Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Η "περίεργη" εισήγηση Βενιζέλου για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos
Στο πολιτικό ρεπορτάζ κυριαρχεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες το αυτοκαταστροφικό για την κυβέρνηση σενάριο κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών, που προσφέρει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου στο πρώτο κόμμα, και μάλιστα στη σκιά σχετικών σκέψεων ή ακόμη και εισήγησης του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρίχνει στο τραπέζι το θέμα αυτό, καθώς αντίστοιχη πρόθεση είχε διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν.
Τότε, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε κόψει τη σχετική συζήτηση, όπως είχαν κάνει και κορυφαία στελέχη της Κεντροδεξιάς, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να… ξανακόψει την όρεξη του ΠΑΣΟΚ, κατανοώντας εκείνος περισσότερο από κάθε άλλον, πόσο διαβρωτικά για την κυβέρνηση και τη βιωσιμότητα της παραμονής της στην εξουσία θα λειτουργήσει μια τέτοια απόφαση αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Τη στιγμή που το κοινωνικό κλίμα είναι δυσμενές για την κυβέρνηση, και ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να κεφαλαιοποιήσει με νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, το προβάδισμα 4% που απέκτησε στις ευρωεκλογές του Μαϊου, αλλά και το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργούνται έκτοτε.
Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τάχθηκε κατά του ενδεχομένου αλλαγής του εκλογικού νόμου, μιλώντας ακόμη και για… νοοτροπίες Κουτσόγιωργα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι… τι έχει στο μυαλό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτοντας τη συγκεκριμένη πρόταση. Και πόσο μια… μπαχαλοποίηση της επόμενης Βουλής, θα βοηθούσε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να επιβιώσει πολιτικά, και να διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε ακόμη μια κυβέρνηση πολυκομματικής συνεργασίας. Εννοείται… και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ysterografa.gr