Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η σπιτική λεμονάδα της Παρούλας...


Τον Ιούνιο με τις ζέστες, φτιάξαμε σπιτική λεμονάδα και την "τσακίζαμε" οικογενειακώς. Με νερό ή με σόδα γίνεται ένα θεσπέσιο αναψυκτικό και θυμήθηκα την κυρά Παρούλα, τη μάνα του κολλητού Βασίλη, που όταν πηγαίναμε καταϊδρωμένοι στο σπίτι της, μάς έβαζε ένα ποτήρι και το ρουφάγαμε μέχρι τελευταίας σταγόνας.
Απορία: Γιατί να μη σερβίρουν όλα τα καφέ τέτοια αναψυκτικά; Λεμονάδα σπιτική, βυσσινάδα με 3-4 βύσσινα στον πάτο κλπ κλπ; Γιατί δεν κάνουμε γλυκά, μαρμελάδες και πόσα άλλα από τα προϊόντα της περιοχής και να τα εντάξουμε στο μενού των σπιτιών μας, των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων μας; Φτηνό κόστος, υψηλή ποιότητα και πολλαπλά οφέλη για όλους!!! Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι επισκέπτες θα έπαιρναν ένα κιβώτιο λεμόνια μαζί τους φεύγοντας για να φτιάξουν λεμονάδα και στα σπίτια τους.
Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα για τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό. Φανταστείτε όταν ρώτησαν σήμερα στην εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα" τον πρόεδρο των καταστηματαρχών Ηλία Χούπα (βίντεο) για τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουριστικό τομέα, να μπορούσε να απαντήσει:
"Είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας. Στα καφέ της περιοχής μπορείτε να απολαύσετε σπιτικές λεμονάδες, πορτοκαλάδες, βυσσινάδες και άλλους φρέσκους χυμούς από τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, στα εστιατόριά μας μπορείτε να βρείτε ένα γαστρονομικό θησαυρό από τοπικές παραδοσιακές συνταγές βασισμένο στο ξακουστό ελαιόλαδο της Κορινθίας και σε άλλα τοπικά προϊόντα. Στα ξενοδοχεία μας και στο πρωινό που θα πάρουν οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μαρμελάδες, μέλι και χυμούς της περιοχής..." και άλλα τέτοια.
Η πολύ καλή παρουσίαση που έγινε σήμερα στην εκπομπή από τον Αποστόλη Θεοδωρόπουλο και τον Ηλία Χούπα θα είχε απείρως καλύτερα αποτελέσματα, ε;. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να υλοποιήσουμε ένα τοπικό σύμφωνο ποιότητας που θα δώσει τεράστια ώθηση σε όλη την περιοχή...
 
Ανδρέας Απ. Ζάρρος