Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Πέτρος Τατούλης "Το μέλλον της χώρας είναι η Νέα Ελλάδα των Περιφερειών"

Εμφάνιση P5020005.JPG


"Το μέλλον της χώρας είναι η Νέα Ελλάδα των Περιφερειών" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του 8ου Αρκαδικού Πανοράματος και τόνισε ότι "η ενίσχυση της περιφερειακής τοπικής μας οικονομίας αποτελεί την ασφαλέστερη οδό εξόδου της χώρας από την κρίση και σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος".
"Η διοργάνωση για 8η φορά του Αρκαδικού Πανοράματος, δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δείχνει ότι ο θεσμός αυτός έχει βρει ο δρόμο του για να μπορέσουμε μέσα από τη συνεργασία μας με τα Επιμελητήρια να οργανώσουμε το επόμενο βήμα, την Περιφερειακή Έκθεση Νοτίου Ελλάδος".
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι οι παραγωγικές δυνάμεις θα πρέπει να απελευθερωθούν ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τον πλούτο της δημιουργικότητάς τους και σημείωσε ότι "η στρέβλωση του ιδιωτικού τομέα όλα αυτά τα χρόνια οφείλεται στην επιβολή ανορθολογικών κανόνων, αλλά και σε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια χωρίς αυτή να βασίζεται στη διαβούλευση με τους φορείς".
Όσον αφορά το ρόλο των επιμελητηρίων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι αποτελούν πυλώνες ανάπτυξη της οικονομίας και σε κανένα σημείο δεν θα πρέπει να συνδεθεί η αναγκαιότητα ύπαρξής τους ω συνεκτικό στοιχείο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ούτε να μετατραπούν σε φορείς παροχής υπηρεσιών.
Κρίσιμο επίσης ρόλο ως εταίρος στην ανάπτυξη της περιφερειακής τοπικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, μπορούν να διαδραματίσουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, "και για το λόγο αυτό απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και απεξάρτηση από το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών".
Αναφερόμενος στο ρόλο των Περιφερειών ο κ. Τατούλης έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την ενίσχυσή τους, ώστε να δώσουν την προοπτική που χρειάζεται ο τόπος για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη. "Πού θα ήταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ χωρίς τις περιφέρειες; Ποιος άλλος μπορούσε να βγει αξιόπιστα, με συνέπεια και μικρό κόστος στη διεθνή κοινότητα για να ανατρέψει την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας της χώρας;" αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης και έθεσε ως καθοριστικό παράγοντα δημιουργίας προσδοκίας για επιτυχή έξοδο από την κρίση την ισορροπία κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης