Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη του πρώην Προέδρου της ΝΔ και Βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στη Δημοσιογράφο κα. Κάτια Μακρή στο ραδιόφωνο Real fm

Συνέντευξη στην Δημοσιογράφο κα. Κάτια Μακρή στο ραδιόφωνο Real fm
Δημοσιογράφος:
Πολύ δύσκολη ημέρα σήμερα κύριε Πλακιωτάκη, ήταν που ήταν βαριά η ατμόσφαιρα, έγινε και αυτό στην Κινάρα και βάρυνε πολύ το κλίμα.
                                       
Πλακιωτάκης:
Είναι μια ημέρα πένθους για ολόκληρη τη χώρα και για τις ένοπλες δυνάμεις και επειδή μιλώντας και ως πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, έχω αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν , θέλω να απευθυνθώ και στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου, εκφράζοντας την βαθιά μου θλίψη και την αμέριστη συμπαράστασή μου.
Είναι πραγματικά μια μαύρη σελίδα σήμερα και για τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και για τη χώρα συνολικά.
Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα δύσκολο.


Δημοσιογράφος:
Βρήκε πάλι την ευκαιρία η Τουρκία ουσιαστικά ακόμα και με αυτό το πολύ τραγικό δυστύχημα να θέσει ξανά ζήτημα γκρίζων ζωνών.

Πλακιωτάκης:
Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Καταρχήν συζητείται σήμερα στο ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο εμπλοκής του για την αντιμετώπιση της κρίσης….

Δημοσιογράφος:
Δεν είναι πια ενδεχόμενο είναι πια βεβαιότητα.

Πλακιωτάκης:
Αυτή την στιγμή, έγινε μια συζήτηση μεταξύ της κα. Μέρκελ και της Τουρκίας, για εμάς, χωρίς εμάς. Η λύση στην κρίση δεν είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Για να ξέρουμε τι λέμε.
Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία, συλλογικής άμυνας, στην περίπτωση της μεταναστευτικής κρίσης, δεν υπάρχει κανένα διακύβευμα, ένοπλης επίθεσης σε κράτος μέλος της συμμαχίας ή διαφύλαξη της ελευθερίας και της ασφάλειας κάποιου κράτους μέλους  όπως ορίζει το καταστατικό του ΝΑΤΟ .
Το θέμα είναι καθαρά Πολιτικό, Ευρωπαϊκό και Ανθρωπιστικό.
Βασικός υπεύθυνος φορέας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας, για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων είναι η Frontex.
Δημοσιογράφος:
Γιατί δεν ενισχύθηκε η Frontex , γιατί δεν ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή και η ίδια η Ευρώπη καταφεύγει στο ΝΑΤΟ;

Πλακιωτάκης:
Είναι μια τακτική του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος αποκλείστηκε από τις συγκεκριμένες συζητήσεις, Γερμανίας-Τουρκίας, είναι μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και δημιουργεί κινδύνους, για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Και εύχομαι  πραγματικά, να μην βρεθούμε προ απροόπτου διεθνών και εθνικών εξελίξεων, προσέξτε, πότε γίνεται η συγκεκριμένη ενέργεια, όταν η Τουρκία, αντιμετωπίζει προβλήματα με την Συρία και το Ιράκ, εξάγει κατά την συνήθη τακτική, την συγκεκριμένη κρίση και ανοίγει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας.
Την ίδια περίοδο, σήμερα, η Τουρκία εκδίδει ΝΟΤΑΜ, ουσιαστικά απαγορεύει την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο, δηλαδή αμφισβητεί τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Την ίδια ώρα, το επόμενο εξάμηνο, Τούρκος Ναύαρχος θα εποπτεύει το Αιγαίο.

Δημοσιογράφος:
Εμείς το αρνούμαστε λέμε να παραμείνει ο Γερμανός.

Πλακιωτάκης:
Καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια αλληλουχία γεγονότων, που μόνο τυχαία δεν είναι. Για αυτό και επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε κίνδυνο, μάλιστα ως πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, γνωρίζω πάρα πολύ καλά, τι σημαίνει να αμφισβητούνται τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα .
Να αμφισβητείται ο πολιτικός ρόλος της ευρωπαϊκής ένωσης για ένα θέμα αμιγώς πολιτικό.  
Προσέξτε, στη Frontex, δεν έχει κανένα ρόλο η Τουρκία, ενώ μέσω του ΝΑΤΟ αυτή την στιγμή, κινδυνεύουμε να έχουμε συνδιαχείριση του Αιγαίου.
Αυτή την στιγμή, έχουμε συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα, που οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων .
Γιατί  για παράδειγμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο κύριος Τσίπρας δεν δέχτηκε την ενίσχυση της Frontex; Γιατί είναι ένα ερώτημα και γιατί τώρα εμπλέκουμε το ΝΑΤΟ άρα εμπλέκουμε και την Τουρκία σε θέματα του Αιγαίου

Δημοσιογράφος:
Είπατε κάτι που φαντάζομαι ότι ο περισσότερος κόσμος θα έχει στο μυαλό του. Γιατί δεν συνεννοείστε μεταξύ σας;

Πλακιωτάκης:
Είναι ένα πεδίο μπροστά στον εθνικό κίνδυνο που μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δηλαδή για παράδειγμα από κοινού, να επιδιώξουμε την ενίσχυση της  Frontex. Εδώ είναι ένα πεδίο, που θα μπορούσαν να συνεννοηθούν τα πολιτικά κόμματα.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά. Το θέμα μας είναι αμιγώς πολιτικό, ευρωπαϊκό, ανθρωπιστικό και με βάση τα χαρακτηριστικά και τους όρους της συμφωνίας, και με βάση το άρθρο 51 της συνθήκης των ενωμένων εθνών, το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά ως προς την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα .

Δημοσιογράφος:
Να συνεννοηθούμε . Από την άλλη βλέπω και από εσάς, μια τακτική που κλιμακώνει την ένταση τις τελευταίες ημέρες.
Για παράδειγμα η πρόταση του κύριου Μητσοτάκη, για απόσυρση του ασφαλιστικού είναι μια πρόταση που κλιμακώνει.

Πλακιωτάκης:
Κυρία Μακρή,
Έχετε δει εσείς από την πλευρά της κυβέρνησης, τους τελευταίους τρεις μήνες, ζήσαμε και ζούμε, σουρεαλιστικές καταστάσεις.
 Έχετε δει εσείς από πλευράς κυβέρνησης, καμία διάθεση συνεννόησης, ή  διαλόγου;
Να σας θυμίσω μήπως, το τελευταίο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπου ουσιαστικά ο κύριος Τσίπρας, σε μια έκρηξη επικοινωνιακής προσπάθειας, προσπάθησε να καταστήσει όμηρο τη Ν.Δ. και τα κόμματα τις αντιπολίτευσης.
Εδώ όταν λέμε, για διάλογο ή συνεννόηση….
Ο διάλογος προϋποθέτει, συγκεκριμένους όρους, εδώ ο κ. Τσίπρας τι θέλει συνεχώς,  επιθυμεί να συμφωνούμε με τις δικές του πολιτικές.
Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές προτάσεις, χρειάζεται να τις δούμε, να τις συζητήσουμε, γιατί η κυβέρνηση εμφανίζει μια αφοριστική λογική.
Εδώ κατέθεσε ένα ασφαλιστικό, χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη αναλογιστική, χωρίς να είναι μια κοστολογημένη πρόταση, έφερε ένα ασφαλιστικό, το οποίο γνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμο, εάν δεν συνδέσουμε το ασφαλιστικό με την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Μπορεί φέτος να πάρουμε μέτρα, αλλά του χρόνου αναγκαστικά, θα πάρουμε νέα μέτρα.
Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι πρέπει να συνεννοηθούμε.
Στα μεγάλα μέτρα, καταθέσαμε προτάσεις και η κυβέρνηση τις αρνήθηκε , εδώ καταστρέφεται ο ιδιωτικός τομέας, και εμείς τι θέλετε να κάνουμε, να σιωπήσουμε;
Υπεύθυνη αποκλειστικά, για τις εξελίξεις που θα έχουμε από εδώ και πέρα είναι η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Εδώ η χώρα και μετά τα σημερινά γεγονότα, βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες και δυσμενείς εθνικές συνθήκες , αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει.
Δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας.
Η διατήρηση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων, για μένα είναι υψίστης σημασίας ζήτημα, και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε συνολικά οι πολιτικές δυνάμεις .

Δημοσιογράφος:
Και ένα άλλο θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες

Πλακιωτάκης:
Είναι κατάφορη παραβίαση του συντάγματος. Τις άδειες, κυρία Μακρή, θα τις καθορίσει η αγορά, όχι η κυβέρνηση. Μου δίνετε η αίσθηση καμία φορά, ότι ζω στη Βόρεια Κορέα

Δημοσιογράφος:
Από την άλλη όμως, η κυβέρνηση λέει, ότι από την στιγμή που δεν συμφωνήσατε με το Εθνικό Συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης , θα προχωρήσω….

Πλακιωτάκης:
Η ΝΔ είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει τη στάση της .
Είχαμε πει, ότι όλες οι αρμοδιότητες, η διαγωνιστική διαδικασία, οι άδειες, θα πρέπει να μεταφερθούν από τον υπουργό επικράτειας στο ΕΣΡ.

Που με βάση και το σύνταγμα, είναι η μόνη ανεξάρτητη αρχή, η οποία μπορεί να διενεργεί τη διαγωνιστική διαδικασία, και από εκεί και πέρα, να συμφωνήσουμε και στην σύνθεση του συμβουλίου, αυτό είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή και για αυτό επιμένουμε.