Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Πελοπόννησο


 Έντονα είναι τα προβλήματα που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κορινθία, η οποία συνεχίζεται με χιόνια στα ορεινά και βροχές στα πεδινά.
 Στα ορεινά του νομού Κορινθίας λόγω της χιονόπτωσης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, από το 22ο χλμ και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου- Τρικάλων και από το 1ο χλμ και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων- Καρυάς. Επίσης με δυσχέρεια και με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και από το Δερβένι  πρός Ζάχολη, Σαραντάπηχο, Καρυά , Ταρσό και Γκούρα, από το 13 ο χλμ. και άνω..
 Στο μεταξύ από τις  ισχυρές βροχές που πλήττουν την περιοχή τις τελευταίες ώρες, πλημμύρισαν σπίτια και μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια στο Kατακάλι   προς τον οικισμό Σιδερώνα, ενώ η πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου έχει κληθεί να απομακρύνει νερά από πλημμυρισμένα σπίτια και  υπόγεια
Από τη νεροποντή έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και από μεγάλη κατολίσθηση  τις πρωινές ώρες από τον Κόμβο της Αρχαίας Νεμέας προς Νεμέα στην περιοχή Τέμπε. Ευτυχώς το αντιλήφθηκε έγκαιρα ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και με τη συνδρομή της Αστυνομίας έκλεισαν τον δρόμο, αφού λίγο μετά έγινε η μεγάλη κατολίσθηση και το οδόστρωμα σκεπάστηκε από πέτρες και χώματα.

Στην Αχαΐα ανέστειλαν την τελευταία στιγμή τις  κινητοποιήσεις τους οπι αγρότες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές περιοχές του νομού.
 Επίσης στο Αίγιο   λόγω ισχυρής βροχόπτωσης έχει γίνει ολική διακοπή κυκλοφορίας σε ένα μεγάλο τμήμα της οδού Ζωοδόχου Πηγής λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Λευκό το σκηνικό στις κορυφές της Λαμπείας, το πρωί της Κυριακής. που ντύθηκαν στα λευκά.
Το κρύο είναι τσουχτερό, όμως για τους λάτρεις του χειμώνα μια βόλτα σήμερα Κυριακή στην πανέμορφη αυτή περιοχή της Ηλείας είναι ιδανική.
Χιονόνερο πέφτει σε πιο χαμηλά υψόμετρα, ενώ και στην περιοχή του Λάλα η θερμοκρασία αυτή την ώρα δεν ξεπερνά τους 6ο C.
Τον εφιάλτη της κακοκαιρίας έζησαν οι κάτοκοι στα περίχωρα του Πύργου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν απο νωρίς στην περιοχή, στιγμιαία εντάθηκαν και κατάφεραν να παρασύρουν στέγες σπιτιών, λαμαρίνες απο στάνες και να ξεριζώσουν μικρά κυρίως δέντρα.
Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στα χωριά Σκουροχώρι, Μυρτιά, Χανάκια και Ξυλοκέρα, όπου ο ανεμοστόβιλος "ξήλωσε" τις στέγες περίπου δέκα σπιτιών. Οι κάτοικοι πάλευαν μέσα στη νύχτα να περισώσουν τις περιουσίες τους.
Άλλοι κατάφεραν να επισκευάσουν τις ζημιές ακόμα και μέσα στη νύχτα και άλλοι βρέθηκαν το πρωι να είναι βυθισμένοι σε απόγνωση αφού τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει απο τα νερά της βροχής που ακολούθησε..
Εντονότατες καταιγίδες στα Φιλιατρά πριν λίγο και μεγάλη χαλαζόπτωση στους Γαργαλιάνους το βράδυ του Σαββάτου .Οι δρόμοι σε πολλά σημεία έχουν μετατραπεί σε λίμνες και αποτελούν παγίδες για τους οδηγούς των αυτοκινήτων.