Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ ενώ η «εσωκομματική αντιπολίτευση» βράζει

Η μεγάλη μάχη του Τσίπρα απέναντι σε Μέρκελ και Ολάντ - Τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός - Πρόταση `βόμβα` από δανειστές για τον ΦΠΑ Περίπου στις 22:00 αναμένεται να ολοκληρωθεί το δείπνο εργασίας με το οποίο ξεκινούν στις 20:00 οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Λετονία. Ακολούθως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα να συναντηθεί με τους δύο Ευρωπαίους πολιτικούς με την ελπίδα να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της. Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην πρωτεύουσα της Λετονίας με αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής αεροπορίας. Συνοδευόταν από τους υπουργούς Ν. Παππά, Ευκλ. Τσακαλώτο, Ν. Χουντή, τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, τον Διπλωματικό του σύμβουλο  Β. Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γραφείο Τύπου Θ. Μιχόπουλο.
Την ώρα, όμως, που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Ρίγα για να κρατήσει «λεπτές» ισορροπίες με τους Ευρωπαίους εταίρους,  «εσωκομματική αντιπολίτευση» βράζει και του ζητάει να μην κάνει βήμα πίσω.

Σε αυτό το κλίμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η συμφωνία που θα πετύχει η ελληνική κυβέρνηση «θα έχει μέτρα που θα στεναχωρήσουν τον κόσμο».

«Η συμφωνία στα πλαίσια της 20ης Φλεβάρη, η έντιμη, φαίνεται ότι είναι ανέφικτη και επιμένω για δύο μήνες. Δεν την βλέπω ότι μπορεί να είναι έντιμη, άρα αυτό το οποίο διεκδικούμε είναι λιγότερο επώδυνη συμφωνία για τον λαό, την Αριστερά κι όλους μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η συμφωνία είτε μικρή είτε μεγάλη θα περιλαμβάνει και τα τέσσερα σημεία «συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού και του ασφαλιστικού».
«Προειδοποιητικές βολές» προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε λόγο για σχέδια «άνευ όρων επιταγής της χώρας, τα οποία ετοιμάζουν οι δανειστές» σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα ΙΣΚΡΑ της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιεύματα του ξένου τύπου επικαλούμενα δηλώσεις ανώτατων στελεχών, υποστηρίζουν πως εξετάζεται σοβαρά σχέδιο τετράμηνης παράτασης με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την γερμανική Sueddeutsche Zeitung και τον βρετανικό Guardian η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει "ανάσα" τεσσάρων μηνών και να προετοιμάσει μια περιεκτική λίστα μέτρων για μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

"Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας με προσεκτικό τρόπο και έχοντας εξετάσει τα πράγματα, το περιέγραψε ως ένα πιθανό αποτέλεσμα που συζητείται πολύ σοβαρά", ανέφερε πηγή στην ανταποκρίτρια του "Guardian", Helena Smith. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας και της Ελλάδας, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.
 
ape