Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η ΚΡΙΤΙΚΗ, ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τις προτάσεις του για τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος για τη συγκεκριμένη νομοθετική επεξεργασία είχε οριστεί Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Ο Τέρενς Κουίκ ζήτησε:

1.Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ Α.Ε.

2.Επαναλειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.

3.Παρουσίαση επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) το οποίο πεισματικά δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση, παρ’ όλο που το κράτος είναι ο μοναδικός μέτοχος της Α.Ε. Ιδιωτικού Δικαίου που είναι και το νομικό καθεστώς λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

4.Κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού ετήσιας λειτουργίας της Νέας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

5.Παρουσίαση του αριθμού και της μορφής των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών, όπως επίσης και των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

6.Παρουσίαση της θεματολογικής μορφής του κάθε καναλιού, τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού.

7.Αξιολόγηση και κατανομή του υφιστάμενου προσωπικού, σε όλα τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

8.Στην περίπτωση που πρέπει να μειωθεί το προσωπικό, θα πρέπει να εφαρμοστεί – όπως και στο παρελθόν – η εθελουσία έξοδος, με πρόνοια διατήρησης όσων έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ και των ΑμεΑ.

Στην ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έκανε και τις εξής επισημάνσεις:

«Απορώ πώς μια ολόκληρη παράταξη όπως η Νέα Δημοκρατία, έφερε για ψήφιση στη Βουλή νόμο που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου και εντολοδόχο-δημιουργό του συγκεκριμένου νομοθετήματος ένα Συνταγματολόγο, ο οποίος όταν ήρθε πριν λίγες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, απαξίωσε και το Κοινοβούλιο και το κοινοβουλευτικό και εποπτικό ρόλο των Ελλήνων Βουλευτών.

Μου προκαλεί απέχθεια, απλά και μόνο το γεγονός, ότι αυτό το νομοσχέδιο, είναι νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζω τη δεκαετία του ’80 όπου η ΕΡΤ των 600.000.000 δραχμών κέρδους με 1.300 υπαλλήλους, έγινε με μία επέλαση εν’ ονόματι της «Αλλαγής» η ΕΡΤ των 3.000 υπαλλήλων και της απόλυτης χασούρας.

Μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ που είχε στείλει τον Αρκουδέα και τα ΜΑΤ του να εμποδίσουν τη λειτουργία των πομπών των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών Αθήνας- Πειραιά- Θεσσαλονίκης, που ήταν και οι πρώτες ελεύθερες φωνές απέναντι στο μονοπώλιο της τότε ΕΡΤ.

Ήταν το ΠΑΣΟΚ που είχε κατεβάσει και τους διακόπτες – κάτι που κάνει σήμερα και η Νέα Δημοκρατία – σταματώντας την δορυφορική μετάδοση ξένων τηλεοπτικών σταθμών που είχαν αρχίσει να εκπέμπουν στην Ελλάδα, όπως το TF5, ΤVE, CNN κλπ.

Και μένω με την απορία, γιατί το πλειοψηφόν κόμμα της κυβέρνησης, αποδέχθηκε αυτό το νομοσχέδιο που είχε πρωτοπαρουσιάσει πριν από δύο χρόνια ο Ηλίας Μόσιαλος του Γιώργου Παπανδρέου και δεν φώναξε για μια εποικοδομητική συνεργασία και διαβούλευση, κατ’ αρχήν τους δημοσιογράφους- Βουλευτές που έχουν δουλέψει χρόνια ολόκληρα στην ΕΡΤ.

Ανεξάρτητα από το αν ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα, είμαι βέβαιος ότι η Λιάνα Κανέλλη, ο Νάσος Αθανασίου, η Φωτεινή Πιπιλή, η Άννα Καραμανλή, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Γιάννης Δημαράς και εγώ θα μπορούσαμε, γνωρίζοντας τα κακώς κείμενα εκ των έσω, να φανούμε πολύ πιο χρήσιμοι από τον όποιον εντολοδόχο- Συνταγματολόγο. Και κοντά σε εμάς θα ήταν χρήσιμοι και καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με την ΕΡΤ, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Παύλος Χαϊκάλης, ή ηθοποιοί που υπάρχουν σε όλα κόμματα κλπ.

Επίσης, μου κάνει αλγεινή εντύπωση η διατύπωση του άρθρου 13 που μιλάει για την Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία θα ελέγχει προληπτικά όλες τις παραγωγές με πρόσχημα τη διατήρηση της δεοντολογίας.

Αυτό το θεωρώ στυγνή λογοκρισία.

Όπως επίσης οφείλω να επισημάνω ότι για ένα χρόνο η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργεί (με τη δικαιολογία της μεταβατικής περιόδου) με Εποπτικό Συμβούλιο, με Διοικητικό Συμβούλιο και με Διευθύνοντα Σύμβουλο διορισμένους από την κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια, αυτοί οι διορισμένοι μπορεί να αποτελούν εγγύηση αντικειμενικότητας στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές; Μπορεί όλοι αυτοί οι διορισμένοι της κυβέρνησης να αποτελούν το εχέγγυο αντικειμενικότητας στην περίπτωση – πολύ πιθανό – που η χώρα κληθεί πρόωρα στις κάλπες για εθνικές εκλογές;