Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Δήλωση του Συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα



Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2016

«Οι κυβερνητικές ιδεοληψίες
μπλοκάρουν τις αποκρατικοποιήσεις και ακυρώνουν τις επενδύσεις»


Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη, συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Δυστυχώς όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης είναι πενιχρά. Κυβέρνηση η οποία, και σε αυτό το πεδίο, είναι “εγκλωβισμένη” ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που η ίδια προκάλεσε.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστερούν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015:

σε εκατ. ευρώ
2014
2015
Πραγματοποίηση
Πραγματοποίηση
Εκτίμηση (Προϋπολογισμός 2016)
Εκτίμηση
(Προϋπολογισμός 2015)
Έσοδα αποκρατικοποιήσεων
384
254
268
577

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία επί του θέματος έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και έχουν οδηγήσει πολλές επενδύσεις,  είτε στην ακύρωση, είτε στην “κατάψυξη”. 

Με την ερώτησή μας ζητάμε πλήρη ενημέρωση για το λόγο που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, για το αν εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων ύψους 1.993 εκατ. ευρώ το 2016 και για τη φάση υλοποίησης που βρίσκονται διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων μετά τις συνεχείς, δημόσιες, αντιπαραθέσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και τα εμπόδια που θέτουν και τις αντιφατικές δηλώσεις που κάνουν Υπουργοί της Κυβέρνησης».