Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ομιλία Χρίστου Δήμα σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ

Εμφάνιση φωτογραφία βολος.JPG
Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ίδρυμα Konrad Adenauer στον Βόλο με τίτλο «Ευρώπη; Όχι ευχαριστώ» ήταν κεντρικός ομιλητής ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Εκεί, ο Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι η Ε.Ε. σήμερα αμφισβητείται από τους πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζει τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές προκλήσεις.
 Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ε.Ε. καλείται να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη αλλά παράλληλα να αντιμετωπίσει την αυξημένη ανεργία (κυρίως των νέων) και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Όπως χαρακτηριστικά: ανέφερε «Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν αισθάνονται την Ε.Ε. ως κάτι προσιτό και ως κάτι που μπορούν να προσεγγίσουν. Υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και των πολιτών των κρατών-μελών.
Είναι απαραίτητη ανάγκη να κάνουμε την Ε.Ε. πιο κατανοητή στους πολίτες.» Υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την αλλαγή των θεσμών της ΕΕ θα ξεκινήσει μετά τις Ευρωεκλογές ως αποτέλεσμα της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επανέλαβε την πάγια του θέση για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές και στην Ελλάδα και ότι μετά τις Ευρωεκλογές πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστος Δήμας το επαναλαμβάνει αυτό εδώ και ένα χρόνο, σχεδόν σε κάθε του ομιλία στην Βουλή.
Ειδικότερα υποστηρίζει την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για θέματα που δεν σχετίζονται με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, την λειτουργία μη-κρατικών πανεπιστημίων, την επανεξέταση της μονιμότητας και την κατοχύρωση της αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα, την θέσπιση αναλογικότερου αλλά και σταθερού εκλογικού νόμου, την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και κυρίως την αποφυγή διάλυσης της Βουλής, αλλά και των αρμοδιοτήτων του.