Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Οι αγορές προβλέπουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

greek-economy
Η χθεσινή εφιαλτική ημέρα για την ελληνική οικονομία, τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 180 βουλευτές, και κατά συνέπεια τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, από τη στιγμή που σε διεθνές επίπεδο έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι η τρόικα δεν έκανε κανένα “χατίρι” της κυβέρνησης Σαμαρά, αντιθέτως τη στρίμωξε πολιτικά, και κάθε άλλο παρά διευκόλυνε τις κινήσεις της, οδηγώντας τελικά στην αναγκαστική επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ώστε στη συνέχεια να επισπευστούν και οι πρόωρες εκλογές.
Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις περί σταθερού και παγιωμένου προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές κατανοούν ότι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα θα είναι δύσκολη, μέχρι η καινούρια κυβέρνηση να βρει την ισορροπία στη σχέση της με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.
Γι’ αυτό και η τρόικα διαμόρφωσε την αμυντική στρατηγική της επέκτασης του Μνημονίου αρχικά για 2 μήνες, και στη συνέχεια για άλλους 4 το λιγότερο, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2015, που εκτιμάται ότι θα έχει ξεκινήσει η “επόμενη μέρα” για την Ελλάδα μετά τις πρόωρες εκλογές, να μην υπάρχει πρακτικός κίνδυνος για τη χρηματοδότηση της χώρας, με φόντο και το ομόλογο που λήγει και θα πρέπει να πληρωθεί τον Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η χθεσινή αντίδραση μαρτυρά ότι οι αγορές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει 180 βουλευτές, προκειμένου να εκλεγεί από τη σημερινή Βουλή ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αντιθέτως, προβλέπουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2015, και… παίρνουν τα μέτρα τους.

Λάζαρος Καλλιανιώτης /  ysterografa.gr