Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

«Πόλεμος» στα Σκόπια, φωτιά στα Βαλκάνια! Πολύνεκρη σύρραξη με αλβανικής καταγωγής τρομοκράτες

«Πόλεμος» στα Σκόπια, φωτιά στα Βαλκάνια!
Φωτιά κινδυνεύει να ξαναπάρει η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων μετά την πολυαίμακτη επιχείρηση δυνάμεων της ΠΓΔΜ κατά εξτρεμιστών αλβανικής καταγωγής στην πόλη Κουμάνοβο, 40 χιλιόμετρα βορείως των Σκοπίων και 15 από τα σερβικά σύνορα. Ήταν η χειρότερη έξαρση βίας μετά τη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις Σλάβων και Αλβανών της ΠΔΓΜ και παραχωρήθηκαν δικαιώματα στο αλβανόφωνο 30% του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι τελευταία πληθαίνουν οι φωνές σε Τίρανα και Κόσοβο υπέρ μιας «Μεγάλης Αλβανίας», η Ε.Ε. εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και ζήτησε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια δήλωσε λύπη για τους «νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες», αν και οι Αρχές των Σκοπίων δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν μια γυναίκα με το παιδί της.

Υπενθυμίζεται ότι από το έδαφος της ΠΓΔΜ και της Σερβίας σχεδιάζεται να περάσει ο ρωσικός αγωγός Turkish Stream, στον οποίο αντιδρούν έντονα οι Αμερικανοί - που επιπλέον φέρονται να πριμοδοτούν παρασκηνιακά το σενάριο της «Μεγάλης Αλβανίας». Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, ζητώντας να εξεταστούν πλήρως τα περιστατικά.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
jpapadatos@e-typos.com