς κάποια στελέχη σας ίσως να μην τολμούν και δημόσια να πουν τι πραγματικά πρεσβεύουν.
Όσον αφορά στην Συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η Ελληνική Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα θετικά της σημεία, θα πρέπει να έχει στόχο να αντιμετωπίσει και τα υπαρκτά νομικά και διοικητικά ζητήματα που προκύπτουν απ’ αυτήν και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση της Γενεύης και την αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.
Επιπρόσθετα, η Ν.Δ. αναφέρει  στο κείμενο της επερώτησης περί έλλειψης ολοκληρωμένης στρατηγικής για τις επιστροφές. Εννοεί τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου, όπως λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα, σαν φυλακές με ανεπαρκέστατες δομές και συνθήκες διαβίωσης, όπου μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνταν εκεί για δεκαοχτώ μήνες και άνω, χωρίς στην ουσία να έχουν διαπράξει αδίκημα.
Δυστυχώς, τα προαναχωρησιακά κέντρα λειτουργούν και σήμερα, κυρίως λόγω των εξαιρετικών και αναγκαστικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Σημειώνεται, όμως, ότι παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υπηρεσίες ασύλου και δομές, η κράτηση πλέον εκεί δεν διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων είναι μικρότερος από αυτόν που ήταν στο παρελθόν. Τέλος, υπάρχει κοινωνικός έλεγχος από τους κατά τόπους  Βουλευτές, οργανώσεις και δομές αλληλεγγύης, που μαζί με τις ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα.
Η πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ ήταν εντελώς λάθος, γιατί αφενός έκρυβε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και σε εθνικό πλαίσιο και αφετέρου δεν ανέδειξε ποτέ το γεγονός ότι αυτό είναι ένα ζήτημα καθαρά ευρωπαϊκό.  
Αυτήν την κρίσιμη στιγμή το πρέπον θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να είχε στρέψει αυτά τα ερωτήματα προς την Ευρώπη σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες, στις οποίες, παρά τα συμφωνηθέντα, προέβησαν κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως έκανε με πρόσφατη Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι τα πάντα είναι πολιτικά και αυτό σημαίνει ότι αφενός πρέπει κανείς να παίρνει θέση με συγκεκριμένη πρόταση σε κάθε συγκυρία και αφετέρου αυτή η πρόταση να έχει ιδεολογική φόρτιση. Είναι προφανές ότι ιδεολογικά στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλα ζητήματα μάς χωρίζει μεγάλη απόσταση. Εμείς θα υπερασπιζόμαστε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Άλλωστε, σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, κάτι που πρέπει καθημερινά να το αποδεικνύουμε. Σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο θα πρέπει να συμβάλλετε και όχι να αξιοποιείτε ακόμη και θέματα τέτοιου βεληνεκούς, όπως το προσφυγικό ή μια αναφορά εκ παραδρομής ενός Υπουργού που έχει κάνει υπέρβαση στον ρόλο του, για να κάνετε μικροπολιτική και συνειδητά ή ασυνείδητα με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιείτε ξενοφοβικά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία».  

Κόρινθος, 23.03.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας