Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Όταν κινδυνεύουν οι γίγαντες…

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
 
Μπορεί στην Ελλάδα κάποιοι θερμοκέφαλοι να θεωρούν πως αρκεί να… κοιτάξουν αυστηρά τους συνομιλητές τους για να το βάλουν όλοι στα πόδια, πλην όμως η διεθνής πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις φαντασιώσεις και τους δήθεν λεονταρισμούς τους. 
Και μπορεί κάποιοι εδώ να θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να δεχθούν αξιολόγηση από κανέναν, η διεθνής πραγματικότητα δείχνει ότι όλοι αξιολογούνται και όλοι κινδυνεύουν από τις καθιερωμένες αξιολογήσεις. 
Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, αυτός που μας αξιολόγησε και μας και μας έστειλε στα «σκουπίδια», ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος να απωλέσει το αξιόχρεο της Βρετανίας το τριπλό "Α" έχει αυξηθεί λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συγκεκριμένος οίκος είναι ο μόνος που εξακολουθεί να διατηρεί τα τρία Α στη Βρετανία, ωστόσο αυτή τη φορά υποβάθμισε την προοπτική της χώρας σε «αρνητική» από «σταθερή».
«Η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι το 2017 υποδηλώνει ότι οι οικονομικές αποφάσεις μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κομματική πολιτική απ' όσο εκτιμούσαμε μέχρι πρότινος», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο S&P.
Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για τη γηραιά Αλβιόνα. Και όπως καταλαβαίνετε, η γηραιά Αλβιόνα κινδυνεύει να υποβαθμιστεί μόνο και μόνο επειδή έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχετικά με το αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.
Υπενθυμίζω ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ιαπωνία, όταν τον περασμένο Απρίλιο ο διεθνής οίκος Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κατά μία βαθμίδα, μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της μέτρα προκειμένου να αντισταθμίσει την καθυστέρηση στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης.
Ο Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα στο Α, που είναι πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από την ανώτατη αξιολόγηση του ΑΑΑ, με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές.
Πέρυσι, και ο Moody’s υποβάθμισε την Ιαπωνία στο Α1, ένα επίπεδο υψηλότερα από την αξιολόγηση του Fitch, λόγω καθυστερήσεων στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης. 
Θυμίζω επίσης ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του τριπλού Α της Φινλανδίας, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρούνται στη σκανδιναβική χώρα.
Η Φινλανδία είναι ένα από τα λίγα μέλη της ζώνης του ευρώ που εξακολουθεί να είναι στην ανώτερη κατηγορία της πιστοληπτικής ικανότητας κατέχοντας βαθμολογία ΑΑΑ, αν και ο Standard & Poor 's υποβάθμισε την οικονομία της χώρας σε ΑΑ + τον Οκτώβριο του 2014, καθώς η φινλανδική οικονομία συρρικνώθηκε για τρία συνεχόμενα έτη και αναμένεται να παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη στα επόμενα χρόνια.
Όταν, λοιπόν, οικονομίες όπως η βρετανική, η ιαπωνική, η φινλανδική κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν ή υποβαθμίζονται, ο εγχώριος μικρομεγαλισμός δεν είναι απλά γελοίος. Είναι επικίνδυνος!

ελευθερη ζώνη