Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑ

Εμφάνιση ΠΕΡΑΧΩΡΑ.jpg

 
Σε μια ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Περαχώρα Κορινθίας, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, κ. Σ. Πρωτοπαππά, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους για τα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Παρόντες στη συνάντηση, η Αρχαιολόγος – υπεύθυνη των ανασκαφικών ερευνών στη ρωμαϊκή Έπαυλη στην Κατουνίστρα Λουτρακίου, κα. Ασλαματζίδου, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λίμνης Ηραίου, κ. Π. Θώδης, μέλη της ανασκαφικής ομάδας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, κ. Ν. Κωστούρος, φίλοι  και μέλη των δύο συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενος στο ανασκαφικό έργο στη Ρωμαϊκή Έπαυλη, έδωσε συγχαρητήρια στην κα. Ασλαματζίδου για την ουσιαστική συμβολή της στην αποκάλυψη της Βίλλας, αλλά και στους εθελοντές που ανιδιοτελώς συνεισφέρουν με το έργο τους στην ανάπτυξη του Λουτρακίου, μέσω της διασύνδεσης των ανασκαφών με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Δέδες δήλωσε επισήμως πως τα χρήματα που πρόσφατα είχε δεσμευτεί πως θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του έργου, εγκρίθηκαν και είναι πλέον διαθέσιμα.

«Εμείς, διεκδικούμε ένα μερίδιο χαράς σε σχέση με τον τρόπο που καταφέρνουμε να χρηματοδοτούμε τα συγκεκριμένα έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ανέλυσε πως είναι η πρώτη φορά στους θεσμούς της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης που χρηματοδοτούνται εκτεταμένα αρχαιολογικές έρευνες σε όλο το Νομό και αυτό συνιστά προσωπική στάση και αντίληψη. Ο κ. Δέδες συμπλήρωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας έχει «υιοθετήσει» τις έρευνες για τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες στο Νομό, σε μια εποχή με μηδενικούς πόρους για τέτοια έργα χάρη σε δύο επιλογές. Πρώτον, με τη δραστική περικοπή της σπατάλης που έχει εφαρμοστεί από το 2011 και για την ίδια χρονιά το ποσοστό μείωσης ανήλθε στο 77%, σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση ποσού άνω των 2.000.000 ευρώ το χρόνο, χρήματα τα οποία διατίθενται σε έργα ουσίας. Δεύτερον, άλλαξε η αντίληψη γύρω από το τι σημαίνει πολιτισμός, αξιολογώντας και ιεραρχώντας τις ουσιαστικές προτεραιότητες και μηδενίζοντας τη σπατάλη των δεξιώσεων και δημοσίων σχέσεων, χρηματοδοτώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις σε υποδομές και έργα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Δέδες όρισε το έργο στην Κατουνίστρα ως ένα «κομμάτι του πάζλ» μιας συγκροτημένης πολιτικής για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και έκλεισε αναφέροντας τις σημαντικές παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας που εκτελούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτές, το έργο «Βελτίωση – ανακαίνιση επαρχιακής οδού Περαχώρας – λίμνης Βουλιαγμένης», προϋπολογισμού 2.344.000,00 ευρώ, έργο το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αυτή τη στιγμή εκτελείται.  Η εξέλιξή του είχε σταματήσει για μικρό διάστημα, αλλά με τις ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας, λύθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των δικτύων της ΔΕΗ και  επανεκκινούνται οι εργασίες. Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο για τη συνέχιση του δρόμου αυτού, από τη Λίμνη – Βουλιαγμένης, έως και το Ηραίον, με ποσό χρηματοδότησης περίπου 2.000.000,00 η έγκριση του οποίου αναμένεται εντός του Μαρτίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και στο έργο της ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, μέσω της ένταξής του στο ΕΣΠΑ, για το οποίο οι μελέτες βρίσκονται στην τελική φάση.
Από την πλευρά του, ο κ. Πρωτοπαππάς, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επικεντρώθηκε στις αρχαιολογικές έρευνες στην Κατουνίστρα Λουτρακίου, συνδέοντας τα ιαματικά λουτρά της εποχής με το σημερινό θερμαλισμό του Λουτρακίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσημη ανακοίνωση της χρηματοδότησης των ανασκαφών από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και τα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, η κα. Ασλαματζίδου τόνισε πως δικαιώθηκε ο αγώνας που έδωσε όλη η ανασκαφική ομάδα με ίδια μέσα και επισήμανε πως ταυτόχρονα με τη χρηματοδότηση, επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τους εθελοντές, που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις δυνάμεις τους για την ολοκλήρωση του έργου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ