Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο Δεκάλογος του 'μαύρου' χρήματος ως μονόδρομος

Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης

1.Είσαι άνεργος χωρίς άλλα εισοδήματα και φορολογείσαι με τεκμήρια.Δουλεύεις μαύρα εν γνώσει σου γιατί και ο εργοδότης σου δε μπορεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές σου.

2.Είσαι μισθωτός και εργάζεσαι αλλά αν έχεις και έξτρα εισοδήματα τα κρύβεις υποχρεωτικά γιατί αν τα δηλώσεις θα σου πάρουν το ένα τρίτο.

3.Έχεις εισόδημα από ακίνητα αλλά μετά τον ΕΝΦΙΑ που φορολογεί (μετάφραση στη λαϊκή=δημεύει) και αυτά που δε νοικιάζεις, το να δίνεις μικρότερη απόδειξη για αυτά που εισπράττεις είναι ίσως ο μόνος τρόπος να μπορείς να έχεις κάποιο εισόδημα.

4.Έχεις κάποιες καταθεσούλες σε κάποια εμπορική Τράπεζα για ώρα ανάγκης.Το να τις πάρεις σπίτι στο σεντούκι και να μην τις ξαναεμφανίσεις είναι ο μόνος τρόπος να μη τις χάσεις ή να μη τις πάρουν με κάποιο 'ηλεκτρονικό ραβασάκι' πως χρωστάς φόρο.

5.Προσαρμόζεις όλες τις βασικές αγορές σου με μετρητά και χωρίς απόδειξη γιατί πρώτον δε σου περισσεύει ούτε ένα ευρώ αλλά και γιατί έτσι κι αλλιώς δεν εκπίπτουν από το εισόδημά σου.Υπολόγισε και το ΦΠΑ που είναι στα ύψη και γλυτώνεις τουλάχιστον το ένα πέμπτο.

6.Έτσι κι αλλιώς αδυνατείς να είσαι κερδοφόρος με τέτοια φορολόγηση(πάνω από 50% έως και 80%) αν είσαι επιχειρηματίας ή επαγγελματίας. Κλείνεις τα βιβλία σου και δουλεύεις χωρίς παραστατικά μπας και δεις άσπρη μέρα.

7.Η αυτασφάλισή σου είναι τόσο ακριβή που έτσι κι αλλιώς αδυνατείς να τη πληρώσεις. Κάνεις κι εκεί μια διακοπή και κάνεις τουλάχιστον μια μικρή ιδιωτική ασφάλιση δίνοντας μόνο το ένα δέκατο αυτών που σου ζητούσαν ενωρίτερα ,ούτως ώστε αν αρρωστήσεις τουλάχιστον να μη πεθάνεις σαν τα σκυλιά στο δρόμο.
8.Αν είσαι εργοδότης και χρειάζεσαι βοήθεια παίρνεις μόνο φίλους σου για δουλειά υποχρεωτικά χωρίς ασφάλιση αφού έτσι κι αλλιώς η επιχείρηση δε σου δίνει κάποια κέρδη για να πληρώνεις τα χαράτσια του ΙΚΑ. Τουλάχιστον δίνεις ένα μεροκάματο στους φίλους που καταλαβαίνουν το πρόβλημα και έχουν κι αυτοί ένα κομμάτι ψωμί.

9.Εκτός από τους φόρους που σου φόρτωσαν, έκανες το λάθος να πάρεις κι ένα δανειάκι για το σπίτι ή την επιχείρηση ή για κάποιες μικρές ανάγκες σου. Κέρδη δεν έχεις(επαγγελματίας), δουλειά δεν έχεις(άνεργος),έχεις δουλειά αλλά δε φτάνουν πλέον τα χρήματα να ζεις και να πληρώνεις. Τα βροντάς όλα κάτω και προκειμένου να πεθάνεις από ασιτία ας έρθουν να πάρουν ότι βρουν.

10.Έχεις αυτοκίνητο παλιό(τουλάχιστον 15ετίας) αλλά τυχαίνει να είναι πάνω από 1.600 κ.ε. Παραδίνεις τις πινακίδες, το αράζεις στην αυλή(μιας και δε μπορείς να το πουλήσεις ούτε για 500 ευρώ) και το χρησιμοποιείς μόνο όταν θέλεις να κάνεις κάτι στη γειτονιά ή για μια μεγάλη ανάγκη.

Και αφού κάνεις όλα αυτά γιατί απλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να επιβιώσεις εσύ και η οικογένειά σου, αράζεις στο καναπέ (αφού έτσι κι αλλιώς δουλειά δεν έχεις) σκεπτόμενος τι επιλογές έχεις ως πολίτης τούτης της χώρας.

1. Να έλθει κάποιος ορθολογιστής λογικός αλλά 'πολιτικά τρελός' που τουλάχιστον είναι στη πιάτσα και γνωρίζει τα προβλήματα που ζεις καθημερινά, για να τα αλλάξει. Τον αναζητάς παντού για να τον στηρίξεις κα να συνταχθείς μαζί του.

2.Να μεταναστεύσεις αν μπορείς να βρεις δουλειά σε κάποια σοβαρή χώρα ή όπου μπορείς τουλάχιστον να ζήσεις αξιοπρεπώς.

3.Επιβιώνεις με τα βασικά και περιμένεις να έλθει ή 'ανάπτυξη' μετά τα πλεονάσματα που ακούς αλλά δε βλέπεις(αλλά ούτε και θα δεις γιατί βασίζονται μόνο σε φόρους).

4.Τους τραβάς μία ψήφο στο τσίριζα ή στο χρυσό αυγό γνωρίζοντας πως έτσι τα γκρεμίζεις όλα αλλά τουλάχιστον έτσι θα δεις όλους αυτούς που με περίσσιο θράσος σε δουλεύουν καθημερινά και απομύζησαν όλα τα κόπια σου, να τρέχουν να κρυφτούν με την ουρά στα σκέλια.

Είναι μαθηματικά βέβαιο πλέον πως μετά και από τη τελευταία φοροεπιδρομή που ετοιμάζουν για το σωτήριο έτος 2014 η πλειοψηφία ημών είτε θα ασπαστούν το δεκάλογο του 'μαύρου χρήματος' ως μονόδρομο, είτε θα μεταναστεύσουν είτε θα τιμωρήσουν όταν έλθει η ώρα της κάλπης, ανοίγοντας μια κι έξω τη κερκόπορτα στις δυνάμεις της οπισθοχώρησης και του σκότους, οδηγώντας έτσι τη χώρα κι επίσημα στο κλειστό κλαμπ των 'μπανανιών' της υφηλίου όπου είμαστε σίγουρα ευπρόσδεκτοι.

Όταν ξυπνήσουμε θα είναι ήδη πολύ αργά για δάκρυα.

Αλλάξτε ρότα τώρα, σήμερα, χθες! Είναι ήδη αργάμισυ!!!