Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πέτρος Τατούλης «Έργο κόσμημα ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου»



Εμφάνιση IMGP2726.JPG 
Έργο κόσμημα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τον τρόπο αποπεράτωσης του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κ. Αντώνιο Κλαδούχο, το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Παπαφωτίου, το πρώην Δήμαρχο Ευρωστίνης κ. Δημήτριο Δούσκα και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου.
Εμφάνιση IMGP2716.JPGΟ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε επίσης ότι ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου θα πρέπει να λειτουργήσει ως σύγχρονο «Περιβαλλοντικό Σχολείο» , το οποίο θα επισκέπτονται σχολεία της περιοχής, αλλά και της Πελοποννήσου, προκειμένου να μυηθούν στις σύγχρονες πολιτικές και τεχνικές διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο μετά από μεγάλη προσπάθεια και άριστη συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο και πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό προστατεύει απόλυτα τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον»
.
Ο Δήμαρχος κ. Κλαδούχος, από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του έργου για την περιοχή και ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση στο έργο του Δήμου. Πρόσθεσε τέλος ότι «όπως όλη η Πελοπόννησος, και ο Δήμος Ξυλοκάστρου αναμένει την αίσια έκβαση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων για την ανακούφιση από το τεράστιο αυτό πρόβλημα».
Εμφάνιση IMGP2717.JPGΟ ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου θα δέχεται τα απορρίμματα των πρώην Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης και Φενεού χωρίς να προκαλούνται οχλήσεις ή δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, καθώς επίσης και τα έργα αποκατάστασης παλαιοτέρων χώρων απόθεσης απορριμμάτων έτσι ώστε να μην αποτελούν πιθανές πηγές ρύπανσης. Ο νέος ΧΥΤΑ θα έχει δυναμικότητα ταφής τουλάχιστον 250.000 tn, που συνεπάγεται χρόνο ζωής 20 τουλάχιστον χρόνια υποδεχόμενος τα απορρίμματα των τριών Δήμων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των 4.660.210,98 ευρώ