Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σύγκρουση Βενιζέλου-Τσίπρα,για τα υποβρύχια με αποχρώσεις… Τέξας,

Κεραυνοί Βενιζέλου κατά Τσίπρα για τα υποβρύχια - Θα μιλήσει με ονοματεπώνυμα;
Σε ξεκαθάρισμα προσωπικών και πολιτικών λογαριασμών ανάγει τη σημερινή  μονομαχία του στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα ο Αντιπρόεδρος της  κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που θεωρεί την  πρόταση της Πλατείας Κουμουνδούρου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για  τα υποβρύχια μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκαλύψει, όπως λέει  χαρακτηριστικά σε τακτικούς του συνομιλητές, την «εξάρτηση» του ΣΥΡΙΖΑ  και της ηγετικής του ομάδος, από συμφέροντα, που επενδύουν στη διάλυση  των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και στην οικονομική καταστροφή της χώρας  εν γένει.
Η σύγκρουση Βενιζέλου-Τσίπρα, με αποχρώσεις… Τέξας, όπως είχε  ακουστεί σε πρόσφατη κόντρα τους στη Βουλή, έχει βαθύτερα πολιτικά  χαρακτηριστικά, και δεν περιορίζεται σε διαστάσεις προσωπικής βεντέτας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η πολιτική επέλασή του, εξαρτάται εν πολλοίς  από την “εξαϋλωση” του ΠΑΣΟΚ, και την ίδια στιγμή το φρενάρισμα των  ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο της Κεντροαριστεράς,  με φόντο τις κινήσεις της “Πρωτοβουλίας των 58″.
Σε αυτή τη στρατηγική επιδίωξη, φυσικό εμπόδιο στέκεται ο Ευάγγελος  Βενιζέλος, που μόνο αν… παρακαμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και δρομολογηθούν  εξελίξεις σε επίπεδο ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να ανοίξει παράθυρο  ευκαιρίας για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης Κεντροαριστεράς, στην οποία  θα είχαν κεντρικό ρόλο τα δυο κόμματα.
Για όλα αυτά, η μονομαχία Βενιζέλου-Τσίπρα έχει αυξημένο ενδιαφέρον.  Με… μακρινό ορίζοντα τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ενδεχομένως  πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου της Ελληνικής  Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στοχεύει – όπως έχει επισημάνει στους στενούς του  συνεργάτες – να μετατρέψει τον κύριο Τσίπρα από εγκαλούντα σε  εγκαλούμενο υποχρεώνοντας τον να απαντήσει σε κρίσιμα κατά τη Χαριλάου  Τρικούπη ερωτήματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των ερωτημάτων, που θα θέσει ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον κύριο Τσίπρα είναι και τα ακόλουθα:
- Εξυπηρετεί - εξ αντικειμένου ας πούμε - ο ΣΥΡΙΖΑ  συγκεκριμένα  συμφέροντα που συνδέονται με τις αμυντικές προμήθειες και την ναυπηγική  βιομηχανία, πέραν των συμφερόντων που επενδύουν γενικά  στο αδιέξοδο,  στην οικονομική  καταστροφή της  χώρας, την επιστροφή στη δραχμή και εξ  αντικειμένου συμπίπτουν με τις πολιτικές επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ;
- Γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά ενός νόμου (!) που αφορά τα  υποβρύχια και τον Σκαραμαγκά, ενώ  δήλωσε «παρών» και ουσιαστικά στήριξε  αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για το ναυπηγείο της Ελευσίνας;
- Γιατί ο κ. Τσίπρας στηρίζει τα αμαρτωλά αντισταθμιστικά οφέλη;
-  Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί ότι  εφάπτεται  εξ αντικειμένου και με τα  συμφέροντα που ήθελαν πάντα και θέλουν και τώρα είτε τον έλεγχο είτε  το   κλείσιμο και τη διάλυση του Σκαραμαγκά προς ίδιον όφελος. Μήπως ο κ.  Τσίπρας γνωρίζει ονόματα;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά που έχουν  στηλιτεύσει τη στάση του κ. Τσίπρα! Διάβασε ο κ. Τσίπρας τι του λένε οι  εργαζόμενοι;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να υπεραμυνθεί της δικής του θητείας  στο Υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι οι 16 μήνες της θητείας ήταν με  διαφορά οι πλέον αδιαφανείς, ενώ θα κατηγορήσει εκ νέου τον κύριο Τσίπρα  ότι υιοθετεί «τις συμβάσεις και την ομάδα Τσοχατζόπουλου».
Από τη Χαριλάου Τρικούπη διερωτώνται, εξάλλου, γιατί την ύστατη ώρα ο  ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον εισηγητή του στην πρόταση για την εξεταστική για τα  υποβρύχια, αντικαθιστώντας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Δημήτρη  Παπαδημούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή προσώπων σχετίζεται είτε  με φημολογούμενη διαφωνία της κυρίας Κωνσταντόπουλου με τη στοχοποίηση  Βενιζέλου για το θέμα, είτε γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει στο  πρόσωπο του κυρίου Παπαδημούλη ένα μετριοπαθέστερο στέλεχος, που δεν θα  πολώσει έτι περαιτέρω την ούτως ή άλλως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Στενοί συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου υπενθυμίζουν, τέλος, την εκτός  κομματικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση, που είχε υποβάλλει σε ραδιοφωνική  του συνέντευξη στον Αθήνα 984, ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος, Θοδωρής  Δρίτσας, ότι η Πλατεία Κουμουνδούρου προτίθετο να αποσύρει την πρόταση  για εξεταστική, εφ όσον η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου  του 2013 θα έφερνε βιώσιμη λύση για τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά,  διασφάλιση των θέσεων εργασίας και παραλαβή των υποβρυχίων.