Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Πέθανε ο Ζάκ Ιακωβίδης...

 














Πέθανε ο συνθέτης Ζάκ Ιακωβίδης  
Ο ογκόλιθος της μουσικής για την επιθεώρηση και τον ελληνικό κινηματογράφο , για την μεταπολεμική Ελλάδα όπως τον χαρακτηρίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Ο Ζακ Ιακωβίδης λάμπρυνε το ελληνικό τραγούδι με πρωτότυπες, για την εποχή του, μελωδίες γράφοντας όχι μόνο ελαφρά τραγούδια, αλλά και κομμάτια ρεμπέτικου ύφους, φεστιβαλικά, έντεχνα, ποπ, σατιρικά, δραματικές μπαλάντες, λαϊκά και θεατρικά.


Έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε στίχους του Μίνου Μάτσα.Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η «Αγαπούλα» με τον Φώτη Πολυμέρη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Κούλα Νικολαϊδου, Νίκο Γούναρη, Τώνη Μαρούδα. Τριτοετής της Φυσικομαθηματικής Σχολής διέκοψε τις σπουδές του για να καταταγεί εθελοντής στο στρατό, κερδίζοντας μια θέση στην μπάντα της χωροφυλακής. Μετά την απόλυσή του συνεργάσθηκε με τον Νίκο Μουρκάκο, που είχε φωνή βελούδινη. Η μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού Καίτη Μπελίντα τον μύησε στην επιθεώρηση ..
Ακολούθησαν επιτυχίες με την Μαριάνα Χατζοπούλου, τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Παμέλα, τη Βέμπο, τη Μαίρη Λίντα, τη Τζένη Βάνου . Ξεχωριστή η συνάντησή του με τον Πάριο που του έγραψε το σουξέ «Την αγαπούσα παραδέχομαι’’.
Κάτι σαν φλάς σε σημαδιακές στιγμές της πορείας του ξεχωριστού δημιουργού, υπάρχουν στο βιβλίο του Κώστα Παπασπήλιου στιγμές σημαντικές και άγνωστες. Ενώ στο τέλος υπάρχει μια εκτεταμένη επιλογή με τις επιτυχίες του, τα ονόματα των ερμηνευτών και των στιχουργών. Από το κλασικό και παιγνιώδες «Να το πάρεις το κορίτσι», μέχρι το εξωτικό «Σαν λουλούδι πλάνο μαγικό». Από το μποέμικο «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί» του Χριστάκη, μέχρι το λυρικό «Σαν της γαρδένιας τον ανθό» του Τόλη Βοσκόπουλου.
Ο Ζακ Ιακωβίδης γεννημένος το 1925, εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του έμπορος, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πουλώντας οικιακά και γραμμόφωνα. Μεγάλωσε στη γειτονιά της τότε πλατείας Αγάμων, σήμερα πλατεία Αμερικής . Ηταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Αλλά ο πόλεμος ειχε άλλα σχέδια για εκείνον. Στην κατοχή όλη η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν. Έζησε σε φριχτές συνθήκες αλλά κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από τρία βασανιστικά χρόνια. Ο Ζακ Μπενβενίστε όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό ,τα δε τραγούδια του ερμηνεύονται από τις σπουδαιότερες φωνές και σήμερα…

avecnews.gr