Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ετοιμάζουν τις «γαλάζιες» λίστες – Ποιοι θα μείνουν εκτός

Ισορροπίες και γκάλοπ φρέναραν την ανανέωση. Ο Αντ. Σαμαράς θα προσπαθήσει, μέσω ενός «τραυματισμένου» κομματικού μηχανισμού, να στηρίξει δικούς του ανθρώπους, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα προτιμηθούν από τους ψηφοφόρους
Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος βρίσκονται στη ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες, η σταδιακή δημοσιοποίηση των υποψηφίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου και οι ίδιοι να διευκολυνθούν στον προεκλογικό τους αγώνα.

Ο κ. Σαμαράς θα επιθυμούσε τη ριζική ανανέωση, αλλά η ανάγκη για τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών τον δέσμευσε τελικά κι έτσι η πλειονότητα των νυν βουλευτών θα είναι και πάλι στις λίστες, εμποδίζοντας πιθανώς την είσοδο νέων προσώπων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από την πλευρά του, θα προσπαθήσει, μέσω ενός «τραυματισμένου» κομματικού μηχανισμού, να στηρίξει δικούς του ανθρώπους που θα είναι μεν στις λίστες, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα προτιμηθούν από τους ψηφοφόρους. Παράλληλα θα επιχειρήσει -και με προσωπικές παρεμβάσεις εάν κριθεί αναγκαίο- να εκτονώσει την ένταση που μοιραία υπάρχει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, μεταξύ συνυποψήφιων του ιδίου κόμματος στην ίδια περιφέρεια.

Ηδη τα πρώτα «τζαρτζαρίσματα» έχουν φανεί και όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης αυτά θα μετατραπούν σε ανοιχτή σύγκρουση, η οποία πιθανότατα θα έχει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, με δεδομένη τη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των λεγόμενων μετριοπαθών και των οπαδών της «σκληρής γραμμής» που αρχικά είχε υιοθετήσει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.


Αυτήν τη φορά πάντως, λόγω συνθηκών (οικονομία και ευρύτερο κοινωνικό κλίμα), η εκλογική μάχη και η σύγκρουση μεταξύ των υποψηφίων θα «κινηθεί» σαφώς σε χαμηλότερους τόνους.

Εκλογικά κέντρα δεν πρόκειται να στηθούν και ανοιχτές ομιλίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Οι περισσότεροι υποψήφιοι περιορίζονται σε συγκεντρώσεις των δέκα ατόμων σε σπίτια και θα χρησιμοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό το Διαδίκτυο, κάτι που ήδη γίνεται. Αυτό που μένει ίδιο σε σχέση με το παρελθόν, είναι η σημασία που αποδίδουν οι ηγέτες των κομμάτων στην εκλογή των βουλευτών στον νομό Αττικής και στις περιφέρειες που αυτός περιλαμβάνει.

Πρόκειται για τους συνδυασμούς των υπουργών, όπως έχουν ονομαστεί, καθώς από αυτές τις λίστες επιλέγεται το 70% του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε αυτές τις περιφέρειες οργιάζουν το παρασκήνιο, οι συμμαχίες αλλά και οι κόντρες μεταξύ των υποψηφίων του ίδιου κόμματος.

Α' ΑΘΗΝΑΣ - Δίνουν μάχη για τον «λαό» της Ντόρας

Μάχη ψήφο ψήφο για τις θέσεις πους εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθήνας. Νέα πρόσωπα αλλά και πρώτης γραμμής στελέχη διεκδικούν εκτός των «πιστών» ψηφοφόρων και τους «ορφανούς» ψηφοφόρους της Ντ. Μπακογιάννη που παρέμειναν στη ΝΔ. Τα νέα πρόσωπα, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, αλλά και η επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή του Ν. Κακλαμάνη δείχνουν ότι η μάχη για μία θέση θα είναι αμφίρροπη.

Το κενό που άφησε πίσω της η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν θα πολιτευθεί σε αυτές τις εκλογές, προσπαθούν να καλύψουν οι υποψήφιοι.
Η πρωτιά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν αμφισβητείται από τους υπόλοιπους, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αγώνας που δίνει νυχθημερόν (σε τοπικές οργανώσεις) ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Στην Α' Αθήνας, νέο πρόσωπο είναι η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη που μετεγράφη από το Ρέθυμνο, όπως επίσης ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης που δοκιμάζει για πρώτη φορά τις ικανότητές του στην πολιτική.

Ολοι τους στη συγκεκριμένη περιφέρεια, επιλέγουν να απευθυνθούν σε ένα κεντροδεξιό κοινό και δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα αυτά αποφεύγουν να υιοθετήσουν τη «σκληρή γραμμή» Σαμαρά.

Στον αντίποδα, η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, αλλά και ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, που θέλει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή (και έχει ξεκινήσει ήδη τη δική του καμπάνια), προσπαθούν να καλύψουν τον χώρο των «δεξιών» ψηφοφόρων. Ο κ. Νότης Μηταράκης προσπαθεί να καλύψει το κενό του πρώην «τσάρου» της οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και θεωρεί ως πλεονέκτημά του το ότι ανήκει στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Συνυποψήφιοί του, επίσης νεοεισερχόμενοι στον πολιτικό στίβο, του καταλογίζουν ότι δηλώνει στις τοπικές οργανώσεις πως στην κυβέρνηση Σαμαρά θα αναλάβει κρίσιμο πόστο στον τομέα της οικονομίας και πως αυτή η βεβαιότητα του έχει κοστίσει στη σχέση του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Μοναδικό ερώτημα που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιφέρεια, είναι η συμμετοχή της κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία, αν και έχει κάνει δήλωση μεταμέλειας, εν τούτοις δεν έχει ανακοινωθεί ότι επανεντάσσεται στο κόμμα και στους εκλογικούς συνδυασμούς.
Σε ό,τι αφορά τα «δίδυμα», είναι βέβαιον ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα βοηθήσει στην επιστροφή του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα είχε πρόβλημα να συμμαχήσει με την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.

Β' ΑΘΗΝΑΣ - Εμφύλιος μεταξύ των φιλελεύθερων και της «λαϊκής Δεξιάς»
Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας όλα είναι ανοικτά... Οι λεγόμενοι «φιλελεύθεροι» της ΝΔ με τους εκπροσώπους της «λαϊκής Δεξιάς» αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη όχι μόνο για τις πρώτες θέσεις. Το νεόκοπο κόμμα του κ. Καμμένου έχει περιπλέξει τα πράγματα στη Β' Αθήνας, καθώς θα πρέπει οι εκπρόσωποι της λαϊκής Δεξιάς να απευθυνθούν στο ίδιο κομματικό ακροατήριο, διεκδικώντας και την ψήφο... διαμαρτυρίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και όπως λένε οι παλαιότεροι, δικαίως έχει ονομαστεί και «σφαγείο».

Στη Νέα Δημοκρατία, οι υποψήφιοι είναι διχασμένοι μεταξύ εκείνων που υπηρετούν μια πιο φιλελεύθερη άποψη και εκείνων που ανήκουν στη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά». Η λίστα της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, περιλαμβάνει απ' όλα… Θα έχει τους έμπειρους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Γιάννη Παπαθανασίου, Βύρωνα Πολύδωρα, Θανάση Γιαννόπουλο (που μετεγράφη από τη Φθιώτιδα) και Γεράσιμο Γιακουμάτο. Επίσης, τους γόνους μεγάλων πολιτικών οικογενειών όπως είναι οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τους ακραιφνείς καραμανλικούς, όπως τον κ. Βαγγέλη Αντώναρο, αλλά και νεο-εισερχόμενους, όπως είναι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Κωστόπουλος και η Αννα Καραμανλή.

Σημαντικό «κομμάτι» της εκλογικής «πίτας» διεκδικούν οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, έκανε την «έκπληξη» το '09, αλλά και οι «παλιοί» που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης (πρώην γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή) και Κατερίνα Παπακώστα.

Το κλίμα μεταξύ των υποψηφίων δεν είναι και το καλύτερο, καθώς η ιδεολογική σύγκρουση που υπάρχει εδώ και χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.
Αυτήν τη φορά η σύγκρουση μαίνεται με φόντο την παρουσία του κ. Πάνου Καμμένου και του νέου κόμματος που δημιούργησε μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει, ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού, που αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του πάλαι ποτέ θερμού υποστηρικτή του προέδρου του κόμματος, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 είχε σαφώς ταχθεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.

Η μάχη γίνεται πιο ενδιαφέρουσα από την παρουσία στα ψηφοδέλτια του κόμματος «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του Γιάννη Μανώλη, ο οποίος επίσης διατηρεί μεγάλες δυνάμεις στην περιφέρεια αυτή.
Η Συγγρού εκτιμά ότι η υποψηφιότητα Παναγιωτόπουλου μπορεί να παίξει τον ρόλο του αναχώματος στις διαρροές προς τα δεξιά του κόμματος και κυρίως προς τον Πάνο Καμμένο.

Οι φιλελεύθεροι (Βαγγέλης Αντώναρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης) λειτουργούν συμπληρωματικά και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «ανοιχτό» δίαυλο επικοινωνίας
μεταξύ τους από την εποχή της ομάδας των «5», κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τους οπαδούς της «σκληρής γραμμής» που προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες του κόμματος (και κατά συνέπεια τις δικές τους) προς τους «Ανεξάρτητους Ελληνες».

Για τον λόγο αυτόν έχουν διαφορετική ατζέντα από τους άλλους συνυποψηφίους τους και προβάλλουν ιδιαίτερα τα θέματα της ασφάλειας και όχι τα οικονομικά – ευρωπαϊκά θέματα, πεδίο που αξιοποιούν οι φιλελεύθεροι.

Σε ό,τι αφορά τα δίδυμα, πέραν του… κλασικού των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη, είναι βέβαιον ότι ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα ήθελε τη στήριξη του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Η πρεμιέρα του Φαήλου στο μεγάλο λιμάνι της χώρας

Η απουσία -ύστερα από πολλά χρόνια- του Βασ. Μιχαλολιάκου από τους συνδυασμούς της ΝΔ στην Α' Πειραιά και η είσοδος του στενού πολιτικού φίλου του κ. Σαμαρά , Φ. Κρανιδιώτη στη Β' συνθέτουν το νέο σκηνικό στο μεγάλο λιμάνι.
Στην πρώτη περιφέρεια ο νεοεισερχόμενος Κ. Αρβανιτόπουλος διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά, καθώς ευνοείται και από την αποχώρηση του Π. Μελά αλλά και από τις στενές πολιτικές και φιλικές σχέσεις που έχει με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Υποψήφιος θα είναι επίσης και ο Σπ. Σπυρίδων, ο οποίος θα υποστηριχθεί από τον πολιτικό του φίλο, Δημ. Αβραμόπουλο, ο Κ. Κατσαφάδος που «ποντάρει» στην ΟΝΝΕΔ και οι κ. Αγγελόπουλος και Ρούσου. Η κυρία Λ. Καλαγιά, που εξελέγη πρώτη δημοτική σύμβουλος του κ. Μιχαλολιάκου δεν έχει ακόμη λάβει τις οριστικές της αποφάσεις. Η είσοδός της πάντως στα ψηφοδέλτια του Πειραιά μπορεί να αλλάξει πολλά με δεδομένες τις σχέσεις της με το μανιάτικο στοιχείο... Σε κάθε περίπτωση, ρόλο-κλειδί για τη σειρά εκλογής των υποψηφίων θα παίξει ο δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος μέχρι στιγμής δηλώνει ότι δεν θα εμπλακεί στην προεκλογική περίοδο. Τη στήριξή του όμως αναζητούν όλοι...

Στη Β' Πειραιά το... παραδοσιακό δίδυμο των κ. Νεράντζη και Τραγάκη «απειλείται» από τον Φ. Κρανιδιώτη. Η είσοδος στα ψηφοδέλτια του πολιτικού φίλου του κ. Σαμαρά είναι βέβαιον ότι θα συσπειρώσει τους δύο νυν βουλευτές, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε είχαν στενές πολιτικές ή φιλικές σχέσεις.

Ο κ. Τραγάκης θα χρησιμοποιήσει τη θητεία του ως γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στον Κ. Καραμανλή, προσδοκώντας στήριξη από το συγκεκριμένο -μεγάλο- τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευθούν επίσης η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Βασίλης Βουγιουκλάκης και η κυρία Ευαγγελία Μπαρμπαγιάννη.

Υπόλοιπο Αττικής

Η είσοδος του Μ. Βορίδη στους συνδυασμούς της ΝΔ αλλάζει τα δεδομένα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο υπουργός Υποδομών δεν έχει δυσκολία στην προσέγγισή του με το κοινό της ΝΔ και η άνετη εκλογή του θεωρείται βέβαιη.
Η επιστροφή του Π. Δούκα, που επίσης θεωρείται σφόδρα πιθανή, θα αναζωπυρώσει την παλαιά μεγάλη κόντρα με τον Γ. Βλάχο, εάν ο τελευταίος είναι τελικά υποψήφιος με τη ΝΔ. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν μετείχε στις τελευταίες εκλογές, θα ποντάρει στην οικονομία και στην προβολή ενός διαφορετικού μοντέλου πολιτικής και θεωρείται πιθανό η επιστροφή του να συνδυαστεί με την επανεκλογή του.

Προβάδισμα εκλογής έχουν οι νυν βουλευτές κ. Μπούρας και Καντερές, καθώς δεν φαίνεται να απειλούνται από τους πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, κ. Λειβαδά και Αγιάσογλου, που χρειάζονταν περισσότερο χρόνο σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Οι δύο τελευταίοι είναι πιθανόν να στηριχθούν από τον κομματικό μηχανισμό, αλλά είναι βέβαιον ότι σε μια αχανή περιφέρεια, όπως το υπόλοιπο, αυτό δεν αρκεί.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από τον αριθμό των εδρών που θα έχει η ΝΔ, δηλαδή από το ποσοστό και τη σειρά εκλογής του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας θα είναι επίσης και ο πρώην υπουργός, Απ. Σταύρου, ο οποίος δεν εξελέγη στις εκλογές του '09. Ο κ. Σταύρου διατηρεί τις δυνάμεις του και θα παίξει ρόλο ρυθμιστή στην προσεχή αναμέτρηση.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
newsit.gr