Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μέχρι την άνοιξη η "μεταβατική" περίοδος στην Αίγυπτο

fahmy
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ Φάχμι δήλωσε σήμερα ότι η μεταβατική περίοδος της κυβέρνησης της Αιγύπτου αναμένεται να λήξει «μέχρι την επόμενη άνοιξη», με την αντικατάσταση των ηγετών που διορίστηκαν από τον στρατό μετά την εκδίωξη του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.
«Προχωρούμε, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πολλούς τομείς. Μέχρι τώρα έχουν εδραιωθεί με επιτυχία οι αρχές της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας ως βάσεις της διακυβέρνησης», σημείωσε ο Φάχμι μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια οι προεδρικές, ώστε η μεταβατική περίοδος να λήξει μέχρι την επόμενη άνοιξη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της στην Τυνησία για «διαβουλεύσεις» μετά την έκκληση του τυνήσιου προέδρου για την απελευθέρωση του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε τον διπλωμάτη για «διαβουλεύσεις», διευκρίνισε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο τυνήσιος πρόεδρος Μόνσεφ Μαρζούκι, λαϊκός που έχει συμμαχήσει με τους ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν τον Μόρσι, που κρατείται σε μυστική τοποθεσία μετά την ανατροπή του από τον στρατό στις 3 Ιουλίου και κατηγορείται «για υποκίνηση σε δολοφονίες».
Εξάλλου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση, είχαν νωρίτερα σήμερα ανακαλέσει τον πρεσβευτή τους στην Τυνησία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τις δηλώσεις του Μαρζούκι.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο WAM, το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμπού Ντάμπι κάλεσε τον πρεσβευτή Σάλεμ αλ Γκουάταμ, που είναι διορισμένος στην Τύνιδα, για «διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και διμερή ζητήματα».
Η εφημερίδα αλ Χαλίτζ από την πλευρά της διευκρίνισε ότι η ανάκληση του πρεσβευτή έγινε εξαιτίας «των επιθέσεων του τυνήσιου προέδρου εναντίον της Αιγύπτου και της νέας κατεύθυνσής του την οποία τα Εμιράτα θεωρούν απαράδεκτη όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ κρατών».

υστερογραφα