Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η Μέρκελ αποφάσισε να στηρίξει τον Γιούνκερ για διάδοχο του Μπαρόζο

Angela-Merkel-Jena-Claude-Juncker
Twitter@EmOikonomidis
Είναι βέβαιο, ότι κάποια στιγμή μπήκε στον πειρασμό να το σκεφτεί. Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, έπεισε τον Μάρτιν Σουλτς ότι θα μπορούσε να τον στηρίξει σιωπηλώς και διακριτικά για τη διαδοχή του Ζοζέ Μπαρόζο στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το… αστείο ωστόσο τελείωσε εδώ. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των “Financial Times”, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επιδείξει παραταξιακή αλλά και ευρωπαϊκή συνείδηση, και να υποστηρίξει για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τον δρόμο στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τέως Πρόεδρο του Eurogroup για την “πιο πολιτική” θέση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Η στήριξη της Μέρκελ στον Γιούνκερ, με τον οποίο στο παρελθόν είχαν αγεφύρωτες διαφορές για τη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και ειδικότερα της Ελλάδας, κλείνει πρόωρα τη μάχη που είχε ανοίξει στο εσωτερικό του ΕΡΡ για το ποιόν θα στήριζε σε αυτή την αναμέτρηση η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, η οποία ακόμη και στη σκιά της αναμενόμενης ανόδου των κομμάτων του ευρωσκεπτικισμού και των άκρων στις ευρωεκλογές του Μαϊου, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρώτη πολιτική δύναμη. Και, σε κάθε περίπτωση, μπροστά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Το ρεπορτάζ των “FT”, διαλύει τα όνειρα “ιερής συμμαχίας” του Μάρτιν Σουλτς, που, αν και Σοσιαλιστής, πόνταρε στη σκιώδη υπόσχεση που φαίνεται ότι του είχε δώσει η Άνγκελα Μέρκελ, ώστε η Γερμανίδα Καγκελάριος να υποστηρίξει εμμέσως την υποψηφιότητά του, μέσω μιας “αναιμικής” υποψηφιότητας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η διαφαινομένη πλέον εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά “καλά νέα” για την Ελλάδα αλλά και συνολικά το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, καθώς ο “Mr. Euro” είναι ένας πολιτικός ηγέτης με βαθιά πίστη στην κοινή πορεία των λαών της Ευρώπης.

ysterografa.gr