Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Θέλει... άλλον πρωθυπουργό ο Κουβέλης;


Fotis-Kouvelis
Η σημερινή εμφάνιση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, δεν ξένισε, αλλά μάλλον επιβεβαίωσε τις κεντρικές στρατηγικές επιλογές και στοχεύσεις του πολιτικού ο οποίος ηττήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη μάχη για τη διαδοχή του Αλέκου Αλαβάνου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια αποχώρησε, δημιουργώντας το δικό του κόμμα.
Είπε πολλά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάτι άλλωστε που αναμενόταν, μετά τη σφοδρή και απαξιωτική επίθεση που εξαπέλυσε πριν από μερικά 24ωρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας για “παρασιτική λειτουργία”.
Επιβεβαίωσε έτσι ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης δεν χωρούν πλέον στην Κεντροαριστερά. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να συγκατοικήσουν στην απόπειρα διαμόρφωσης προεδρικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο Φώτης Κουβέλης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που φέρνει μαζί του το Ποτάμι για τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Φυσικά, δεν… ξέχασε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στάθηκε στις αρνητικές πτυχές και στρεβλωτικά χαρακτηριστικά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που καθιστούν προβληματική την προοπτική του προς το μέλλον, και τις αντικειμενικές δυνατότητές του να συσπειρώσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ώστε να διαδεχθεί τη σημερινή κυβέρνηση στην άσκηση της εξουσίας.
Η… επιτομή του ενδιαφέροντος όσων είπε ο Φώτης Κουβέλης ωστόσο, αφορούσε τους όρους κάτω από τους οποίους θα επέστρεφε μελλοντικά σε μια κυβέρνηση πολυκομματικής συνεργασίας. Μίλησε και πάλι για άλλη νοοτροπία και φιλοσοφία άσκησης της εξουσίας, διαφορετικές ισορροπίες και στοχεύσεις.
Πίσω από την αφήγηση του Φώτη Κουβέλη, μπορεί κανείς να διαβάσει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θέτει ευθέως ζήτημα… άλλου πρωθυπουργού. Κάτι που φέρεται να είχε κάνει παρασκηνιακά το καλοκαίρι του 2013, λόγω του θέματος της ΕΡΤ, που οδήγησε τελικά τη Δημοκρατική Αριστερά στην έξοδο από την κυβέρνηση.
Μια κουβέντα άλλωστε, την οποία συντηρούν κατά καιρούς με δηλώσεις και… υπονοούμενα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Αν πραγματικά το πιστεύουν και το επιθυμούν, ας το πουν ευθέως.

ysterografa.gr