Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το “Newsroom” διδάσκει δημοσιογραφία ( photos)

cn_image_size_newsroom-ss-01
Ακόμη και στη χώρα όπου η δημοσιογραφία μπορεί να πετύχει τα πάντα, δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προβολή της σειράς “Newsroom” από την HBO έχει προκαλέσει… κολλητικά συναισθήματα στο κοινό που την παρακολουθεί.
Η ιστορία της δημοσιογραφικής ομάδας ενός αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που είναι… περισσότερο μάχιμο από όσο αντέχουν πολλές φορές οι συνθήκες της εποχής, τα συναισθήματα μεταξύ των στελεχών του, η εκ των έσω θέαση του λειτουργήματος στην πιο δημιουργική διάστασή του.
Με λίγα λόγια… ελάχιστη (έως καμία σχέση) με τη δημοσιογραφία όπως τη βιώνουμε στην Ελλάδα. Του γρήγορου και βιαστικού ρεπορτάζ, που δεν επιβεβαιώνει μέσω μιας δεύτερης πηγής τα θέματα τα οποία χειρίζεται, της σχέσης… πάθους με την εξουσία, της έλλειψης οράματος για την ανασύνθεση της εθνικής ατζέντας, την ανάδειξη νέων προτεραιοτήτων, την οικοδόμηση μιας εθνικής αρχιτεκτονικής που θα συμβάλλει στην υπέρβαση των παθογενειών οι οποίες έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
Χωρίς η ίδια η δημοσιογραφία όπως τη βιώνουμε στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το μωσαϊκό από εθνικές παθογένειες. Αλλά αντιθέτως, να αποτελεί μια από τις βασικές, χρόνιες και συστημικές αιτίες. Λίγο… “Newsroom” δεν θα έβλαπτε λοιπόν.

Photo Gallery

 
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr