Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ ΚΩΝ. ΚΑΛΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ


Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί μια εθελοντική δέσμευση των τοπικών αρχών για μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 20% μέχρι το 2020, μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Ουσιαστικά, η ένταξη ενός δήμου στο Σύμφωνο αποτελεί μια δήλωση της πολιτικής δέσμευσής του για επίτευξη βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού.


Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ένας δήμος στο πλαίσιο της συμμετοχής του είναι η καταγραφή των εκπομπών CO2, καθώς και η ανάπτυξη και υποβολή ενός Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), εγκεκριμένου από το δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον, στις υποχρεώσεις του εντάσσεται η υποβολή Έκθεσης Αξιολόγησης, τουλάχιστον ανά διετία μετά την υποβολή του ΣΔΑΕ, με στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής του.

Αυτή τη στιγμή το Σύμφωνο των Δημάρχων γνωρίζει ευρεία απήχηση σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς πάνω από 5.800 δήμοι σε όλη την Ευρώπη το έχουν υπογράψει, εκ των οποίων 106 από την Ελλάδα.

Ο Δήμος Νεμέας αναδεικνύοντας την ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευσή του προς την κατεύθυνση του βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού, έχει προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αναμένεται να αναπτυχθεί το Σχέδιο Δράσης προκειμένου να υποβληθεί στο Σύμφωνο.

Ορισμένα από τα κυριότερα οφέλη για ένα δήμο στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Σύμφωνο των Δημάρχων είναι τα ακόλουθα:
·         Καταγραφή και παρακολούθηση όλων των ενεργειακών καταναλώσεων είτε αυτές οφείλονται σε δημόσιες είτε σε ιδιωτικές δραστηριότητες. Ειδικά σχετικά με το Δήμο, θα μπορεί να πραγματοποιείται εμπεριστατωμένη ανάλυση των ενεργειακών καταναλώσεων ανά δραστηριότητα με συνέπεια να είναι δυνατή η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς και ο προγραμματισμός κατάλληλων βελτιωτικών ενεργειών.
·         Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση μείωση των χρημάτων που δαπανώνται στους λογαριασμούς ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2 στην περιοχή.
·         Μείωση της εξάρτησης από τα στερεά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο το οποίο επιτυγχάνεται με τη επιδοτούμενη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων ώστε να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
·         Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική απασχόληση.
·         Βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της περιοχής.
·         Δημιουργία ενός υγιέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης και αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
·         Ανάδειξη του δήμου σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο αλλά κι Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα έχει ως όφελος την προβολή του Δήμου Πανευρωπαϊκά κι έμμεσα όλων των χαρακτηριστικών του όπως οι δραστηριότητές και τα προϊόντα του.

Σημαντικό πλεονέκτημα μπορεί να αποτελέσει η δυνατότητα συμμετοχής στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, δηλαδή έργων που έχουν ενταχθεί στο ΣΔΑΕ.

Οι υπογράφοντες μπορούν να επωφεληθούν από την παρότρυνση και το παράδειγμα άλλων πρωτοπόρων, αλλά και να μοιραστούν την εξειδίκευση που αναπτύχθηκε στην περιοχή τους με άλλους δήμους, καθώς παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας με πόλεις και κοινότητες από όλη την Ευρώπη. Οι επιτυχημένες δράσεις λειτουργούν ως παραδείγματα προς μίμηση, καθώς καταχωρούνται στις «Συγκριτικές Αξιολογήσεις Επιδόσεων Αριστείας», μια βάση δεδομένων βέλτιστων πρακτικών που υποβάλλονται από τους υπογράφοντες το Σύμφωνο.

Οι δήμοι, λοιπόν, μόνο εάν εργαστούν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των πλεονεκτημάτων της περιοχής τους με αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν πραγματικά.