Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Οσονούπω υπογράφουμε την οριστική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία»



«Τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες την εκπληρώσαμε με συνέπεια στο ακέραιο. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το διεθνή διαγωνισμό και οσονούπω υπογράφουμε την οριστική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της προσωρινής μεταβατικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στη θέση Μεγαβούνι και την αρνητική γνωμοδότησή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015.

Απαντώντας στο ερώτημα για το χρόνο συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης τόνισε ότι «περιμέναμε να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος σε μορφή τέτοια ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε άποψη. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ελλιπής, απουσιάζουν βασικά στοιχεία και γι’ αυτό εκφράζουμε την αρνητική μας θέση».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε επίσης την καθαρή άποψη όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και για το αίτημα του Δήμου Τρίπολης για παράταση της έκτακτης ανάγκης, με δεδομένο ότι ο Δήμος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη τρία χρόνια χωρίς να έχει διορθωθεί τίποτα, αφετέρου με το αίτημά του ζητά παράλληλα τη νομιμοποίηση του τρόπου διαχείρισης στον Άγιο Βλάση.
«Έχουμε ενστάσεις γιατί δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση του χώρου εναπόθεσης σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων στον Άγιο Βλάση, όπου στόχο είχε τη μεταφόρτωση σε νόμιμο χώρο, όπως άλλωστε προέβλεπε η υγειονομική διάταξη που είχε εκδοθεί. Στην ουσία πρόκειται για νέο επιφανειακό ΧΑΔΑ και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ, μετά από καταγγελίες και αυτοψίες των υπηρεσιών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι τηρείται σιγή ιχθύος για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.
«Που είναι ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ο οποίος θα αδειοδοτούσε τον Άγιο Βλάση, το Μεγαβούνι; Γιατί δεν ακούγεται τίποτα για την Αγία Τριάδα και για τον Άγιο Βλάση; Είναι περιβαλλοντικές βόμβες που απειλούν την πόλη» τόνισε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «δεν έχω ακούσει την άποψη του Σύριζα και του κ. Υπουργού για το θέμα της παράτασης της έκτακτης ανάγκης για την Τρίπολη. Στην απέλπιδα ιστορία του ο Σύριζα χρησιμοποίησε την οικολογία για να δικαιολογήσει την πολιτική του ύπαρξη».
«Δικαιώθηκα απολύτως όταν έλεγα ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε ότι «ο νέος ΕΣΔΑ δεν έχει καμία νομιμοποίηση, όπως άλλωστε αναφέρει στην απόφασή του το Ελεγκτικό συνέδριο, ούτε έχει ψηφιστεί στη Βουλή, όπως υποστήριζαν στελέχη του Σύριζα. Ξέρετε τι έπαθε στις 4 Νοεμβρίου ο κ. Τσιρώνης στη συνάντησή του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Απορρίφθηκε το σχέδιό του γιατί δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».     
«Για μια φορά ακόμα ο βασιλιάς είναι γυμνός, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αντιπολίτευση, παρά μόνο ακούγεται ένα κλαψούρισμα όσων θεωρούν ότι βρίσκονται μαζί με την κυβέρνηση και διαθέτουν τη δύναμη να βλάψουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο σεβασμός σας προς τη δικαστική εξουσία, όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ασχολείστε μόνο με την προσπάθεια σπίλωσης και τα ψέματα».
Σχολιάζοντας τη στάση Δημοτικών αρχών σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι οι Δημοτικές αρχές δεν έλυσαν όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα, αντίθετα δημιούργησαν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα σε ρέματα, δάση και βουνά.
«Από την πρώτη στιγμή τόνισα την ανάγκη εφαρμογής του μόνου νόμιμου κανόνα, του ΠΕΣΔΑ, αλλά καμία Δημοτική αρχή δεν το έκανε. Ούτε τα στοιχειώδη δεν έκαναν. Όταν μάλιστα επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είπαν ότι φταίει η Περιφέρεια γιατί δεν έχει ολοκληρώσει το έργο. Τώρα πάλι λένε ότι θέλουν να πάρουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού βέβαια τους έταξε ο Υπουργός χρήματα. Γι’ αυτό αντέδρασαν τώρα, γιατί νόμισαν ότι θα διαχειριστούν χρήματα. Διαχειρίστηκαν και στο παρελθόν χρήματα, αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Τώρα πάλι κατάλαβαν ότι ήταν ψέματα ότι θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως τους υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός. Ήταν ξεκάθαρα πολιτική απάτη» τόνισε ο κ. Τατούλης.
«Η πολιτική της ανακύκλωσης δεν έχει καμία σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης «ευθύνη που ανήκει στις Δημοτικές αρχές, οι οποίες δήλωσαν την αδυναμία τους και γι’ αυτό ο ΦΟΔΣΑ έδωσε το δικαίωμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μας δώσει την αρμοδιότητα. Εμείς ήμασταν πρόθυμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη, είχαμε σχέδιο για τον τρόπο και μάλιστα ανοίξαμε νέους δρόμους, όπως με την ιδιωτική χωροθέτηση».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε, με αυξημένη πλειοψηφία, αρνητικά στη ΜΠΕ, πλην της παράταξης Πελοπόννησος Πρώτα, η οποία ψήφισε λευκό και της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε δική της πρόταση.