Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πρωθυπουργός ο… Καμίνης;

Giorgos-Kaminis
Twitter@EmOikonomidis
Μερικά 24ωρα πριν από τη μάχη του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Αθήνα βιώνει ένα απέραντο καρδιοχτύπι. Και αναφερόμαστε στην Αθήνα ως ιδέα και ιστορική διαδρομή, με ένα brand name το οποίο αναγκάζει ακόμη και σήμερα λαούς και κοινωνίες να κοντοσταθούν, να θυμηθούν και να… σκεφτούν δυο φορές το πώς προσεγγίζουν την Ελλάδα του σήμερα.
Η Αθήνα που ήρθε από πολύ μακριά λοιπόν, και προφανώς θα πάει ακόμη πιο μακριά, όσο… αυτοκαταστροφικοί κι αν αποδειχτούμε, κοιτάζει με νόημα και απορεί με την εκλογική συμπεριφορά μιας κοινωνίας που από το 2010 την καταδίκασε στη μιζέρια και τη μελαγχολία της διοίκησης Καμίνη.
Η Αθήνα που ξεχείλιζε από φως ικανό να εμπνεύσει την οικουμένη, είδε τον σημερινό δήμαρχο να… κατεβάζει τον διακόπτη του ρεύματος, προκειμένου να κοντύνει την πρωτεύουσα, και να τη φέρει στα δικά του μέτρα. Άχρωμος, χωρίς όραμα και χωρίς στρατηγικό σχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον το οποίο εκ των πραγμάτων θα πρέπει να οικοδομηθεί σε ένα περισσότερο αισιόδοξο παρόν, ο Γιώργος Καμίνης επέλεξε τον… λήθαργο για τους Αθηναίους.
Το πλέον εξοργιστικό δε είναι η στήριξη και ανοχή έναντι του μηδενισμού των πεπραγμένων από συστημικά ΜΜΕ, εκείνα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να ζουν οι Έλληνες επί δεκαετίες… τους μύθους τους, με φυσικό αποτέλεσμα να προσγειωθούν απότομα την εποχή της μεγάλης, βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης.
Ο Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα, όπως και ο Γιάννης Σγουρός στην Περιφέρεια Αττικής, δεν είναι ανεξάρτητοι. Είναι ΠΑΣΟΚ. Βαθύ και… ευέλικτο, ώστε να προσαρμόζεται στη συγκυρία της στιγμής. Ετεροπροσδιοριζόμενο σύμφωνα με τη “φωτογραφία στιγμής” κάθε εποχής και συγκυρίας.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Ελλάδας που αποπροσανατολίστηκε, έχασε τη στοχοπροσήλωσή της στην επιδίωξη της προόδου με άξονα την έμπνευση και οδηγό το μέτρο.
Όσες φορές βγήκε στην τηλεόραση, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, έδειξε δείγματα γραφής ανθρώπου ο οποίος ζει σε μια διαφορετική από την… κανονική πραγματικότητα, και επιχειρεί να πείσει και όσους περπατούν γύρω του ότι έχει δίκιο.
Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πολιτεύτηκε με επιχείρημα τη μετριοπάθεια, είναι προφανές ότι έχει χάσει το μέτρο. Περιγράφοντας τον εαυτό του ως κάτι πολύ παραπάνω από τις πραγματικές διαστάσεις του. Και περιφρονώντας τους αντιπάλους του, κατά τρόπο που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Εποχές που δεν χωρούν στην επόμενη Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά του επισημάνθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόσωπο γύρω από το οποίο θα συσπειρωθεί η κατακερματισμένη σήμερα Κεντροαριστερά. Ώστε να τον δούμε… πρωθυπουργό.
Η Αθήνα αγωνιά λοιπόν. Και περιμένει να δει, πόσο οι Αθηναίοι θα συνεχίσουν να την υποτιμούν και να την κακοποιούν. Οι απαντήσεις στην κάλπη, αυτή και την επόμενη Κυριακή.

υστερογραφα