Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το αναγκαίο και το σωστό


Γράφει ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ*

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί μπούσουλα για την προεκλογική στρατηγική αλλά και τη ρητορική που θα εναγκαλισθεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο προσβλέπει σε μια σαρωτική νίκη και αυτοδυναμία, ώστε να έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει χωρίς… υποσημειώσεις. Και να προωθήσει έτσι ανεμπόδιστα η Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμα της για την έξοδο της Ελλάδας από το σημερινό αδιέξοδο.
Ο Αντώνης Σαμαράς γνήσιος campaigner, που σε μια προεκλογική αναμέτρηση γνωρίζει τα… πλήκτρα τα οποία πρέπει να πατήσει, προκειμένου να συσπειρώσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, να καταδείξει την πολιτική και ποιοτική διαφορά από τον έτερο πόλο εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ, και να κινητροδροτήσει την ψήφο πολιτών οι οποίοι εμφανίζονται να δηλώνουν αναποφάσιστοι, ή να προσανατολίζονται ακόμη και σε αποχή από τις κάλπες, συμπύκνωσε σε κάτι λιγότερο από μια παράγραφο, τη στάση εθνικής ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο Μνημόνιο ΙΙ.
Αφαίρεσε με τον τρόπο αυτό, από τον δημόσιο διάλογο την υποβολιμαία κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία, για τη στάση που κράτησε, και έστρεψε την προσοχή στις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Και του προβλήματος.
«Η αλήθεια είναι ότι για να επιτύχει το κούρεμα ψηφίσαμε και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Αλλά ποτέ δεν βγήκαμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αυτά είναι σωστά. Αντιθέτως, δεν σταματήσαμε να λέμε στους δανειστές μας πως, για να πιάσουμε τους στόχους μας πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα από το πρόγραμμα.
Να δώσουμε ανάσες στον ελληνικό λαό. Να δώσουμε ανάσες στην ελληνική οικονομία. Να φέρουμε την ανάκαμψη μια ώρα αρχύτερα. Να δώσουμε ελπίδα στους Έλληνες. Αυτά λέγαμε από την αρχή. Αυτά επιμένουμε και σήμερα. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας. Σήμερα ο λόγος μας ακούγεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη. Εκεί που μας είχαν όλοι ως παράδειγμα προς αποφυγή, τώρα ξαφνικά άρχισε να δημιουργείται ένα κίνημα συμπάθειας για τη χώρα μας», σχολίασε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς.

statesmen.gr

* Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής