Το οργανόγραμμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το
Εποπτικό Συμβούλιο μέσα στις επόμενες μέρες, και ο εγκεκριμένος
προϋπολογισμός αποτελούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ Γιώργο
Προκοπάκη, τη βάση για την οργάνωση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Προκοπάκης, στον νέο οργανισμό θα εργαστούν συνολικά περίπου 1.200-1.500 άτομα. Από αυτούς οι 600-750 θα εργάζονται με σχέση αορίστου χρόνου και οι 500-700 με συμβάσεις έργου. Πρώτα θα γίνει η προκήρυξη για τους διευθυντές, αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη για τις πρώτες 300 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μετά θα συνεχίσουμε με τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ «την εβδομάδα 10-17 Φεβρουαρίου αναμένουμε να έχουμε τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ».
Σε ό,τι αφορά τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις, ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε ότι θα δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές αξιολόγησης για όλες τις ειδικότητες που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία (δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες) για να συμπληρώσει ότι «για κάποιες συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες θα ζητήσουμε και πρακτική επίδειξη των προσόντων των υποψηφίων».
Ο κ. Προκοπάκης έκανε σαφές ότι «απευθυνόμαστε σ’ όλους» συμπληρώνοντας, πάντως, πως «το ότι είμαστε ανεξάρτητοι πρέπει να το αποδείξουμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «με τους 2.500 περίπου πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ στην ίδια πιάτσα θα κινηθούμε. Δεν είναι δυνατόν να αγνοεί κανείς το ρήγμα και το τραύμα του καλοκαιριού και να λέει ότι πορευόμαστε με αυτούς ή με τους άλλους. Θεωρώ, και αυτό είναι δική μου επιλογή, ότι πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει αμεροληψία, καθαρότητα απέναντι σ’ όλους, μνήμη χρυσόψαρου και αχρωματοψία απέναντι σε όσους εμπλέκονται».
Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ σημείωσε πως «πρόθεση μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια του πλεονάζοντος προσωπικού». Όπως σημείωσε «είναι εντελώς σαφές ότι είχαμε εποχές στην ΕΡΤ υπερπλεονάζοντος προσωπικού, όχι πέρσι, σίγουρα όμως τα προηγούμενα χρόνια με τον αριθμό των εργαζομένων να έχει φτάσει και τις 4.500. Και τότε δεν υπήρχε πρόσβαση σε νέους ανθρώπους. Για να σας το θέσω και διαφορετικά, η εκπομπή προγράμματος από τις εγκαταστάσεις της Αγ. Παρασκευής, από την 11η Ιουνίου και μετά, έδειξε πως πολύ λιγότερα άτομα από τα περίπου 1.700 (πέρα από τα Μουσικά Σύνολα και τους περιφερειακούς σταθμούς) που εργάζονταν στην ΕΡΤ, μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αυτό είναι μια αυτοτιμωρία στην όλη ιστορία».
Ειδικά για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ που είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως ζητήθηκε η νομική γνώμη τόσο του ΑΣΕΠ, όσο και των νομικών συμβούλων του Εποπτικού Συμβουλίου, αλλά, όπως είπε «δυστυχώς δεν μπορεί να κατοχυρωθεί νομικά η σχέση ΕΡΤ – ΝΕΡΙΤ».
Ανεξαρτησία
Για τις ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, ο κ. Προκοπάκης ήταν κατηγορηματικός: «η έννοια πολιτικής παρέμβασης για τον διευθυντή ειδήσεων δεν θα υπάρχει». Όπως εξήγησε «οποιοσδήποτε θελήσει να καθοδηγήσει ή να παρέμβει θα παραπέμπεται σε εμένα», για να συμπληρώσει πως «αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι υπάρχουν οι παρεμβάσεις από πάνω, που είναι δική μας δουλειά να ελέγχουμε και υπάρχουν και οι από κάτω παρεμβάσεις που είναι δουλειά του διευθυντή ειδήσεων να τις αναδείξει».
Στη συνέχεια, ο κ. Προκοπάκης σημείωσε πως «η επιλογή των ειδήσεων θα γίνεται με δημοσιογραφικά κριτήρια και το τι θα γίνει με τις ειδήσεις και με ενδεχόμενα λάθη είναι δική μας δουλειά να τα λύσουμε». Όπως ανέφερε «αυτό που ήταν πολύ ενοχλητικό μέχρι τώρα στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν ο πολύς “λιβανωτός”. Για παράδειγμα να ετοιμάζεται πόλεμος στη Συρία και συ να ενδιαφέρεσαι αν ο τάδε υπουργός έκοψε μια κορδέλα. Αυτά είναι ενοχλητικά πράγματα». Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ παραδέχτηκε ότι «χρειάζεται χρόνος για να γίνει κουλτούρα μια διαφορετική νοοτροπία. Στην ΕΡΤ, για παράδειγμα, η Έλλη Στάη είχε απελευθερωθεί και από κάποια βαρίδια που μπορεί να της έβαζε και η ιδιωτική τηλεόραση».
Σε ερώτημα σχετικά με το ότι στις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της ΔΤ δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από αλλά κόμματα, ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε πως «δεν νοείται δημόσια τηλεόραση χωρίς να έχει την συναίνεση της αντιπολίτευσης, αλλά δεν μπορούμε και να τους εξαναγκάσουμε να προσέρχονται».
Επιπλέον, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ανανέωση προσώπων. Αλλά αυτή δεν γίνεται με παρθενογένεση. Σε κάποιον παλιό οι καινούριοι θα πρέπει δίπλα να θητεύσουν. Θέλουμε να παραγάγουμε κάτι διαφορετικό, που θα δίνουμε ευκαιρία σε νέους. Η θεματολογία να είναι διαφορετική. Όπως και να το κάνουμε έχει κουραστεί η αισθητική μας. Ανακυκλώνεται στην τηλεόραση η ίδια κατάσταση και κανείς δεν παίρνει ρίσκα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι οι δημοσιογράφοι να φέρουν τον προσωπικό τους χαρακτήρα στο ρεπορτάζ. Να μην διαβάζουν δελτία Τύπου. Αυτά τα βλέπουμε όλοι».
Περιεχόμενο – Εμπορική εκμετάλλευση
«Τα τηλεοπτικά κανάλια της ΝΕΡΙΤ δεν θα είναι η πλατφόρμα του εξειδικευμένου. Θα υπάρχει χώρος και γι’ αυτό, αλλά δεν θα είναι αυτή η ταυτότητα» ανέφερε ο κ. Προκοπάκης σχετικά με το περιεχόμενο και συμπλήρωσε ότι «η μερική αισθητική από κάποιο κομμάτι της κοινωνικής δραστηριότητας είναι σεβαστή. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως να ισχύσει γενικότερα. Στο ίδιο κανάλι θα υπάρχει το Αρχονταρίκι και το ίδιο βράδυ ταινίες με σκηνές σεξ. Ο μέσος όρος δεν σημαίνει όλα ίδια. Σημαίνει πολλά διαφορετικά και επιλογές».
Όπως εξήγησε ο κ. Προκοπάκης «ξεκινάμε από τον ίδιο τον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της έννοιας «Ζώνη», υπό την έννοια, ότι όταν έχεις 1,5 εκατ. ανέργους έχεις πλέον ένα διαφορετικό κοινωνικό χάρτη. Πολύ περισσότερος, – αλλά και διαφορετικός – κόσμος βλέπει τηλεόραση το πρωί. Όχι μόνο αργόσχολοι και νοικοκυρές. Ως δημόσια τηλεόραση ενδιαφερόμαστε να προσφέρουμε ψυχαγωγία αλλά και χρηστική πληροφορία στους ανέργους και στους υποαπασχολούμενους».
«Αν διαχειριστούμε καλά τους πόρους μας, μπορούμε να κάνουμε “παπάδες”»
Πάντως, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, η νέα δημόσια τηλεόραση δεν θα αδιαφορεί για τα νούμερα τηλεθέασης. «Θέλουμε να πάρουμε το κομμάτι της πίτας (σ.σ. της διαφήμισης) που θα μας αναλογούσε σε ένα δίκαιο ανταγωνισμό όσον αφορά τα ακριβά μας προϊόντα, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Μουντιάλ. Δεν θα παίξουμε όμως στο πρωινάδικο». Ειδικότερα, τόνισε πως «από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Μουντιάλ που στοιχίζουν πολλά λεφτά, θέλουμε να έχουμε όσα περισσότερα έσοδα μπορούμε. Σε ό,τι αφορά το Μουντιάλ, αν έχει βγει μέχρι τότε το δεύτερο κανάλι, θα παίξουν όλοι οι αγώνες. Αν όχι, θα κάνουμε συμφωνίες με κάποιους άλλους σταθμούς για να ανακτήσουμε κάποιο μέρος των εξόδων».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ σημείωσε ότι «οι περιορισμένες βραδινές ζώνες θα έχουν μια κάποιου είδους εμπορική εκμετάλλευση. Θα προσπαθήσουμε με συμπαραγωγές με το εξωτερικό, με δικές μας πρωτοβουλίες, σε συνεργασίες με ιδρύματα να φτιάξουμε και παραγωγές που θα αποφέρουν και κάποια χρήματα. Αν διαχειριστούμε καλά τους πόρους μας, μπορούμε να κάνουμε “παπάδες”».
Η ΝΕΡΙΤ και τα νέα κανάλια
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σύγχυση και αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι μια πολυαρχία που φαίνεται ως ασυνεννοησία. Υπάρχουν διάφοροι “παίκτες” σε αυτόν τον κύκλο που λέγεται δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης. Κάποιοι από αυτούς τους “παίκτες” έχουν σχέση με την προϊστορία και κάποιοι όχι. Η κυβέρνηση, το υπ. Οικονομικών, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, το Εποπτικό Συμβούλιο και η ΝΕΡΙΤ».
«Η ΝΕΡΙΤ αυτή τη στιγμή, 1,5 μήνα μετά από τον ορισμό του μάνατζμεντ της εταιρείας εξακολουθεί να μην έχει ούτε ένα άτομο προσωπικό, χωρίς να το λέω αυτό σαν παράπονο. Μέχρι τώρα, βοηθούν μόνο φίλοι και εθελοντές που πιστεύουν στο νέο ξεκίνημα. Είμαστε σε διαδικασία, που βρίσκεται στα τελευταία στάδια και μέσα στις επόμενες μέρες, να καταβληθεί το μετοχικό κεφάλαιο ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες κινήσεις μας».
Σχετικά με τη σύγχυση για τις ονομασίες, ο κ. Προκοπάκης ξεκαθάρισε πως το «ΝΕΡΙΤ» είναι το εταιρικό όνομα του νέου οργανισμού και ότι στον ιδρυτικό νόμο υπάρχει απουσία διακριτικού τίτλου. Όπως σημείωσε «ανατίθεται στο Εποπτικό Συμβούλιο να επιλέξει το διακριτικό τίτλο και σήμα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Υπάρχουν απόψεις για να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για να επιλεγεί. Συζητάμε για το brand του ονόματος των καναλιών».
Πολιτισμός και δημόσια ραδιοτηλεόραση
Σχετικά με το πολιτιστικό σκέλος του προγράμματος, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως «η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα κάνει grand scale (μεγάλης κλίμακας) πολιτιστική πολιτική». Αυτό, όπως εξήγησε, «είναι δουλειά του υπουργείου Πολιτισμού. Ο συγκεκριμένος φορέας θα ακολουθήσει την έννοια πολιτισμός εκεί που είναι και οι δικοί του στόχοι. Και τον Κινηματογράφο θα υποστηρίξουμε, και το 1,5% θα αποδίδεται, και συμπαραγωγές και ντοκιμαντέρ θα συνεχίσουμε. Αλλά θα προσπαθήσουμε να γίνουν πράγματα που αλλιώς δεν γίνονται. Για παράδειγμα η Κομοτηνή δεν έχει δει ποτέ αρχαίο θέατρο και πληρώνει το ίδιο ανταποδοτικό τέλος».
Δημόσια ραδιοφωνία
Για τη δημόσια ραδιοφωνία, ο κ. Προκοπάκης ανέφερε ότι «μόλις προχθές ορίστηκε υπεύθυνος για τη ραδιοφωνία» και πως «για τα περιφερειακά ραδιόφωνα υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός για μια βάση που θα τα χειρίζεται με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε «είμαστε ήδη σε επαφές με παράγοντες τοπικών κοινωνιών για συνεργασίες, όπως είμαστε και σε επαφές και με άλλους σταθμούς δημοσίου ενδιαφέροντος για συνεργασίες στο ραδιόφωνο. Για παράδειγμα συζητάμε με τον 9,84 για ένα ραδιόφωνο που θα απευθύνεται κυρίως σε μετανάστες.
Μουσικά Σύνολα
Για το αν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν εκ νέου τα «Μουσικά Σύνολα», ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ επεσήμαινε πως υπάρχει σχετική μελέτη από ειδικούς – χωρίς να έχει αποφασισθεί ακόμη από το ΔΣ – που πληροί όλα τα κριτήρια ποιότητας και προβλέπει συμφωνική, χορωδία και διοικητικό προσωπικό. Ως διοικητική μονάδα θα είναι αυτόνομη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα υπάγεται κατευθείαν στο ΔΣ.
EBU
Σχετικά με την EBU και τη θέση της για τη ΔΤ, ο κ. Προκοπάκης σημείωσε πως για την ώρα η ΝΕΡΙΤ δεν έχει κανάλι για να γίνει μέλος της EBU. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά «οι γενικότερες σχέσεις με την ευρωπαϊκή τηλεοπτική οικογένεια για την ώρα δεν είναι δική μου δουλειά. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε χωρίς λόγο 700.000 ευρώ στην EBU».
*Η συνέντευξη δόθηκε στους συναδέλφους, Γιάννη Σεφεριάδη και Ανδρέα Σιμάτο.
ysterografa.gr
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Προκοπάκης, στον νέο οργανισμό θα εργαστούν συνολικά περίπου 1.200-1.500 άτομα. Από αυτούς οι 600-750 θα εργάζονται με σχέση αορίστου χρόνου και οι 500-700 με συμβάσεις έργου. Πρώτα θα γίνει η προκήρυξη για τους διευθυντές, αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη για τις πρώτες 300 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μετά θα συνεχίσουμε με τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ «την εβδομάδα 10-17 Φεβρουαρίου αναμένουμε να έχουμε τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ».
Σε ό,τι αφορά τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις, ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε ότι θα δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές αξιολόγησης για όλες τις ειδικότητες που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία (δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες) για να συμπληρώσει ότι «για κάποιες συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες θα ζητήσουμε και πρακτική επίδειξη των προσόντων των υποψηφίων».
Ο κ. Προκοπάκης έκανε σαφές ότι «απευθυνόμαστε σ’ όλους» συμπληρώνοντας, πάντως, πως «το ότι είμαστε ανεξάρτητοι πρέπει να το αποδείξουμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «με τους 2.500 περίπου πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ στην ίδια πιάτσα θα κινηθούμε. Δεν είναι δυνατόν να αγνοεί κανείς το ρήγμα και το τραύμα του καλοκαιριού και να λέει ότι πορευόμαστε με αυτούς ή με τους άλλους. Θεωρώ, και αυτό είναι δική μου επιλογή, ότι πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει αμεροληψία, καθαρότητα απέναντι σ’ όλους, μνήμη χρυσόψαρου και αχρωματοψία απέναντι σε όσους εμπλέκονται».
Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ σημείωσε πως «πρόθεση μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια του πλεονάζοντος προσωπικού». Όπως σημείωσε «είναι εντελώς σαφές ότι είχαμε εποχές στην ΕΡΤ υπερπλεονάζοντος προσωπικού, όχι πέρσι, σίγουρα όμως τα προηγούμενα χρόνια με τον αριθμό των εργαζομένων να έχει φτάσει και τις 4.500. Και τότε δεν υπήρχε πρόσβαση σε νέους ανθρώπους. Για να σας το θέσω και διαφορετικά, η εκπομπή προγράμματος από τις εγκαταστάσεις της Αγ. Παρασκευής, από την 11η Ιουνίου και μετά, έδειξε πως πολύ λιγότερα άτομα από τα περίπου 1.700 (πέρα από τα Μουσικά Σύνολα και τους περιφερειακούς σταθμούς) που εργάζονταν στην ΕΡΤ, μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αυτό είναι μια αυτοτιμωρία στην όλη ιστορία».
Ειδικά για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ που είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως ζητήθηκε η νομική γνώμη τόσο του ΑΣΕΠ, όσο και των νομικών συμβούλων του Εποπτικού Συμβουλίου, αλλά, όπως είπε «δυστυχώς δεν μπορεί να κατοχυρωθεί νομικά η σχέση ΕΡΤ – ΝΕΡΙΤ».
Ανεξαρτησία
Για τις ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, ο κ. Προκοπάκης ήταν κατηγορηματικός: «η έννοια πολιτικής παρέμβασης για τον διευθυντή ειδήσεων δεν θα υπάρχει». Όπως εξήγησε «οποιοσδήποτε θελήσει να καθοδηγήσει ή να παρέμβει θα παραπέμπεται σε εμένα», για να συμπληρώσει πως «αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι υπάρχουν οι παρεμβάσεις από πάνω, που είναι δική μας δουλειά να ελέγχουμε και υπάρχουν και οι από κάτω παρεμβάσεις που είναι δουλειά του διευθυντή ειδήσεων να τις αναδείξει».
Στη συνέχεια, ο κ. Προκοπάκης σημείωσε πως «η επιλογή των ειδήσεων θα γίνεται με δημοσιογραφικά κριτήρια και το τι θα γίνει με τις ειδήσεις και με ενδεχόμενα λάθη είναι δική μας δουλειά να τα λύσουμε». Όπως ανέφερε «αυτό που ήταν πολύ ενοχλητικό μέχρι τώρα στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν ο πολύς “λιβανωτός”. Για παράδειγμα να ετοιμάζεται πόλεμος στη Συρία και συ να ενδιαφέρεσαι αν ο τάδε υπουργός έκοψε μια κορδέλα. Αυτά είναι ενοχλητικά πράγματα». Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ παραδέχτηκε ότι «χρειάζεται χρόνος για να γίνει κουλτούρα μια διαφορετική νοοτροπία. Στην ΕΡΤ, για παράδειγμα, η Έλλη Στάη είχε απελευθερωθεί και από κάποια βαρίδια που μπορεί να της έβαζε και η ιδιωτική τηλεόραση».
Σε ερώτημα σχετικά με το ότι στις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της ΔΤ δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από αλλά κόμματα, ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε πως «δεν νοείται δημόσια τηλεόραση χωρίς να έχει την συναίνεση της αντιπολίτευσης, αλλά δεν μπορούμε και να τους εξαναγκάσουμε να προσέρχονται».
Επιπλέον, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ανανέωση προσώπων. Αλλά αυτή δεν γίνεται με παρθενογένεση. Σε κάποιον παλιό οι καινούριοι θα πρέπει δίπλα να θητεύσουν. Θέλουμε να παραγάγουμε κάτι διαφορετικό, που θα δίνουμε ευκαιρία σε νέους. Η θεματολογία να είναι διαφορετική. Όπως και να το κάνουμε έχει κουραστεί η αισθητική μας. Ανακυκλώνεται στην τηλεόραση η ίδια κατάσταση και κανείς δεν παίρνει ρίσκα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι οι δημοσιογράφοι να φέρουν τον προσωπικό τους χαρακτήρα στο ρεπορτάζ. Να μην διαβάζουν δελτία Τύπου. Αυτά τα βλέπουμε όλοι».
Περιεχόμενο – Εμπορική εκμετάλλευση
«Τα τηλεοπτικά κανάλια της ΝΕΡΙΤ δεν θα είναι η πλατφόρμα του εξειδικευμένου. Θα υπάρχει χώρος και γι’ αυτό, αλλά δεν θα είναι αυτή η ταυτότητα» ανέφερε ο κ. Προκοπάκης σχετικά με το περιεχόμενο και συμπλήρωσε ότι «η μερική αισθητική από κάποιο κομμάτι της κοινωνικής δραστηριότητας είναι σεβαστή. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως να ισχύσει γενικότερα. Στο ίδιο κανάλι θα υπάρχει το Αρχονταρίκι και το ίδιο βράδυ ταινίες με σκηνές σεξ. Ο μέσος όρος δεν σημαίνει όλα ίδια. Σημαίνει πολλά διαφορετικά και επιλογές».
Όπως εξήγησε ο κ. Προκοπάκης «ξεκινάμε από τον ίδιο τον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της έννοιας «Ζώνη», υπό την έννοια, ότι όταν έχεις 1,5 εκατ. ανέργους έχεις πλέον ένα διαφορετικό κοινωνικό χάρτη. Πολύ περισσότερος, – αλλά και διαφορετικός – κόσμος βλέπει τηλεόραση το πρωί. Όχι μόνο αργόσχολοι και νοικοκυρές. Ως δημόσια τηλεόραση ενδιαφερόμαστε να προσφέρουμε ψυχαγωγία αλλά και χρηστική πληροφορία στους ανέργους και στους υποαπασχολούμενους».
«Αν διαχειριστούμε καλά τους πόρους μας, μπορούμε να κάνουμε “παπάδες”»
Πάντως, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, η νέα δημόσια τηλεόραση δεν θα αδιαφορεί για τα νούμερα τηλεθέασης. «Θέλουμε να πάρουμε το κομμάτι της πίτας (σ.σ. της διαφήμισης) που θα μας αναλογούσε σε ένα δίκαιο ανταγωνισμό όσον αφορά τα ακριβά μας προϊόντα, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Μουντιάλ. Δεν θα παίξουμε όμως στο πρωινάδικο». Ειδικότερα, τόνισε πως «από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Μουντιάλ που στοιχίζουν πολλά λεφτά, θέλουμε να έχουμε όσα περισσότερα έσοδα μπορούμε. Σε ό,τι αφορά το Μουντιάλ, αν έχει βγει μέχρι τότε το δεύτερο κανάλι, θα παίξουν όλοι οι αγώνες. Αν όχι, θα κάνουμε συμφωνίες με κάποιους άλλους σταθμούς για να ανακτήσουμε κάποιο μέρος των εξόδων».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ σημείωσε ότι «οι περιορισμένες βραδινές ζώνες θα έχουν μια κάποιου είδους εμπορική εκμετάλλευση. Θα προσπαθήσουμε με συμπαραγωγές με το εξωτερικό, με δικές μας πρωτοβουλίες, σε συνεργασίες με ιδρύματα να φτιάξουμε και παραγωγές που θα αποφέρουν και κάποια χρήματα. Αν διαχειριστούμε καλά τους πόρους μας, μπορούμε να κάνουμε “παπάδες”».
Η ΝΕΡΙΤ και τα νέα κανάλια
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σύγχυση και αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι μια πολυαρχία που φαίνεται ως ασυνεννοησία. Υπάρχουν διάφοροι “παίκτες” σε αυτόν τον κύκλο που λέγεται δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης. Κάποιοι από αυτούς τους “παίκτες” έχουν σχέση με την προϊστορία και κάποιοι όχι. Η κυβέρνηση, το υπ. Οικονομικών, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, το Εποπτικό Συμβούλιο και η ΝΕΡΙΤ».
«Η ΝΕΡΙΤ αυτή τη στιγμή, 1,5 μήνα μετά από τον ορισμό του μάνατζμεντ της εταιρείας εξακολουθεί να μην έχει ούτε ένα άτομο προσωπικό, χωρίς να το λέω αυτό σαν παράπονο. Μέχρι τώρα, βοηθούν μόνο φίλοι και εθελοντές που πιστεύουν στο νέο ξεκίνημα. Είμαστε σε διαδικασία, που βρίσκεται στα τελευταία στάδια και μέσα στις επόμενες μέρες, να καταβληθεί το μετοχικό κεφάλαιο ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες κινήσεις μας».
Σχετικά με τη σύγχυση για τις ονομασίες, ο κ. Προκοπάκης ξεκαθάρισε πως το «ΝΕΡΙΤ» είναι το εταιρικό όνομα του νέου οργανισμού και ότι στον ιδρυτικό νόμο υπάρχει απουσία διακριτικού τίτλου. Όπως σημείωσε «ανατίθεται στο Εποπτικό Συμβούλιο να επιλέξει το διακριτικό τίτλο και σήμα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Υπάρχουν απόψεις για να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για να επιλεγεί. Συζητάμε για το brand του ονόματος των καναλιών».
Πολιτισμός και δημόσια ραδιοτηλεόραση
Σχετικά με το πολιτιστικό σκέλος του προγράμματος, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως «η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα κάνει grand scale (μεγάλης κλίμακας) πολιτιστική πολιτική». Αυτό, όπως εξήγησε, «είναι δουλειά του υπουργείου Πολιτισμού. Ο συγκεκριμένος φορέας θα ακολουθήσει την έννοια πολιτισμός εκεί που είναι και οι δικοί του στόχοι. Και τον Κινηματογράφο θα υποστηρίξουμε, και το 1,5% θα αποδίδεται, και συμπαραγωγές και ντοκιμαντέρ θα συνεχίσουμε. Αλλά θα προσπαθήσουμε να γίνουν πράγματα που αλλιώς δεν γίνονται. Για παράδειγμα η Κομοτηνή δεν έχει δει ποτέ αρχαίο θέατρο και πληρώνει το ίδιο ανταποδοτικό τέλος».
Δημόσια ραδιοφωνία
Για τη δημόσια ραδιοφωνία, ο κ. Προκοπάκης ανέφερε ότι «μόλις προχθές ορίστηκε υπεύθυνος για τη ραδιοφωνία» και πως «για τα περιφερειακά ραδιόφωνα υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός για μια βάση που θα τα χειρίζεται με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε «είμαστε ήδη σε επαφές με παράγοντες τοπικών κοινωνιών για συνεργασίες, όπως είμαστε και σε επαφές και με άλλους σταθμούς δημοσίου ενδιαφέροντος για συνεργασίες στο ραδιόφωνο. Για παράδειγμα συζητάμε με τον 9,84 για ένα ραδιόφωνο που θα απευθύνεται κυρίως σε μετανάστες.
Μουσικά Σύνολα
Για το αν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν εκ νέου τα «Μουσικά Σύνολα», ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ επεσήμαινε πως υπάρχει σχετική μελέτη από ειδικούς – χωρίς να έχει αποφασισθεί ακόμη από το ΔΣ – που πληροί όλα τα κριτήρια ποιότητας και προβλέπει συμφωνική, χορωδία και διοικητικό προσωπικό. Ως διοικητική μονάδα θα είναι αυτόνομη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα υπάγεται κατευθείαν στο ΔΣ.
EBU
Σχετικά με την EBU και τη θέση της για τη ΔΤ, ο κ. Προκοπάκης σημείωσε πως για την ώρα η ΝΕΡΙΤ δεν έχει κανάλι για να γίνει μέλος της EBU. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά «οι γενικότερες σχέσεις με την ευρωπαϊκή τηλεοπτική οικογένεια για την ώρα δεν είναι δική μου δουλειά. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε χωρίς λόγο 700.000 ευρώ στην EBU».
*Η συνέντευξη δόθηκε στους συναδέλφους, Γιάννη Σεφεριάδη και Ανδρέα Σιμάτο.
ysterografa.gr