Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Επανεκλογή Ομπάμα στον Λευκό Οίκο - "Τα καλύτερα έρχονται" είπε στη νικητήρια ομιλία του - Ο Ρόμνεϊ του τηλεφώνησε και παραδέχτηκε την ήττα του


Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συγκεντρώσει 319 εκλέκτορες έναντι 219 του Μιτ Ρόμνεϊ

- Ρόμνεϊ: Συγχαίρω τον Ομπάμα για τη νίκη του - Ελπίζω να διαφυλάξει τα συμφέροντα του έθνους μας
- Σε σουίτα ξενοδοχείου με την οικογένειά του εκείνος, παρακολουθεί τα αποτελέσματα
- Ο Ομπάμα κέρδισε και την πολιτεία του Οχάιο και αυτό του δίνει τη νίκη
- Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία




Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν: ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μπορεί σε επανεθνικό επίπεδο οι δυο υποψήφιοι να έδιναν μάχη στήθος-στήθος, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων και πανηγυρίζει τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Η επανεκλογή Ομπάμα είναι αναμφίβολα ένα καλό νέο για την Ελλάδα (και την Ευρώπη γενικότερα) αφού ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλές φορές στηρίξει τη χώρα μας, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ, που όποτε έβρισκε ευκαιρία μας έφερνε σαν... παράδειγμα προς αποφυγή!

 Λεπτό προς λεπτό την εκλογική μάχη των Ηνωμένων Πολιτειών

- ΩΡΑ 08:41 Επίθεση... αγάπης του Ομπάμα στον Ρόμνεϊ: ελπίζω να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Μπορεί να δώσαμε σκληρή μάχη αλλά ήταν γιατί αγαπάμε βαθιά τη χώρα μας. Για τις ΗΠΑ, τα καλύτερα έρχονται. Το σχέδιο να βελτιώσουμε το έθνος, προχωρά" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ευχαρίστησε τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του, ενώ έκανε ειδική μνεία στον Μιτ Ρόμνεϊ και τους γονείς του, γερουσιαστές κι εκείνοι. "Με κάνατε καλύτερο πρόεδρο" είπε στους οπαδούς του.
- ΩΡΑ 08:39 170 δημοψηφίσματα έγιναν παράλληλα με τις εκλογές για πρόεδρο στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα είναι σε κάποιες περιπτώσεις εντυπωσιακά. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)


Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα ζεύγη Ομπάμα και Μπάιντεν αλληλοσυγχαίρονται. Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα ζεύγη Ομπάμα και Μπάιντεν αλληλοσυγχαίρονται. Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος
 
- ΩΡΑ 07:55 Ο Μιτ Ρόμνεϊ τηλεφώνησε στον Μπαράκ Ομπάμα και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Στη συνέχεια, μίλησε στους υποστηρικτές του. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είχε γράψει ΜΟΝΟ νικητήρια ομιλία. Η συγκίνηση και η απογοήτευσή του ήταν εμφανής. Συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα και δημόσια και ευχήθηκε να καταφέρει να διαφυλάξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
 
- ΩΡΑ 07:32 Οι εκλέκτορες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών. 319 έχει ήδη ο Μπαράκ Ομπάμα, 219 ο Μιτ Ρόμνεϊ
- ΩΡΑ 07:11 Τα αποτελέσματα από 45 πολιτείες και την Περιοχή της Κολούμπια ανακοινώθηκαν λίγο μετά τις 06:00. Δείχνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επανεξελέγη κερδίζοντας 290 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 203 του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.
Ο Ομπάμα κέρδισε:
Καλιφόρνια 55, Κονέκτικατ 7, Περιοχή της Κολούμπια 3, Ντέλαγουερ 3, Χαβάη 4, Ιλινόι 20, Αϊόβα 6, Κολοράντο 9, Μέιν 4
Μέριλαντ 10, Μασαχουσέτη 11, Μίσιγκαν 16, Μινεσότα 10, Νιου Τζέρσεϊ 14, Νιου Χαμσάιρ 4, Νέα Υόρκη 29, Νέο Μεξικό 5, Νεβάδα 6, Οχάιο 18, Πενσιλβάνια 20, Ροντ Άιλαντ 4, Βερμόντ 3, Ουάσινγκτον 12, Ουισκόνσιν 10
ΣΥΝΟΛΟ: 290

Ο Ρόμνεϊ κέρδισε:
Αλαμπάμα 9, Αρκανσο 6, Αριζόνα 11, Βόρεια Καρολίνα 15, Νότια Καρολίνα 9, Βόρεια Ντακοτα 3, Νότια Ντακότα 3, Τζόρτζια 16, Αινταχο 4, Ιντιάνα 11, Κάνσας 6, Κεντάκι 8, Λουιζιάνα 8, Μισισίπι 6, Μισούρι 10, Μοντάνα 3, Νεμπράσκα 5, Οκλαχόμα 7, Ορεγκον 7, Τενεσί 11, Τέξας 38, Γιούτα 6, Δυτική Βιρτζίνια 5, Γουαιόμινγκ 3
ΣΥΝΟΛΟ: 203

- ΩΡΑ 07:02 Μαζί με τις προεδρικές εκλογές έγιναν κι εκείνες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Και εδώ υπάρχει... άρωμα Ελλάδας! (Διαβάστε περισσότερα εδώ)


- ΩΡΑ 07:02 Μαζί με τις προεδρικές εκλογές έγιναν κι εκείνες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Και εδώ υπάρχει... άρωμα Ελλάδας! (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

- ΩΡΑ 06:56 Μπορεί ο Μιτ Ρόμνεϊ να μην είναι έτοιμος να παραδεχτεί την ήττα του, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε κανένα πρόβλημα να... αποδεχτεί τη νίκη του. Και το έκανε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter
 
"Αυτο (η επανεκλογή) έγινε εξαιτίας σας. Σας ευχαριστώ. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Έτσι περάσαμε την προεκλογική εκστρατεία. Αυτοί είμαστε. Σας ευχαριστώ" έγραψε ο Αμερικανό πρόεδρος και υπέγραψε με τα αρχικά του. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

- ΩΡΑ 06:49 Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως κερδίζει και την Νεβάδα, όπου προηγείται 54%-44% του Ρόμνεϊ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κερδίζει την επανεκλογή του έστω κι αν σε πανεθνικό επίπεδο, ο αντίπαλός του συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους. Αλλά είπαμε, το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει εδώ και 200 χρόνια και όποιος έχει τους εκλέκτορες, έχει και τη νίκη
 
- ΩΡΑ 06:22 Πάει... περίπατο το σασπένς! Πρώτα το CNN και στη συνέχεια κι άλλα τηλεοπτικά δίκτυα έχρισαν νικητή των αμερικανικών εκλογών τον Μπαράκ Ομπάμα, αφού κέρδισε και την πολιτεία του Οχάιο!
- ΩΡΑ 06:13 256 εκλέκτορες για τον Μπαράκ Ομπάμα, 191 για τον Μιτ Ρόμνεϊ μέχρι στιγμής μεταδίδει το CNN. Χιλιάδες κόσμος πανηγυρίζει στο Σικάγο. Ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με τη σύζυγό του και τις δυο κόρες του παρακολουθεί τα αποτελέσματα σε σουίτα ξενοδοχείου
 ΩΡΑ 06:12 Οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας
 
- ΩΡΑ 06:08 Οι ψηφοφόροι στη Μασαχουσέτη εξέλεξαν τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Κένεντι ΙΙΙ στο Κογκρέσο, στέλνοντας ένα ακόμα μέλος της πολιτικής δυναστείας στην Ουάσινγκτον.
Ο 32χρονος Κένεντι, εγγονός του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο Σον Μπίελατ.

- ΩΡΑ 03:20 Exit poll Reuters/Ipsos: ο Μιτ Ρόμνεϊ, προηγείται στην προτίμηση των λευκών ανδρών με 20% και με περισσότερο από 10% στην προτίμηση των λευκών γυναικών. Σε όλες τις άλλες εθνοτικές ομάδες ο Ομπάμα προηγείται με μεγάλη διαφορά.
- ΩΡΑ 03:03 Σχεδόν το 60% όσων ψήφισαν πριν από την ημέρα των εκλογών στο Οχάιο επέλεξαν τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της πολιτείας που ψήφισαν ανήμερα των εκλογών επέλεξαν τον Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με το τελευταίο exit poll των Reuters/Ipsos.
- ΩΡΑ 02.23 Τα δύο τρίτα των χαμηλού εισοδήματος ψηφοφόρων του Οχάιο επέλεξαν τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση REUTERS/IPSOS.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα όσων ψηφίζουν για πρώτη φορά επέλεξαν τον απερχόμενο πρόεδρο σε εθνικό επίπεδο.
- ΩΡΑ 02.10 Τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ξεκινήσει να μεταδίδουν προβλέψεις για τον νικητή των εκλογών με διαρκή ροή χρησιμοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα σε συνδυασμό με έξιτ πολς.
Αλλά θα περιμένουν μέχρι τις 11 μμ (06:00 ώρα Ελλάδος Τετάρτης) μέχρι να μεταδώσουν το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες σε Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη.
Θα περιμένουν μέχρι τη συγκεκριμένη ώρα καθώς οι ψηφοφόροι θα εξακολουθούν να ψηφίζουν σε αυτές τις πολιτείες.
Είναι επίσης πιθανόν το απόγευμα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) ή νωρίς το πρωί της Τετάρτης να μην αναδειχτεί νικητής, καθώς θα ξεκινήσει η αυτόματη επανακαταμέτρηση αν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στις πολιτείες-κλειδιά είναι μικρότερη από 0,5% ή 0,25%-- μία μεγάλη πιθανότητα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Σε πολλές περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ελάχιστη.
Επομένως, η νύχτα προβλέπεται μεγάλη για μια από τις πιο στενές μάχες για τη διεκδίκηση της προεδρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στο Οχάιο-- μια από τις πιο σημαντικές από τις αμφίρροπες πολιτείες--οι κάλπες κλείνουν στις 7:30 μμ (0230 πμ ώρα Ελλάδος), αλλά οι αναλυτές θα διστάσουν να μιλήσουν για νικητή αν η διαφορά του 51χρονου Μπαράκ Ομπάμα με τον 65χρονο Μιτ Ρόμνεϊ είναι μικρότερη από 20.000 ψήφους.
- ΩΡΑ 02.06 Το CNN μεταδιδει ότι έχει στην διάθεση του αποκλειστικά δημοσκόπηση για λογαριασμό των ρεπουμπλικάνων που δείχνει τον Ομπάμα να κερδίζει με 5 μονάδες!
 
niwsit.gr - PEUTERS