Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλη ανησυχία για την Κεφαλονιά! Σεισμολόγοι μιλούν για νέο σεισμό και άλλοι για μετασεισμούς μεγάλης έντασης

Μεγάλη ανησυχία για την Κεφαλονιά! Σεισμολόγοι μιλούν για νέο σεισμό και άλλοι για μετασεισμούς μεγάλης έντασης

Με τον καιρό να δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση, οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα του Ληξουρίου, είδαν να πέφτει απόψε το σκοτάδι.
Η οδηγία από την πολιτική προστασία είναι σαφής. "Για λόγους ασφαλείας αλλά και για την διευκόλυνση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους, μακριά από κτίρια και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων"...

Κάπως έτσι, οικογένειες ολόκληρες, ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, θα αναγκαστούν να περάσουν τη νύχτα μακριά από το σπίτι τους. Κι επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν πού αλλού να πάνε, αναμένεται να στριμωχτούν στα αυτοκίνητα, για να κλείσουν τα μάτια τους με ασφάλεια για λίγες ώρες...

 Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής σεισμολογίας, κ. Παπαζάχος δήλωσε πως θα ήταν αστείο εάν πιστεύουμε πως δεν θα ξανακάνει μεγάλο σεισμό στην περιοχή, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σεισμούς έως 7 Ρίχτερ.
Από την πλευρά του ο κ. Τσελέντης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως ο σεισμός δεν δημιούργησε νέο ρήγμα και έκανε λόγο για μεγάλο μετασεισμό. Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες περιμένουμε μεγάλους μετασεισμούς μεγάλης έντασης.
 Όλα αυτά, με φόντο τις σοβαρές ζημιές που άφησε πίσω του, το τελευταίο, σημερινό "χτύπημα" των 5,9 ρίχτερ.
Ανάμεσα στις ζημιές που άφησε πίσω τους ο νέος σεισμός, είναι και εκείνες στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου,
το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς σε κακή κατάσταση όπως διαβάζουμε στο kefaloniapress, όμως τώρα, με τα νέα ρίχτερ,
τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.

Μάλιστα, οι υπάλληλοι συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντα τους μέσα από τα αυτοκίνητα τους ενώ για την απαραίτητη επαφή τους με τα μηχανήματα, είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν στο κτίριο, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη.
 Την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης του κράτους στην Κεφαλονιά, που μετράει τις πληγές της μετά το νέο μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο νησί, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενισχύσεις έχουν φτάσει από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις ζημιές που έχουν προκληθεί κυρίως στο Ληξούρι, καθώς "επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή", ενώ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για ό,τι είδε «και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της»
 Μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στην οποία συμμετείχε το μεσημέρι, στο Αργοστόλι,
δήλωσε ότι στη συνεδρίαση έγινε μία αποτίμηση της κατάστασης και τόνισε ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο κρατικός μηχανισμός στο Ληξούρι και στην περιοχή της Παλικής, η οποία κυρίως επλήγη.

"Έδωσα ήδη τις σχετικές εντολές και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Θα υπάρξει και αυτοτελές κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Ληξούρι. Επίσης, ήδη μετακινήθηκαν οι αρμόδιοι του δήμου και της περιφέρειας για να ελέγξουν την κατάσταση των δημοσίων κτιρίων στο Ληξούρι. Ξαναλέω, το κράτος οφείλει να δείξει την παρουσία του στη δημοτική ενότητα Παλικής, όπως τη δείχνει στην Κεφαλονιά όλες αυτές τις ημέρες και να βεβαιώσει τον πολίτη ότι είναι και θα παραμείνει δίπλα του", είπε ο υπουργός..
 Σημειώνεται ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να συνδράμουν το έργο της πολιτικής προστασίας στο νησί. Στην Κεφαλονιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενισχυθεί με συνολικά 30 αστυνομικούς από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την υποστήριξη του έργου των Πυροσβεστικών Δυνάμεων μετέβη σήμερα από την Πάτρα κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, με οκτώ πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» έχουν προχωρήσει επίσης στην αποστολή προσωπικού και μέσων στην Κεφαλονιά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως επίσης και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, καθώς και εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναχωρεί αύριο το πρωί για την Κεφαλονιά, για να μετάσχει σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς του νησιού, με σκοπό τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών, που προέκυψαν από τους σεισμούς και την προβολή της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.
 
newsit.gr