Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Eπανέλεγχος συμβάσεων: Τα υπουργεία και οι δήμοι που θα περάσουν από «κόσκινο» – Κίνδυνος να διπλασιαστούν οι απολύσεις

 
Από τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και από δέκα μεγάλους δήμους της χώρας ξεκινάει ο επανέλεγχος της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) βρίσκονται σε πρώτη φάση συνολικά 5.300 συμβάσεις και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Κωνσταντίνο Ασκούνη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, «η επιλογή των ανωτέρω φορέων και δήμων έγινε με αποκλειστικό κριτήριο τον συνολικό αριθμό μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτούς».
Επισημαίνεται ότι, πέραν των υπουργείων Πολιτισμού, Υποδομών-Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δήμοι που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα και ελέγχονται από το ΣΕΕΔΔ είναι οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πατρέων και Ρεθύμνου.
Ο κ. Μητσοτάκης με την επιστολή που απέστειλε στον κ. Ασκούνη ζητεί τη συνδρομή του για την απρόσκοπτη διενέργεια των ελέγχων καθώς, όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων δέχονται πρόθυμα να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των ελεγκτών, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτές των Δήμων Πειραιά, Ζωγράφου, Πάτρας και του Χαλανδρίου όπου «υπάλληλοι που δηλώνουν συνδικαλιστές με τη δημόσια και πέρα από κάθε λογική προτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρακωλύουν τους ελέγχους κατά παράβαση των προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες η όποια παρακώλυση συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τα προβλήματα στους συγκεκριμένους δήμους «μεμονωμένα περιστατικά», ωστόσο «επειδή θα μπορούσαν να γενικευθούν», ζητεί από την ΚΕΔΕ «στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επανελέγχου και την εξάλειψη των ως άνω αρνητικών φαινομένων».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ορατός είναι ο κίνδυνος να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των υπό απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα επιμένει να αρνείται να εντάξει στο μνημονιακό στόχο των 6.500 απολύσεων τους περίπου 7.000 συμβασιούχους, των οποίων καταργούνται οι προσωρινές διαταγές παραμονής στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.
Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα την φέρει προ πολύ δύσκολων αποφάσεων. Διότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχει καταστεί σαφές από την ηγεσία του υπουργείου κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει διατυμπανίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσει μέχρι κεραίας τα προαπαιτούμενα.

 aftodioikisi.gr