Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΕ 5.493 «ΛΕΥΚΕΣ» ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το έργο ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το φθινόπωρο του 2012,  παρέλαβε το έργο ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, απενταγμένο και εκτός χρηματοδότησης και ξεκίνησε μία πολύμηνη προσπάθεια επανασχεδιασμού, επανέγκρισης και επανένταξης για χρηματοδότηση του έργου.
Ένα έργο το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα μειώσει το «ψηφιακό χάσμα» των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και θα δώσει τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε αναβαθμισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες σε πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες. Ένα έργο, το οποίο όταν είχε εξαγγελθεί από τον Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το χλευάσει.
Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης - σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, τότε ΠΑΣΟΚ- σε γραπτή απάντησή του σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, περιορίστηκε ν’ αναφερθεί στην έναρξη υλοποίησης του έργου που είναι εντός του 2015 και αγνόησε οποιαδήποτε αναφορά στο σχεδιασμό, στη διασφάλιση της χρηματοδότησης και στην πολιτική επιλογή να υλοποιηθεί ένα μείζονος σημασίας έργο υποδομής που θα προσφέρει στην ολοκλήρωση του τη δυνατότητα ταχύτατης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περίπου 5.500 «λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας».
            Για την αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης, παρέλαβαν το έργο με υπογεγραμμένες τις συμβάσεις ΣΔΙΤ από το Δεκέμβριο 2014 και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εποπτεύσουν την υλοποίηση του, εφόσον ξεκινήσει το έργο.
Αντί όμως ο κ. Σπίρτζης να «επαίρεται» για έργα που σχεδίασε και ολοκλήρωσε μέχρι και τη συμβασιοποίηση τους η προηγούμενη Κυβέρνηση και για τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά, οφείλει να απαντήσει γιατί η σημερινή κυβέρνηση και αυτός προσωπικά καθυστερούν την οριστική δρομολόγηση άλλων σχεδιασμένων έργων ευρυζωνικότητας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στερώντας τους πολίτες από βασικές υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και θέτοντας σε κίνδυνο απώλειας εκατομμύρια ευρώ.
            Προτίθεται και πότε ο κύριος Υπουργός να δρομολογήσει την έναρξη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου προϋπολογισμού 15.000.000 με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση;
Και επειδή οι χρόνοι υλοποίησης του ΕΣΠΑ εκπνέουν (31.10.2015) μήπως η καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών προδικάζει την απόφαση του κ. Υπουργού να στερήσει τη δυνατότητα στους Δήμους της Χώρας να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες internet σε δημόσιους χώρους και ταυτόχρονα να απολεστούν εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση;
Μένει να μας αποδείξει εμπράκτως και όχι με εξαγγελίες και ευχάριστες συνεντεύξεις ότι αυτό που λέει το εννοεί και ότι σύντομα, δωρεάν Ίντερνετ, θα απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες, σε όλη την Επικράτεια.»