Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Το μήνυμα της Ανάστασης

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ : "ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ"


Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ 

Το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος και το βράδυ γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το "Δεύτε λάβετε φως" και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει φως στους εκκλησιαζόμενους.
Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το "Χριστός Ανέστη..." Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.

Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.
Στα Καλάβρυτα - "Τις λαμπάδες του ναού ανάβουν κατά οικογένειες, ενώ ψάλλουν το "Δεύτε λάβετε φως". 
Στο Ραψομάτι Αρκαδίας - "Πρώτη παίρνει φως μια νιόνυφη και φιλάει το χέρι του παπά και τον δίνει το τσιμπιλχανέ" (χρήματα).
Στην Αθήνα - Τα κορίτσια ανάβουν την λαμπάδα τους από λαμπάδα κάποιου άντρα, για να παντρευτούν.
Στη Χίο, όταν ο παπάς διαβάζοντας το Ευαγγέλιο λέει: "και σεισμός εγένετο μέγας" και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, η ατμόσφαιρα δονείται από τις κωδωνοκρουσίες, τους πυροβολισμούς, τους κρότους των κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Μερικές φορές στόχος των κροτίδων που εκσφενδονίζονται είναι ο ίδιος ο παπάς.
Στην Κορώνη της Μεσσηνίας ένα πραγματικό πανδαιμόνιο γίνεται στους δρόμους, όπου πολλοί σπάνε πήλινα κανάτια, όπως λένε στη Ζάκυνθο, "για τη χάρη του Χριστού και την πομπή των Οβραίων", αλλά στην ουσία, για την εκφόβιση των δαιμόνων που αντιμάχονται την Ανάσταση του Σωτήρος.
Στη Σινώπη, οι πιστοί δεν λησμονούν το πάθος τους κατά του Ιούδα και όταν πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, τότε θα πάρει ο καθένας από κάτω ένα δαφνόφυλλο να το κάψει, γιατί η δάφνη είναι καταραμένο δέντρο. (από τη δάφνη κρεμάστηκε ο Ιούδας)
Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο γεμίζουν στην αγορά ένα κάδο με νερό και τον στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια. Όποιος περάσει από κει πρέπει να ρίξει στη μαστέλα ένα νόμισμα. Και μόλις σημάνουν οι καμπάνες της Ανάστασης, όσοι βρεθούν κατά τύχη εκεί κοντά, παίρνουν νερό από τον κάδο και πλένουν το πρόσωπο και τα χέρια τους, για να καθαριστούν από κάθε βρωμιά και αμαρτία. Συγχρόνως οι γυναίκες δαγκώνουν, στο σπίτι τους, όποιο σιδερένιο αντικείμενο βρουν πρόχειρο, (ένα κλειδί στη Ζάκυνθο), λέγοντας "Σιδερένιο το κεφάλι μου !".
Στη Φθιώτιδα τη νύχτα που γίνεται η Ανάσταση, ένας Επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι. Το Aγιο Φως της Ανάστασης, που θα φωτίσει το αγιασμένο από τα Φώτα καλάμι, έχει την δύναμη να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει από το φως της Ανάστασης.
Στη Βινία των Αγράφων την ώρα που θα πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, οι Χριστιανοί καίνε το φανό. Μαζεύουν τα παιδιά ξερά κλαδιά πάνω στο βράχο, που είναι αντίκρυ στο χωριό και λέγεται Σουφλί. Ακούγοντας το πρώτο Χριστός Ανέστη, τρέχουν με τη λαμπάδα στο χέρι (που την άναψαν, όταν ο παπάς είπε "Δεύτε λάβετε φως") και λαμβάνουν φωτιά στο φανό".
Στα χωριά της Λήμνου "στη Δευτερανάσταση" πήγαιναν κληματσίδες, τις έστηναν ολόρθες και έβαζαν φωτιά".
Στη Σύρο το Μεγάλο Σάββατο αρχίζει με το κάψιμο του φανού, στη θέση στην Κιουρά της Πλάκας. Το Πανελλήνιο αυτό έθιμο έχει σχέση με τη δεισιδαιμονία του λαού μας που πιστεύει ότι η καταστροφή του ομοιώματος του προδότη θα τον απαλλάξει από τα όποια δεινά.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι και για το λαό σύνθημα αγάπης, το οποίο εκδηλώνεται με τον αμοιβαίο ασπασμό των εκκλησιαζόμενων. Σε μερικούς μάλιστα τόπους το "φίλημα της αγάπης" είτε κατά την νύκτα της Ανάστασης είτε κατόπιν στη Δεύτερη Ανάσταση (τη λεγόμενη και Αγάπη) γίνεται με αρκετή ιεροπρέπεια στην Εκκλησία.
Στα χωριά της Πυλίας, παλαιότερα τη νύχτα της Ανάστασης και στην "Αποκερασά" (β' Ανάσταση) ένας ένας έβγαιναν από την εκκλησιά και ανασπάζονταν τους άλλους και στεκότανε στην αράδα, για να τον ανασπαστούν κι αυτόν όσοι θα έβγαιναν αργότερα. Έτσι έκαναν μιαν αράδα ως την άκρη. Έδιναν τα χέρια, έλεγαν Χριστός Ανέστη, φιλιόντουσαν και όσοι ήταν μαλωμένοι και θέλανε να συχωρεθούν δέχονταν τη συγχώρεση.
Στα Νένητα της Χίου, κατά την ώρα που ασπάζονταν την εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο, γινόταν συγχρόνως και ασπασμός μεταξύ των εκκλησιαζόμενων, οι οποίοι αντάλλασσαν και τα στασίδια τους σαν σημείο εγκάρδιας αγάπης.
ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΑΥΓΩΝ Με την τελετή της Ανάστασης συνάπτονται και μερικά λαϊκά έθιμα, όπως ο αγιασμός των κόκκινων αυγών. "Τα ανεστημένα αυγά" ή "τ' αυγά του Καλού Λόγου" έχουν, όπως και "τα ευαγγελισμένα αυγά" της Μ. Πέμπτης, εξαιρετικές ιδιότητες.
Στη Σινώπη, το Μ Σάββατο το πρωί, έβαζαν σ ένα καλαμάκι τόσα αυγά, όσα άτομα είχε η οικογένεια, και τα πήγαιναν στην Ανάσταση, για ν' ακούσουν τον Καλό Λόγο, "το Χριστός Ανέστη"!
Στη Δυτ. Μακεδονία τα τοποθετούν παραπλεύρως της Ωραίας Πύλης, κάτω από την εικόνα του Χριστού, στη Σέριφο κάτω από το προσκυνητάρι "για ν' ακούσουν το Χριστός Ανέστη", στο Γουρουνάκι Χασίων "άμα τελειώσει η λειτουργία και διαβάσει όλα τ' αυγά ο παπάς, θα βγούνε οι κάτοικοι έξω και θα πάνε ένας-ένας να σπάσουν το αυγό τους από το ξύλινο σήμαντρο, που είναι κρεμασμένο έξω από την εκκλησία".

ΕΡΤ

Προφυλακιστέος ο 43χρονος για τη δολοφονία στην Κηφισιά

astynomia1
Την οδύνη του για τον χαμό της αστρολόγου, πρώην συντρόφου του, εξέφρασε απολογούμενος ενώπιον της 17ης ανακρίτριας, ο 43χρονος Πολυζώης Οικονομίδης που κρίθηκε ο προφυλακιστέος για τη δολοφονία της 55χρονης αστρολόγου τα ξημερώματα της Μ. Τρίτης, στην Κηφισιά.
 Ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που αντιμετωπίζει και να ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται τι συνέβη γιατί βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Σε γραπτή δήλωση των συνηγόρων του αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο κατηγορούμενος εκφράζει την οδύνη του για το χαμό της αγαπημένη του φίλης Νατάσσας. Η υπόθεση έχει πολλά κενά που διερευνά η Δικαιοσύνη. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία. Στην απολογία του, όπως και στην Αστυνομία, έχει φανεί πως υπάρχει απόλυτο κενό μνήμης οφειλόμενο στην αποδεδειγμένα υπερβολική χρήση αλκοόλ και σε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

ysterografa.gr

Η Ζωή εν τάφω… (video)

Epitafios
Ο επιτάφιος θρήνος που ψάλλεται το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στους ναούς, αποτελεί ένα κάλεσμα στο συναίσθημα του καθενός να κοιτάξει για λίγο ψηλά. Αλλά και μέσα του.
Να συγκλονιστεί, να δακρύσει, και την ίδια στιγμή να πάρει δύναμη για όσα έρχονται. Την Ανάσταση.

Video

Συνελήφθη ο δραπέτης των Τρικάλων Λίτα Ερμάλ – Προηγήθηκε ληστεία στο Περιστέρι

Lita-Ermal
Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σε σούπερ μάρκετ στο  Περιστέρι, στο οποίο ενεπλάκη ένας από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων.
Ο λόγος για τον Λίτα Ερμάλ, τον οποίο καταδίωξαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ μετά τη ληστεία. Ο Αλβανός κακοποιός πέταξε εναντίον τους δύο χειροβομβίδες, οι οποίες ευτυχώς δεν εξερράγησαν.
Ότσν οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, ο συλληφθείς δήλωσε ότι είναι ο Λίτα Ερμάλ.
Αρχικά είχε συλληφθεί και ένα δεύτερο άτομο που η αστυνομία είχε τις υποψίες ότι ήταν συνεργός του επικίνδυνου Αλβανού κακοποιού, αλλά τελικά δεν αποδείχθηκε ότι είχε κάποια

ysterografa.gr

ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ ΑΠΟΨΕ (ΣΤΙΣ 9.Μ.Μ) Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚ​Η ΑΙΓΕΙΡΑΣ - ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΤΗΣ!

filarmoniki aigeira.jpg
 
ΑΙΓΕΙΡΑ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
 
Το Πάσχα στην Αιγείρα τα έχει όλα: κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανοιξιάτικο τοπίο και φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δεν συναντάμε ίσως στην Αιγιάλεια.
Είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και η καταλυτική παρουσία του προστάτη της, Αγίου Παντελεήμονα, η Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ" και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, με ένα ανοιξιάτικο τοπίο γεμάτο ομορφιά και μυσταγωγία.
Οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής ξεκινούν απο τη Μεγάλη Πέμπτη!
Ένα έθιμο στην όμορφη περιοχή της Αιγείρας, που «κρατά» από το 2004, πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Πέμπτη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αιγείρας. Την ώρα της Ακολουθίας των Παθών του Κυρίου που ο πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής π. Χαράλαμπος Καρούζος βγάζει τον Εσταυρωμένο Χριστό, κλείνουν όλα τα φώτα εντός του ναού και η Φιλαρμονική αποδίδει μουσικά από το γυναικωνίτη το πένθιμο εμβατήριο «Marcia Funebre» του Σωτήρη Κρητικού.
Είναι ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα και δημιουργεί στους πιστούς αισθήματα βαθύτερης κατάνυξης και συγκίνησης.
Τη Μεγάλη Παρασκευή η Φιλαρμονική συνοδεύει τις περιφορά του Επιταφίου στην Αιγείρα παίζοντας τα:"Πόνος της Μάνας" του Δημητρίου Κάφυρη, «Adagio» του Albinoni καί "Μεγάλη Παρασκευή".
Με τις επιβλητικές της μελωδίες, η Φιλαρμονική συμβάλλει στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου (Εκκλησία), καθιστώντας την Ανατολική Αιγιάλεια έναν ανοικτό Ναό, όπου Παθαίνει, Σταυρώνεται και Ανίσταται ο Πρωταγωνιστής της Ιστορίας Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός!
Το Πάσχα στην Ανατολική Αιγιάλεια ειναι μια μοναδική εμπειρία!!

Η Βουλή δώρισε 30.000 σε Σύλλογο που επίτιμος πρόεδρος του είναι ο Β. Μεϊμαράκης

Μεγάλη Παρασκευή να αγιάσω θέλω και δεν με αφήνουν...Διαβάζω πριν λίγο στα Παραπολιτικά ότι η Βουλή δώρισε 30.000 ευρώ σε ίδρυμα που τυχαίνει επίτιμος πρόεδρος του να είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Συγκεκριμένα το μονόστηλο στο ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά» αναφέρει, «Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 36.500 ευρώ σε τέσσερις συλλόγους διένειμε τον Απρίλιο η Βουλή των Ελλήνων από τον προϋπολογισμό της. Τη μερίδα του λέοντος (30.000 ευρώ) πήρε το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που έχει επίτιμο πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη»... Τυχαίο; Τι να πω; Αν δεν είναι σίγουρα είναι προκλητικό...

pinakio.blogspot.gr

Οι Ταλαίπωροι νίκησαν τους Βραδύπορους!

Οι Ταλαίπωροι νίκησαν τους Βραδύπορους!
Κριτική του αγώνα απο  τον προπονητή ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ

Πιστοί στο ραντεβού τους, οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής βρέθηκαν για άλλο ένα πρωινό Μεγάλης Παρασκευής στο γήπεδο της Νίκαιας για τον καθιερωμένο αγώνα Βραδυποριακού - Ταλαιπωριακού.
Για 52η χρονιά, οι παλιοί αστέρες των δύο ομάδων τίμησαν το φιλικό-θεσμός, σε μια αναμέτρηση γεμάτη συγκίνηση, καθώς πριν από τη σέντρα υπήρξαν βραβεύσεις. Την τιμητική τους είχαν οι οικογένειες των Στέλιου Μπέση, Κώστα Μεσολογγίτη και Βασίλη Τερκεσίδη, στην μνήμη των οποίων έγινε και το παιχνίδι.
Επιπλέον, ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Νίκαιας τίμησε και τις δύο ομάδες για την πρωτοβουλία που παίρνουν κάθε σεζόν με τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης αναμέτρησης..

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, που διήρκησε δύο 40λεπτα, οι παλαίμαχοι της Προοδευτικής ήταν αυτοί που επικράτησαν με 4-3. Μάλιστα, οι Ταλαίπωροι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 3-1, αλλά έκαναν την ανατροπή!
Για τους παλαίμαχους του Ολυμπιακού σκόραραν οι Γκόγκιτς (9', 28') και Καλογερόπουλος (11'), ενώ για τους νικητές τα γκολ πέτυχαν οι Αταγιάν (21'), Γούτη (52'), Δελακά (55') και Θεολόγου (57' πεν.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Ρωσσίδης, που δεν αγωνίστηκε, στα 86 του χρόνια, ήταν αυτός που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα...
Ο προπονητής ποδοσφαίρου, Στέφανος Μεϊμάρογλου, παρέβρέθηκε σήμερα το πρωϊ στον Κορυδαλλό, στό γήπεδο της Προοδευτικής, και παρακολούθησε των 52ο ετήσιο αγώνα των παλαιμάχων του Ολυμπιακού Πειραιώς, και της Προοδευτικής, (Βραδυπωριακός - Τλαιπωριάκος). Το τελικό αποτέλεσμα ήτο: Προοδευτική - Ολυμπιακός Πειραιώς 4 - 3, με την ομάδα της Προοδευτικής να είναι ανώτερη σε γενικές γραμμές απο αυτήν του Ολυμπιακού. Θα πώ κάποια πράγματα, τόσο για τόν αγώνα, όσο και ορισμένα παρελοιπόμενα, μπάς και ξυπνήσουν κάποια στιγμή οι παράγοντες τών ομάδων, και πάψουν να πιάνονται κορόϊδα, σαν τους διαβάτες της οδού Αθηνάς, που τούς κοροίδευουν άψογα και έντεχνα οι παπατζήδες και οι αβανταδόροι τους! Πάμε λοιπόν στό αγωνιστικό σκέλος, σε έναν αγώνα που κανονικά θα έπρεπε να είναι γιορτή, ωστόσο δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Μορφή του αγώνος, και καλύτερος σε απόδοση, και των 50 ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν και απο τίς δύο ομάδες, ήτο, ένα μέλος της πλατφόρμας μας, ένας παίκτης τεράστιο ταλέντο, απο αυτούς που αδικήθηκαν που δεν έπαιξε στό κλειστό κλάμπ της Εθνικής Ελλάδος, ένας παίκτη που είχα την τιμή και την τύχη να τον αντιμέτωπίσω και ως αντίπαλο σε Ομηρικά μάτς, το 1992 - 1993, μεταξύ των ομάδων Ακράτητου, (έπαιζε εκείνος) - και Ηλιούπολή (έπαιζα εγώ). Μιλάω για τον Αντώνη Δελακά, όπου πέτυχε ένα γκόλ ποιήμα, και γενικά ήτο μία κλάση ανώτερος απο όλους, συμπαίκτες και αντιπάλους. Απο κει και πέρα, είδα κάποιους παλαίμαχους παίκτες του Ολυμπιακού, που μπορεί ώς παίκτες να έχουν κάνει ένα μεγάλο όνομα και μία σπουδαία καριέρα, αλλά αυτοί, (οι περισσότεροι δηλαδή), δεν μπορεί να κάνουν, ή να γίνουν ποτέ προπονητές, διότι δεν έχουν αναπτυγμένο βαθμό, συναδερφικότητας, αλληλεγγύης, ευ αγωνίζεσθε, και δείγματα στοιχειώδους καλής συμπεριφοράς. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που λέω, δεν αφορά ασφαλώς όλους, αλλά ενα ποσοστό όμως, που ήτο εντυπωσιακά μεγάλο. Αλλοί δεν ήθελαν να βγούν έξω ώς αλλλαγή, άλλοι λοιδωρούσαν συμπαίκτες σε λάθος πάσες τους ή ενέργειες τούς, άλλοι έβριζαν αντιπάλους, άλλοι έβριζαν ή ειρωνευόνταν τόν προπονητή τους, τόν κ. Τζανετουλάκο, άλλοι άλλα χειρότερα, αυτά και άλλα, Φωτεινή Πιπιλή! Τρέξτε κορόϊδα παράγοντες, να τους πάρετε προπονητές (με παχυλούς μισθούς μάλιστα) στίς ομάδες σας. Επειδή έπαιξαν στόν Ολυμπιακό, ή στόν Παναθηναϊκό ή στήν Α.Ε.Κ. πρίν απο 10, 20 ή 30 χρόνια! Τρέξτε κορόϊδα, και όταν κάποτε ξυπνήσετε ίσως να είμαστε εκόμη εδώ, κανείς δεν ξέρει . . .
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΚΟΣ (Βετεράνοι Προοδευτικής): Μακρυωνίτης, Χατζηαθανασίου, Ιωαννίδης, Χόρτσας, Βιδάλης, Τσεβρενίδης, Κουράσης, Σπετσαρίας, Καλούδης, Άννης, Τσέβρετζης, ενώ έπαιξαν και οι Λαμπαδάριος, Καθάριος, Δελακάς, Θεολόγου, Ντάγκας, Τζαμαλής, Ξανθόπουλος, Σιγάλας, Γούτης, Προβατάς, Γιδάκος, Λαμπρινός, Λιθόπουλος, Παπαμιχαήλ, Φουράκης, Μπέσης.
ΒΡΑΔΥΠΟΡΙΑΚΟΣ (Βετεράνοι Ολυμπιακού): Ασπρογέρακας, Σιδέρης, Ιωαννίδης, Βαμβακούλας, Αγγελής, Γκαϊτατζής, Λουτσιάνο, Μπονόβας, Πουρσανίδης, Γκόγκιτς, Καλογερόπουλος, ενώ αγωνίστηκαν και οι Αρζένης, Δαμιανίδης, Λάλας, Καλτσάς, Καλαμάρας, Καλίκας, Μπαρμπαρής, Γεωργουδάκης, Βαΐτσης, Κουμαριάς, Κτενάς, Παπαμιχαήλ, Μαργιόλης, Γκαβέζος, Γλύκας.

Συνελήφθη 36χρονος με 3.050 βεγγαλικά (παιδικά) στο ΜΙΝΙ- ΜΑΡΚΕΤ που διατηρεί στη Λυκοποριά

Στο πλαίσιο ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, για την εμπορία και την κατοχή βεγγαλικών - πυροτεχνημάτων , συνελήφθη, χθες (2-5-2013), στη Λυκοποριά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, ένας (1) 36χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας για τα Βεγγαλικά-Πυροτεχνήματα.
Ειδικότερα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα του 36χρονου, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν -3.050- παιδικά αθύρματα, τα οποία είχε θέσει προς πώληση, χωρίς να έχει εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.
Ο 36χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικού Τμήμα Ξυλοκάστρου.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι, από τις αστυνομικές Αρχές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον, για την αποφυγή ατυχημάτων και άλλων δυσάρεστων περιστατικών από την παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση κροτίδων - βεγγαλικών .
Υπενθυμίζεται ότι δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα σε όλη τη Χώρα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Νόμο.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γονείς τα εξής:
  •  Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  •  Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
  •  Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  •  Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  •  Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προκληθεί ατύχημα.
  •  Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  •  Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη Ιστοσελίδα (site) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr

Στη Βουλή η δικογραφία της επίθεσης Γερμενή σε Καμίνη


 Στη Βουλή διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η δικογραφία για την επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή στον Δημάρχο Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
Ο φάκελος με το υλικό της προανάκρισης διαβιβάστηκε νωρίτερα από την αστυνομία στην Εισαγγελία. Αφορά στα αδικήματα της απόπειρας σωματικής βλάβης και της εξύβρισης.
Με βάση τις μαρτυρίες ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε φραστικά εναντίον του Γιώργου Καμίνη, ενώ προσπάθησε να χειροδικήσει εναντίον του. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες στην προσπάθεια των ανδρών ασφαλείας να τον εμποδίσουν δέχθηκε το χτύπημα ένα μικρό κορίτσι.
Λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του Γιώργου Γερμενή θα πρέπει να αποφασίσει πλέον η Βουλή εάν θα υπάρξει άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι οι δικαστικές αρχές αναμένεται να στείλουν άμεσα τα στοιχεία στο Κοινοβούλιο.

Στην πολιτική με τη ΝΔ ο Ρεντζιάς

Eythymis-Rentzias
Ένας από τους πλέον πετυχημένους Έλληνες μπασκετμπολίστες της “επόμενης γενιάς”, δηλαδή εκείνης που διαδέχτηκε τη θρυλική φουρνιά του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει το μεγάλο βήμα, και να εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, διεθνής σέντερ με καριέρα στον Δαναό Τρικάλων, τον ΠΑΟΚ, τη Μπαρτσελόνα και το ΝΒΑ, φέρεται να βρίσκεται στους σχεδιασμούς της Συγγρού, είτε για τα Τρίκαλα, από τα οποία και κατάγεται, είτε για τη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε καριέρα με τον ΠΑΟΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ολοκληρωθεί το “συνοικέσιο” Νέας Δημοκρατίας-Ρεντζιά, θα είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Παναγιώτη Φασούλα που ένας μπασκετμπολίστας πρώτης γραμμής θα κατεβαίνει στον στίβο της κεντρικής πολιτικής, καθώς ο Ευθύμης Ρεντζιάς υπήρξε από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, με συμμετοχές βασικού στην εθνική ομάδα, όχι δηλαδή σε περιφερειακό ή δευτερεύοντα ρόλο.
Έχει δε ήδη ενεργό συμμετοχή στα κοινά, καθώς είναι αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, για θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού

Δολοφονήθηκε ο εισαγγελέας που έψαχνε τη δολοφονία της Μπούτο

Chaudhry-Zulfiqar-Ali
Ακόμη μια πράξη ακραίας βίας σημάδεψε την πολιτική ζωή του Πακιστάν, καθώς δολοφονήθηκε στο Ισλαμαμπάντ ο εισαγγελέας που ήταν αρμόδιος για την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, το 2007.
Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, οι δράστες γάζωσαν με σφαίρες το αυτοκίνητο του εισαγγελέα Τσαντρί Ζουλφικάρ Αλί, την ώρα που περνούσε από μια συνοικία της πακιστανικής πρωτεύουσας, κατευθυνόμενος στο δικαστήριο, για να υποκύψει τελικά στα τραύματά του, στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε αμέσως.
Από την επίθεση, που οι δράστες οργάνωσαν με μηχανή στην οποία επέβαιναν, σκοτώθηκε μια γυναίκα που περνούσε από τον δρόμο, ενώ τραυματίστηκε ο σωματοφύλακας του Τσαντρί Ζουλφικάρ Αλί.
Μετά τα νέα της δολοφονίας του εισαγγελέας, οι δικαστικοί σε όλο το Πακιστάνα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται ανά πάσα στιγμή η ζωή τους.
Η υπόθεση της δολοφονίας της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, λίγο μετά την επιστροφή της στη χώρα, αποτελεί αντικείμενο έρευνας της Δικαιοσύνης κατά του Περβέζ Μουσάραφ, στον οποίο απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

ysterografa.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ( 21 - 4 - 1995) video

 

Πάσχα: Ήθη και έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα

Έθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης.
Σε κάθε γωνιά της χωράς το Πάσχα γιορτάζεται με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και η λαογραφική και ιστορική ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής προσδίδει ένα ξεχωριστό τόνο στον εορτασμό: Στην Σάμο πραγματοποιείται το έθιμο των τουφεκιών, στην Αρκαδία το πέταγμα των αερόστατων, στην Κέρκυρα η ρίψη κανατιών και στην Καλαμάτα ο «σαϊτοπόλεμος», στον Τυρό Αρκαδίας το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα, στην Χιο λαμβάνει χώρα ο ρουκετοπόλεμος κ.α.
H aftodioikisi.gr συγκέντρωσε κάποια από τα έθιμα που πραγματοποιούνται σε περιοχές της χώρας και σας τα παρουσιάζει

Η ταφή του Χριστού - ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του.
Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα...

Τα Άγια και φρικτά Πάθη της Μεγάλης Παρασκευής


Την Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση, μας υπενθυμίζει τα παρακάτω γεγονότα.
Ο Χριστός, μετά την σύλληψη του στο Όρος των Ελαιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς…
Η δίκη ήταν βέβαια τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί. Οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο Του.
Επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή.
Τα χρόνια εκείνα διοικητής στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος. Σε αυτόν σύρθηκε ο Ιησούς, ενώ το πλήθος, μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας, ζητούσε την Σταύρωση Του.
Υπήρχε το έθιμο, την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οι Ρωμαίοι να απελευθερώνουν έναν κατάδικο Εβραίο. Ο Πιλάτος θέλοντας να μην έχει την ευθύνη της σταύρωσης του Χριστού, ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στον Θεάνθρωπο και στον Βαραβά, ένα στασιαστή και φονιά, ποιος θα ήταν αυτός που θα απελευθερωνόταν. Το πλήθος, δια βοής, επέλεξε να αφεθεί ελεύθερος ο Βαραβάς.
Αμέσως μετά, και με την εντολή πλέον του Πιλάτου, ο Χριστός οδηγείται στην εσωτερική αυλή του Πραιτωρίου (του διοικητηρίου δηλαδή των Ρωμαίων). Εκεί οι στρατιώτες του φορούν μια πορφύρα και ένα αγκάθινο στεφάνι. Χλευαστικά αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Ιουδαίων», τον χτυπούν και τον φτύνουν. Η ώρα της Σταύρωσης έχει πλησιάσει.
Φορτωμένος ο Ιησούς με τον Σταυρό στον οποίο θα σταυρωθεί, οδηγείται προς τον λόφο του Γολγοθά. Στο δρόμο δεν αντέχει το βάρος του Σταυρού και πέφτει. Οι Ρωμαίοι επιβάλουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο, που διερχόταν από εκείνο το σημείο, να μεταφέρει αυτός τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Τελικά στις 9 η ώρα το πρωί, ο Ιησούς σταυρώνεται. Το μαρτύριο του Χριστού κράτησε έξι ώρες. Στις 3 η ώρα το απόγευμα παρέδωσε το πνεύμα Του, αφού προηγουμένως είχε συγχωρήσει όσους ευθύνονταν για τον θάνατο Του.
Επειδή όμως το Σάββατο απαγορεύονταν οι κηδείες, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, κρυφός μαθητής του Χριστού, ζήτησε από τον Πιλάτο να πάρει το σώμα Του και να το ενταφιάσει. Η άδεια αυτή του δόθηκε και έτσι τυλίγοντας το σώμα του Χριστού σε ένα σεντόνι, τον ενταφίασε σε ένα μνήμα λαξευμένο σε βράχο. Το άνοιγμα του μνήματος, κλείστηκε με μια μεγάλη πέτρα.

Μεγάλη Παρασκευη - Θειο Δράμα


Αί γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσφέρουσι, Χριστέ μου...
Καθελών του ξύλου, ο Αριμαθείας,εν τάφω σε κηδεύει.

Μυροφόροι ήλθον, μύρα σοι, Χριστέ μου, κομίζουσαι προφρόνως.
Ους έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου.

Ω της παραφροσύνης και της χριστοκτονίαςτης των προφητοκτόνων!
Ιωσήφ κηδεύει, συν τω Νικοδήμω, νεκροπρεπώς τον Κτίστην.

Ως άφρων υπηρέτηςπροδέδωκεν ο μύστηςτην άβυσσον σοφίας.

Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;
Πεπλάνηται ο πλάνος, ο πλανηθείς λυτρούται σοφία ση, Θεέ μου.

Φρίττουσιν οι νόες την ξένην και φρικτήν σου ταφήν του πάντων κτίστου.

Έρραναν τον τάφον οι μυροφόροι μύρα λίαν πρωί ελθούσαι.
Ειρήνην Εκκλησία, λαώ σου σωτηρίαν δώρησαι ση εγέρσει.

Αι γενεαί νυν πάσαι, ύμνον τη ταφή σου προσφέρουσι, Χριστέ μου.
Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω;

Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον.
Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.

Μήπως και στη Βενεζουέλα διεξάγεται «διάλογος»;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αφού δεν μπορούμε να μάθουμε αν είναι σωστή ή όχι η απόφαση του ΑΚΕΛ για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, μήπως μπορούμε να μάθουμε αν είναι σωστό να απαγορεύεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα να λαμβάνουν τον λόγο εντός του κοινοβουλίου;

Εκτός και αν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να εκδοθεί ανακοίνωση ανάλογη με εκείνη που εκδόθηκε για τη στάση του ΑΚΕΛ και της δικής του εσωκομματικής αντιπολίτευσης: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον διάλογο που αναπτύσσεται στο ΑΚΕΛ»…

Με τη διαφορά ότι, στην περίπτωση της Βενεζουέλας, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει ανάλογη ανακοίνωση.

Τι να πουν;

OI ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ

 
Κάθε γιορτή, μια αφορμή να θυμηθούμε όλους όσους ξεχάσαμε και μας ξέχασαν, με μια ευχή τυπική που δηλώνει παρουσία, με μια ευχή προσωπική που αναδεικνύει το συναίσθημα μας, με μια ευχή για όλους .
OI «ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
από το Δερβένι
εύχονται σε όλους έσας που μας διαβάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου , στον καθένα προσωπικά, αλλά και στην οικογένειά του,
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ,
και είθε οι δύσκολες αυτές ημέρες που περνά ο τόπος να είναι σύντομα παρελθόν.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου,στην Επιτροπή χωρών Βαλκανικής και Ευξείνου Πόντου (BBSRC)

Φωτ.3.jpg
Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου, μετείχε στην Επιτροπή χωρών Βαλκανικής και Ευξείνου Πόντου (BBSRC) του Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR). Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας, από τις 25 έως 29 Απριλίου 2013.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο κος Eduard Matviychuk περιφερειάρχης της  Περιφερειακής Δημόσιας Διοίκησης Οδησσού, αντιπεριφερειάρχες από την Ελλάδα και από περιφέρειες του Ευξείνου Πόντου, αιρετά μέλη Συμβουλίων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιστήμονες κ.α.