Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι’ ο γάιδαρος

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Όπως συνήθως, συμβαίνουν όλα αυτά για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, στη Μυτιλήνη έχουν αυξηθεί και πυκνώσει τα κρούσματα κλοπών, που διαπράττονται από Βορειοαφρικανούς μετανάστες.
Το αστυνομικό δελτίο αναφέρει συνεχώς συλλήψεις για κλοπές πορτοφολιών, τσαντών, κινητών, ακόμη και αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με αστυνομικές αρχές, το γεγονός προκαλεί ανησυχία αφού σχεδόν 15 μήνες τώρα δεν υπήρξαν περιστατικά κλοπών από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν από τη Λέσβο.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η έξαρση οφείλεται στο γεγονός ότι χιλιάδες μετανάστες κυρίως, έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς δεν διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν κυρίως προσφυγικές οικογένειες οπότε και κατεβαίνουν στην πόλη αναζητώντας κατάλυμα, αλλά και τρόπο επιβίωσης αφού δεν διαθέτουν χρήματα ούτε καν ρούχα.
Επιπλέον, όλοι αυτοί αφήνονται ελεύθεροι αμέσως μόλις περάσει το 25θήμερο κράτησής τους χωρίς να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο.
Δηλαδή: Πρώτα, τον Μάρτιο, η κυβέρνηση πανηγύρισε για μια συμφωνία εγκλωβισμού την οποία οι ίδιοι οι σοφοί κυβερνώντες προκάλεσαν, επειδή ήσαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Και μετά, τον Απρίλιο, ψήφισε έναν νόμο ο οποίος: Κατήργησε τον νόμο που προέβλεπε ότι η παράνομη είσοδος στη χώρα αποτελεί αδίκημα, προέβλεπε μόνο ανοιχτές δομές και όχι και κλειστές, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν κάνει καμιά διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και προβλέπει κράτηση μόνο για τις πρώτες 25 ημέρες και απελευθέρωση όλων ακόμη και αν στο μεταξύ δεν έχει εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.
Με λίγα λόγια, το «μπάτε σκύλοι αλέστε» συνεχίζεται κανονικά.
Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι’ ο γάιδαρος!
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε (2 Μαΐου) πως η Ελλάδα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει «κάποιες ελλείψεις» στα εξωτερικά της σύνορα, ώστε να είναι «δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».
Μας είπε δηλαδή με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι τα σύνορα έκλεισαν με απόφαση των εταίρων μας στην ΕΕ (και όχι μονομερώς από την ΠΓΔΜ, όπως αρέσκεται να διατείνεται η κυβέρνηση). Και ότι αυτά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Νοέμβριο!
Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η ευαρέσκεια του Βερολίνου, που σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνει πως η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία λειτουργεί ικανοποιητικά!
Φυσικά, αφού έχουν μεν μειωθεί οι ροές προς την Ευρώπη, αλλά η συμφωνία εγκλωβίζει τους μετανάστες στα νησιά – με τις γνωστές συνέπειες.
Κατά τα λοιπά, οι εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι ενδιαφέρονται μόνο για ένα πράγμα: Ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα που έρχονται για τους πρόσφυγες.
Όπως επανειλημμένα αναφέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (πρωθυπουργός, υπουργός, εκπρόσωπος), επιδίωξή τους είναι τα χρήματα να τα διαχειρίζεται το Κράτος (δηλαδή οι ίδιοι!) και όχι ο Ερυθρός Σταυρός και οι μεγάλες και αναγνωρισμένες ΜΚΟ.
Όπως ο κ. Κυρίτσης είπε, «ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης».
Ο δε κ. Μουζάλας, κατά τη συνάντησή του (στις 20 Απριλίου) με τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων ΜΚΟ, είπε πως υπάρχει πρόθεση να διευρυνθεί ο κατάλογος των συνεργαζόμενων οργανώσεων χωρίς… να αποκλεισθούν οι μεμονωμένοι εθελοντές.
Μ’ αυτά ασχολούνται. Και όχι με το γεγονός ότι πενήντα μέρες τώρα δεν μπορούν να ανοίξουν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.
Γι’ αυτό και το «ορόσημο» του Πάσχα για την εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά, πέρασε άπραγο…

elzoni,gr