Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μετά τους ένστολους στο μικροσκόπιο του ΣτΕ μπαίνει το εφάπαξ του δημοσίου

Αυξάνονται οι ανησυχίες που προκλήθηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους.
 Ο προβληματισμός και οι ανησυχίες που προκλήθηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, αυξάνονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες προσφυγές, που συνεπάγονται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, αν γίνουν αποδεκτές, αναμένεται να εκδικαστούν προσεχώς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας εκκρεμούν προσφυγές, κατ’ αρχάς των πανεπιστημιακών, που ζητούν –και αυτοί– να μην ισχύσουν περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Ομως, ακόμη πιο σημαντικές είναι αυτές που αφορούν τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και Ταμείων, που δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτές τις τελευταίες είναι στραμμένο κυρίως το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου. Και τούτο, διότι, αν γίνουν δεκτές, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα προκαλέσουν δημοσιονομική επιβάρυνση κατά πολύ μεγαλύτερη εκείνης που προκλήθηκε από τη δικαίωση των ενστόλων.


Οι φόβοι της κυβέρνησης αυξάνονται, από το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απόφαση - γνωμοδότηση του ΣτΕ επί Προεδρικού Διατάγματος, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο δικαστικό προηγούμενο και να σηματοδοτήσει θετική απόφαση για τις μειώσεις του εφάπαξ. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, γνωμοδοτώντας για τον υπολογισμό του εφάπαξ στο Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος, απεφάνθη ότι οι εφάπαξ παροχές οφείλουν να είναι ευθέως αναλογικές με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους εργαζομένους. Αρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τα ποσά που αναλογούν στις εισφορές που έχουν πληρωθεί με βάση τις αποδοχές τους.

Κι ενώ η κρίση της Ολομελείας του ΣτΕ για τις περικοπές στο εφάπαξ θεωρείται έτσι κι αλλιώς κρίσιμη, απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) έρχεται να επιβαρύνει το τοπίο και να αυξήσει τους προβληματισμούς. Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει αποφανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και η όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Σημαντική είναι επίσης και η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από πανεπιστημιακούς, που επίσης ζητούν να εξαιρεθούν των μειώσεων σε αποδοχές και επιδόματα που τους επέβαλε ο νόμος του 2012 για τα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια.

Ανώτατοι δικαστικοί δηλώνουν στην «Κ» ότι το σκεπτικό της απόφασης που δικαίωσε τους ενστόλους θα οριοθετεί το εύρος της ισχύος της, ώστε να μην αποτελέσει ισχυρό δικαστικό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις. Εντούτοις, το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη δικαστική κρίση δικαίωσης για μείωση αποδοχών δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς, όπως σημείωναν, «η κάθε υπόθεση θα αντιμετωπιστεί χωριστά». Η πιθανότητα, ωστόσο, να δικαιωθούν και άλλοι –πλην των ενστόλων– που υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια, ανέφεραν δικαστικές πηγές, θα ελαχιστοποιείται από την επιχειρηματολογία του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, που ήδη καθαρογράφεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηριχθεί στην παραδοχή ότι αποτελούν τον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» του κράτους και τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και από το Σύνταγμα. Ρητώς θα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο σκεπτικό ότι για τον λόγο αυτό απαγορεύεται στους υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας οι απεργιακές κινητοποιήσεις και κάθε είδους άλλη απασχόληση και επιπλέον, ο ρόλος τους αφορά στην προστασία μείζονος σημασίας αγαθών, όπως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Κι ενώ, όπως τονίζεται από δικαστικές πηγές, οι πιθανότητες για δικαίωση και των πανεπιστημιακών είναι μικρές, η επιρροή που ασκεί η απόφαση δικαίωσης των ενστόλων στις διεκδικήσεις του Δικαστικού Σώματος είναι αυταπόδεικτη. Οι δικαστικοί, άλλωστε, έχουν ήδη δικαιωθεί και από το Ειδικό Δικαστήριο (Μισθοδοκείο) που δικάζει τα μισθολογικά τους αιτήματα...